Advertisement
Ispunjen život

Znanstveni savjeti za bolji brak

U Americi stručnjaci već odavno proučavaju tajne sretnog braka, pa eto 10 savjeta koji proizlaze iz njihovih studija

Znanstveni savjeti za bolji brak

Obećali ste se jedno drugome doživotno, u dobru i zlu, zdravlju i bolesti i tako to. No, u bračnim zavjetima nigdje ne piše što napraviti ako izgubite osjećaj povezanosti s partnerom, ako se počnete dosađivati ili ako se među vama počne razvijati platonsko prijateljstvo umjesto ljubavnog odnosa. Srećom postoji puno načina koji mogu osigurati čvrstoću vaše veze tijekom vremena, a eto što savjetuju američki stručnjaci koji su proučavali tajnu najsretnih parova s njihovog kontinenta.

Osmislite kreativne „izlaske“

Povremeni zajednički izlasci su neophodni, no također je važno da budu kreativni. Tako, primjerice, ako jednom tjedno večerate uvijek u nekakvom istom restoranu ili „grillu“ u kvartu, to sigurno neće podgrijati vašu strast, napominje socijalni psiholog dr. Arthur Aron. Prema njegovom istraživanju, novosti su začin života i osnovni sastojak dobrog braka. Dakle, to ne znači da ćete se odreći omiljenih zajedničkih aktivnosti već povremeno u svoje planove uvrstiti neke nove: planinarenje, odlazak u zabavni park, pa čak i zajedničko pohađanje satova kuhanja. Naprosto odaberite nešto što nikada (ili već dugo) niste zajedno radili. Mozak će vam preplaviti dopamin, kemikalija zaslužna za dobro raspoloženje, a to će se odraziti i na vašeg partnera, kaže Aron.

Prisjetite se zajedničkih veselih događaja

Imate li adolescente u kući, njima se sigurno neće sviđati vaše povremeno međusobno zabavljanje na račun nekih zabavnih trenutaka iz vaše prošlosti i to iz vremena kad njih još nije ni bilo. No, to itekako treba vama. U studiji znanstvenika s Appalachian State University, stručnjaci su ispitali 52 para i tražili ih da se prisjete zabavnih trenutaka u životu, bilo da se radi o nečemu što su iskusili sami ili u paru. Pokazalo se da su oni parovi koji su se prisjetili zajedničkih trenutaka smijeha i sreće, općenito najviše zadovoljni odnosom. Tako vaše međusobne šale koje nitko drugi osim vas ne razumije, učvršćuju vašu vezu.

Dušo, kako si proveo dan?

Ovu rečenicu vrlo često možemo čuti u američkim filmovima i već se izlizala od korištenja, no tvrde da zaista djeluje i da to pitanje moramo jedno drugome postavljati svakodnevno. Dr. Angela Hicks sa Sveučilišta Westminster provela je istraživanje i otkrila da se parovi koji raspravljaju o pozitivnim događajima toga dana, osjećaju sretnije sutradan te da je povećan osjećaj intimnosti i povezanosti. S druge strane, ako vam partner i nema ništa dobroga za reći, na taj način ćete pokazati da vam je stalo i da brinete.

Osigurajte si prostor za disanje

Ako vam počinje već pomalo smetati pretjerana prisnost u vezi, odnosno ako vam se partner preduboko zavukao pod kožu, to je vrlo često znak da imate zdrav odnos, a ne da je na pomolu početak kraja, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Michigan. To znači da ste se s vremenom osjetili slobodni izraziti sebe, rekla je koautorica studije Kira Birditt te dodala da veza koja je jako prisna i pozitivna može biti i jako iritantna. Dakle, ako iz ustiju vaše ljubavi sve češće izlaze urlici, možda je upravo riječ o bliskosti koja počinje gušiti – smirite se, čim više razgovarajte i pokušajte jedno drugome osigurati malo prostora za disanje.

Kada se svađate, radite to kako treba

Normalno je u vezi povisiti ton, no svađati se može i bez da se ozbiljno naruši veza, no za to je potrebno pripaziti na izbor riječi. Kad su stručnjaci nedavno analizirali svađe 154 para (svi su imali bračni staž 15 godina i više) otkrili su da najbolje prolaze oni koji se izražavaju u množini – drugim riječima, bolje je koristiti „mi“ nego onaj dobro poznati „ja“. Svađe u kojima se češće koristi „mi“ zapravo znače da su partneri i dalje ravnopravni te da rješavaju zajednički, a ne vlastiti problem.

Vježbajte zajedno

Zajednički trening pomoći će vam da ubijete dvije muhe jednim udarcem: bit ćete u boljoj fizičkoj kondiciji i bit će vam bolji seks. Jedna od znanstvenih studija pokazala je da 94% parova ostaje dosljedno u vježbanju ako to rade zajedno, bilo da je riječ o teretani, planinarenju, biciklizmu, plivanju... S druge strane, postoje istraživanja koja govore u prilog povezanosti tjelovježbe i seksualnog života - ljudi koji su fizički aktivni više uživaju u seksu. Vježbanjem se smanjuje stres, povećava energija, samopouzdanje i druge sitnice koje odlično djeluju na jačanje libida.

Veselite se partnerovom uspjehu

Bilo da je riječ o napredovanju vaše žene na poslu ili pobjedi u nogometnoj utakmici koju je vaš suprug igrao s prijateljima, zajednički se radujte tim sretnim događajima. Tu je preporuku dao tim psihologa sa Sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) na temelju analize zadovoljstva 79 bračnih parova. U tome je najzanimljivija činjenica da je kod muškaraca  za zadovoljstvo u vezi bilo važnije veselje zbog njegovog uspjeha od načina na koji je žena reagirala u teškim vremenima.

Slušajte što vam se govori

Čim više empatije i naklonosti u braku, garancija su njegove trajnosti, poručuju s Harvarda. To znači da morate postati bolji slušač, a nekoliko korisnih savjeta dao je bračni savjetnik dr. Harville Hendrix:

  • budite ogledalo: kad vam bračni partner izrazi svoje osjećaje, dajte mu do znanja da ga slušate tako što ćete parafrazirati. Primjerice, možete početi ovako: „Jesam li dobro shvatio da ti osjećaš....“
  • oduprite se upadanju u riječ ili prekidanju onoga što partner govori. Umjesto da mu kažete „Jesi li završio“, recite mu „Ima li još nešto što mi trebaš reći“
  • pokažite razumijevanje za njegove ili njezine emocije. „Mogu zamisliti kako se osjećaš zbog....“

Postanite bliži njegovim prijateljima

Pritom se ne misli na zajedničke prijatelje, već prijatelje vašeg supruga. Iako se to često izbjegava u vezi, znanstvenici tvrde da je takav pristup vrlo koristan. Prema istraživanju u kojem je sudjelovalo 347 parova pokazalo se da je za zadovoljsvo bračnih partnera vrlo važna čim veća međusobna povezanost rođaka i prijatelja. Vrijedi i obrnuto: „Uključivanje vašeg supruga u mrežu vaših prijatelja gotovo je jednako važno kao i njegovo uključivanje u vašu obitelj“, rekao je dr. Kenneth Leonard, profesor psihijatrije na sveučilištu SUNY Buffalo.

Ostanite redoviti u seksualnim odnosima

Posljednje, ali ne i najmanje važno jest zadržavanje intimnosti i romantike među partnerima. Stoga uložite napore u rješavanje seksualnih problema – sigurno niste ni prvi ni posljednji par koji ima problema u krevetu. No, uz malo truda i otvorenosti, mogli biste se ponovno zagrijati jedno za drugo. Ako ništa drugo ne uspije, pokušajte potražiti pomoć stručnjaka.

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se