Svakog dana donesemo više od 200 odluka o hrani – od toga koje jelo danas kuhati, uzeti drugu porciju ili ne te što odabrati kao međuobrok. Iako je lako donijeti takve odluke bez previše razmišljanja, milijuni ljudi koji se okreću TED govorima kako bi dobili bolji uvid u cjelokupan proces proizvodnje hrane mnogo govori o interesu za pozitivne promjene. TED serija govora dotiče se mnogih tema, a ovog smo puta zavirili u riznicu govora koji potiču na promišljanje o proizvodnji i pripremi hrane.
Britta Riley: A Garden in My Apartment
Nakon što je pročitala članak koji zagovara uzgoj vlastite hrane kao jedan od načina spašavanja planete, Britta Riley i njezini prijatelji prihvatili su izazov da sami uzgajaju hranu u svom stanu u New Yorku. Zajedno su razvili sustav za uzgoj biljaka u plastičnim bocama, temeljen na istraživanju, testiranju te metodama pokušaja i pogrešaka. A rezultati? Jednostavno ukusni.
Jamie Oliver: Teach Every Child About Food
Britanski kuhar Jamie Oliver u svom nagrađivanom TED govoru šalje jednostavnu poruku – kuhanje mora biti jedna od temeljnih životnih vještina. I dok se ljudi obično boje ubojstva ili avionskih nesreća kao uzroka smrti, Oliver ističe da je naša trenutna kultura konzumacije hrane kriva za vodeće uzroke smrtnosti. Mnogo se toga svodi na dnevni izbor hrane, a njegova prezentacija potiče gledatelje da poduče djecu osnovama i važnosti kuhanja.
Lisa Dyson: A Forgotten Space Age Technology Could Change How We Grow Food
Očekuje se da će svjetska populacija dosegnuti 10 milijardi ljudi do 2050. godine, što će zahtijevati povećanje proizvodnje hrane za nevjerojatnih 70 posto. Današnja poljoprivreda ne može udovoljiti takvim zahtjevima, kaže Lisa Dyson, izvršna direktorica tehnološke tvrtke Kiverdi u svom TED predavanju iz 2016. godine. Jedan od mogućih odgovora mogli bi ponuditi astronauti. NASA-ini znanstvenici otkrili su način kako da pakete sjemena, tijekom boravka u svemiru, u nekoliko sati pretvore u usjeve.
Carolyn Steel: How Food Shapes Our Cities
„Kako prehraniti grad?“, pita se arhitektica Carolyn Steel u svom TED govoru iz 2009. godine. Kako gradska populacija nastavlja rasti, tako raste i potražnja za mesom i mliječnim proizvodima. To potiče pretilost i srodne bolesti, u isto vrijeme uzrokujući veliku štetu okolišu. Jedno rješenje, prema Steel, može biti prebacivanje s masovne proizvodnje hrane i okretanje organskim, lokalnim izvorima.
Fahad Al-Attiya: A Country With No Water
Zamislite zemlju koja obiluje resursima – naftom i plinom, suncem, vjetrom (i novcem) – ali nedostaje joj jedan ključan za život: voda. Kako onda uzgajati hranu? Inženjer Fahad Al-Attiya govori o neočekivanim načinima na koje mala bliskoistočna država Katar osigurava svoju zalihu vode, a među rješenjima se nalaze i obnovljivi izvori energije.
Pročitaj i ovo:
• ZELENO JE IN: 8 jednostavnih načina kojima ti možeš spasiti planet
• 10 mitova o klimatskim promjenama kojima ne treba vjerovati
• Znanstvenici složni: Zemlja je i službeno ušla u antropocen, doba čovjeka