Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • U splitskom HNK najavljeno drugo izdanje Green Future konferencije
    • Posted on 24. svibnja 2023.24. svibnja 2023.
  • Z Field Dual je najtraženiji inovativni tretman za bezbolno oblikovanje mišića i tijela!
    • Posted on 24. svibnja 2023.24. svibnja 2023.
  • Gubitak težine nije glavni razlog zašto većina vježba – ovo je glavni motivator u 2023.!
    • Posted on 24. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
  • Answear Wear&Share – recikliranjem stare odjeće do pošumljavanja Hrvatske
    • Posted on 23. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
  • Održivi dizajn: Stara rafinerija nafte postaje zeleni kulturni park!
    • Posted on 23. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
354

Početna stranica U fokusu Kolumne 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Kolumne

10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

Naša kolumnistica Alenka Brozina, dr.med. napisala je izvrstan tekst za sve koji ne shvaćaju kako je to oboljelima od celijakije – obavezno pročitati

  • Posted on 31. siječnja 2017.26. travnja 2019.
  • 4 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
20
Shares
20
0
0
Total
20
Shares
20
0
0

Oboljeli od celijakije učestalo se susreću s nerazumijevanjem okoline oko posebnog načina života koji se prvenstveno odnosi na prehrambene navike. Najkritičnija su dvojna domaćinstva, kada se u jednoj kuhinji pripremaju glutenski i bezglutenski obroci. Također, ponekad dolazi do nesuglasica prilikom posjećivanja osoba koje u potpunosti ne razumiju bezglutenski stil života.

Ovaj tekst je prvenstveno namijenjen osobama koje ne konzumiraju bezglutensku prehranu, ne žive „bezglutenski život“, ali se susreću s osobama oboljelima od celijakije.
 
Navest ću nekoliko pravila bezglutenskog stila života:
 
1. Bezglutenska hrana ne smije biti u blizini glutenskih namirnica, jer je dovoljan i najmanji kontakt (na nivou „atoma“) da se dogodi kontaminacija, odnosno da se bezglutenska hrana „kontaminira“ (zagadi) s česticom glutena i potom unese kroz usta što kasnije dospijeva do naših crijeva, koja su ionako promijenjena i izazove tegobe koje ne moraju biti odmah vidljive (postoji veliki broj oboljelih od celijakije koji brzo reagiraju tegobama i na najmanje količine glutena u namirnicama).
 
2. Pribor koji se koristi za pripremanje bezglutenskih namirnica mora biti isključivo za pripremanje takvih namirnica. Nije dozvoljeno s jednom kuhačom najprije miješati glutensku hranu, pa potom bezglutensku. Po pripremi hrane treba dobro oprati posuđe i pribor. Također, ne smije se istovremeno na radnoj površini raditi s glutenskim i bezglutenskim namirnicama. Optimalno rješenje bi bilo imati odvojenu površinu (i prostor) u kuhinji, no najčešće je to neizvedivo, stoga treba dobro oprati i prebrisati radne površine. Također, ne smije se tijekom objedovanja s glutenskim priborom posezati za bezglutenskom hranom i obrnuto.
 
3. Prostori gdje se čuvaju bezglutenske namirnice neka budu odvojeni od glutenskih namirnica i dobro izolirani (čitaj: pakovanje dobro zatvoreno).
 
10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije
 
4. Da, volimo se svi „pusati“, no preporučuje se da osoba koja je konzumirala glutensku hranu, prije poljupca „bezglutenske“ osobe dobro opere zube.
 
5. Oboljeli od celijakije mogu konzumirati isključivo bezglutenske („gluten free“ namirnice) s valjanim certifikatom i znakom prekriženog klasa. S obzirom na manjkavost certificiranih bezglutenskih restorana ponekad moramo nositi bezglutensku hranu za sobom kako bismo osigurali siguran obrok.
 
Slijedi nekoliko najčešćih scenarija koji „izluđuju“ oboljele od celijakije:
 
1. – Ne jedeš juhu jer je unutra pašta? Nema problema, budemo procijedili, pa popij samo juhicu – kako mislite procijediti?? Pogledajte post pod 1 i ukoliko vam nešto nije jasno pročitajte ponovno, ponovno i opet ponovno!
 
2. U kafiću mi opet, opet i opet serviraju nezapakirani keksić uz capuccino!! Pročitati pod broj 1 i ponoviti do prosvjetljenja!
 
3. Moja svekrva servira na istoj podlozi bezglutenski i glutenski kruh. Oh, Bože, nismo se maknuli od broja 1….
 
4. – Imamo prefinu bezglutensku tortu – veli mi konobar u kafiću. Sumnjičava, kakva sam po prirodi, odlazim pogledati i naravno prefina bezglutenska torta stoji u društvu s glutenskom. I opet broj 1 (već sam se umorila…).
 
10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije
 
5. – Probaj, pa ne bude ti ništa od tako malenog komadića – veli mi dobrodušna nona dok mi gura burek.
– Oboljeli od celijakije NE SMIJU KONZUMIRATI NIŠTA što ima glutena u sebi, niti malo, niti pola grama, niti molekulu, niti atom, niti elektron –  vrištim iz sveg glasa.
 
6. – Kamo da te izvedem, a da ti možeš nešto pojesti – jao, ovo i dan danas čujem. Ma nije nikakav problem, pojesti meso ili ribu na žaru i neko povrće. Ako si ovisnik o kruhu, ponesi ga sa sobom. Jer u lijepoj našoj (osim ako ne živiš u Rijeci, volim grad koji teče) još nema pravih certificiranih „gluten free restorana“.
 
7. Dolazim u goste i prijateljica mi ponosno kaže: „Napravila sam bezglutensku paštu samo za tebe i prefina je“. Prilikom serviranja istom žlicom najprije zahvati glutensku paštu, pa moju bezglutensku…. Baj, baj bezglutenska pašto… I opet broj 1!
 
8. – Ma koji vrag toliko vremena trošiš na izbor ruža za usne?! Da, kao i svaka prosječna žena izbirljiva sam u odabiru kozmetike, a još kada je izbor sužen, e onda sam ludaa! Oboljeli od celijakije moraju pripaziti na izbor ruževa za usne i pasti za zube obzirom da se i prilikom proizvodnje higijensko-kozmetičkih proizvoda koriste neka supstance koje sadrže gluten (npr. ulje pšeničnih klica).
 
9. – Ajme, jadna ti, stalno moraš okolo nositi posude s hranom – medalja ima lice i naličje: za neke ljude sam jadna. Ali na to ja gledam ovako: barem znam što jedem i jedem kada ja to hoću! Sve je stvar osobne percepcije!
 
10. Da – i nikad, ama baš nikad ne dozvolite da vas nazivaju „jadnima“!!
 
www.nutrifito.hr
Total
20
Shares
20
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Kako stvoriti pozitivno ozračje oko sebe?

  • Posted on 30. siječnja 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Tomislav Tomić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Cikorija – priča o kavi i prijateljstvu

  • Posted on 6. veljače 2017.26. travnja 2019.
  • Autor: Pina Žilić
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Valentinovo i Aromara – vrijeme ljubavi, senzualnosti i opojnih mirisa

  • Posted on 14. veljače 2023.10. veljače 2023.
  • 4 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Jaffa trifle – osvježavajući desert u čaši

  • Posted on 20. prosinca 2022.19. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak, mag. pharm.: Autentičnost – Koliko je važno ‘odvojiti’ se od roditelja

  • Posted on 16. prosinca 2022.15. prosinca 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Uživajte u Želeu od kave sa šlagom

  • Posted on 1. prosinca 2022.1. prosinca 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Najnovije
  • Kako su tri entuzijasta u Splitu okupila svjetsku elitu održivog poslovanja i zelenih tehnologija

    • Posted on 22. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
    • 3 min
    Pročitaj
  • Inovator Tvrtko Matijević predstavio ‘prirodni botox’ – BeeVenom touch serum za lice

    • Posted on 22. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
    • 4 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
  • Održana večer zahvale “Hvala, sestro”: ‘Biti medicinska sestra je poziv, a ne posao’

    • Posted on 22. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Uoči Majčinog dana Curaprox naučio mame i djecu svih uzrasta kako održavati oralnu higijenu!

    • Posted on 22. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
    • 5 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
  • Vino uz žlicu u Nico’su – bistrou u srcu Zagreba

    • Posted on 22. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
    • 4 min
    • Foto: Nikola Zoko
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    U splitskom HNK najavljeno drugo izdanje Green Future konferencije
    • Posted on 24. svibnja 2023.24. svibnja 2023.
  • 2
    Z Field Dual je najtraženiji inovativni tretman za bezbolno oblikovanje mišića i tijela!
    • Posted on 24. svibnja 2023.24. svibnja 2023.
  • 3
    Gubitak težine nije glavni razlog zašto većina vježba – ovo je glavni motivator u 2023.!
    • Posted on 24. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
  • 4
    Answear Wear&Share – recikliranjem stare odjeće do pošumljavanja Hrvatske
    • Posted on 23. svibnja 2023.23. svibnja 2023.
  • 5
    Održivi dizajn: Stara rafinerija nafte postaje zeleni kulturni park!
    • Posted on 23. svibnja 2023.23. svibnja 2023.

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
354
Najnovije objave
  • Bezuvjetna ljubav: Ove su pasmine pasa – najrazmaženije!
    • Posted on 22. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
  • Dr. med. Mateja Tošić Jukić: Najbolje vrijeme za pregled madeža je – sada!
    • Posted on 22. svibnja 2023.22. svibnja 2023.
  • Kako umjetna inteligencija ‘vidi’ arhitektonsku budućnost gradova
    • Posted on 21. svibnja 2023.21. svibnja 2023.
    • Foto: Promo
  • S medom, uljem ruže ili lavande: Ovo su 3 kupke za ultimativno opuštanje
    • Posted on 20. svibnja 2023.19. svibnja 2023.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2023 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići