Možda se poigravate idejom izbacivanja glutena iz prehrane, ili barem njegovog ograničavanja, ali još niste napravili konačan korak prema bezglutenskoj prehrani. Uostalom, nije vam dijagnosticirana celijakija ili preosjetljivost na gluten. No, vjerojatno niste znali da najveći broj onih koji imaju celijakiju ili preosjetljivost na gluten nikada nisu dobili svoju dijagnozu.
Zato, spustite to pecivo od cjelovitih žitarica i pročitajte tri glavna razloga zbog kojih bi vas dr. Amy Myers s portala MindBodyGreen mogla preobratiti na bezglutensku prehranu.
1. Više od 55 bolesti povezano je s glutenom
Ako ste osjetljivi na gluten, vaš imunološki sustav šalje antitijela za napad na čestice glutena. Nažalost, komponenta glutena, gliadin, na molekularnoj je razini sličan nekim tkivima našeg organizma. Zato antitijela koja su krenula na gliadin pogrešno počnu napadati druge organe i sustave u tijelu, od kože i štitnjače pa sve do mozga.
Zbog glutena naše tijelo napada smo sebe, ponekad na više frontova. Činjenica da nešto što pojedemo uzrokuje probleme izvan probavnog sustava, kao što je reumatoidni artritis ili autoimuna bolest štitnjače, razlog je zbog kojeg mnogi ljudi dugo ne shvaćaju da imaju problem s glutenom. Ako imate autoimunu bolest, testirajte se na osjetljivost na gluten, a ako ste preosjetljivi na gluten, obavite pretrage za autoimune bolesti.
2. Gluten je loš za vašu kožu
Rašireni upalni procesi koje uzrokuje gluten manifestiraju se u nekoliko različitih tjelesnih sustava, uključujući i najveći organ, našu kožu. Jedan od uzroka akni su hormonalne promjene. Kada jedete gluten, vaše tijelo reagira na stalnu iritaciju povećanjem razine hormona stresa, kortizola. Previše kortizola može uzrokovati debljanje, loš san i, pogađate, akne.
3. Gluten utječe i na mozak
Zdrava crijeva presudna su za zdrav mozak – 90-95 % serotonina, ključnog neurotransmitera odgovornog za regulaciju raspoloženja, stvara se u probavnom sustavu. Nedostatak serotonina uzrokuje depresiju i anksioznost pa većina antidepresiva radi tako da blokira receptore serotonina u mozgu, osiguravajući prisutnost viših razina serotonina u mozgu.
Gluten otežava probavu jer oštećuje crijeva i zato što je sam po sebi teško probavljiv. Neprobavljene čestice hrane koje se zadržavaju u crijevima služe kao hrana za bakterije i gljivice. Kad se one prekomjerno namnože, natalože se u crijevima i time onemogućuju proizvodnju neurotransmitera kao što je serotonin. Bakterije proizvode kemikalije koje zapravo oponašaju naše neurotransmitere, putuju iz crijeva u mozak i time uzrokuju promjene raspoloženja, razdražljivost, depresiju i anksioznost.
Kako prepoznati osjetljivost na gluten?
Jedan od najboljih načina za utvrđivanje problema s glutenom je da ga izbacite iz prehrane na najmanje 2 – 3 tjedna, a zatim ga ponovno uvedite. Budući da je gluten vrlo velik protein, njegovo izbacivanje iz sustava može trajati mjesecima, čak i godinama. Čim duže možete eliminirati gluten iz prehrane prije nego što ga ponovno uvedete, tim bolje.
Ako se osjećate znatno bolje nakon izbacivanja glutena ili još gore nakon njegovog ponovnog uvođenja, vjerojatno vam smeta gluten. Kako biste bili sigurni u ovu metodu, trebali biste u potpunosti izbaciti gluten, kaže dr. Myers.