Advertisement
Ispunjen život

Ženska prijateljstva kao eliksir sreće i zdravlja

Razvodim se - nema veze, ostavite mi moju prijateljicu

Ženska prijateljstva kao eliksir sreće i zdravlja

Ugodna druženja, ispijanje kavica, liječenje slomljenih srca, zajedničke aktivnosti, plesovi, zaljubljivanja, putovanja – sve to i još puno više ulazi u staž ženskih prijateljstava. Da je riječ o uistinu dragocjenom odnosu sve češće potvrđuje i moderna znanost.

Nedavno američko istraživanje pokazalo je kako prekid prijateljstva žene pogađa više nego razvod braka. Na prvi pogled takvo otkriće pomalo je iznenađujuće, ali kada se stvari malo bolje promotre jasno je zašto žene toliko boli prekid prijateljstva s drugom ženom. Za razliku od članova obitelji, prijatelje biramo. Odlučujemo se za one ljude koji nam odgovaraju i s kojima dijelimo slične ili iste svjetonazore. Kod žena je to posebno izraženo jer su sve njihove veze, a posebno prijateljske, izgrađene na emotivnim temeljima.

Ženska prijateljstva uključuju dijeljenje najintimnijih osjećaja poput strahova i nesigurnosti, a obuhvaćaju i pružanje podrške i utjehe u svakom trenutku. Imati takav odnos u kojemu čovjek može biti potpuno svoj, od neprocjenjive je vrijednosti. Potvrđuju to i brojna znanstvena istraživanja koja se provode posljednjih godina. Sva redom pokazuju da je za žene iznimno važno imati prijateljice te da takvi odnosi snažno utječu na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.
 
Potreba za emotivnom povezanošću

Žene imaju puno veću potrebu od muškarca za emotivnom povezanošću. Psiholozi objašnjavaju da žene teže odnosima koji su nježni, topli i bliski te koji će ih emotivno ispuniti. Ispunjenje takvih potreba rijetko im mogu pružiti muškarci, ali zato mogu druge žene. Kao vrlo emotivnim bićima, ženama je potrebna emotivna podrška koja snažno utječe na izgradnju njihova identiteta.
 
U kvalitetnim ženskim prijateljstvima stvara se zdrava atmosfera u kojoj žene putem iskrene komunikacije i dijeljenja ideja i osjećaja održavaju svoju emotivnu stabilnost. Muškarac može imati najbolju namjeru u pokušaju razumijevanja žene, ali nikada neće moći shvatiti one fine emotivne nijanse koje dobra prijateljica prepoznaje gotovo bez napora. Mnoge su žene – poznate i manje poznate – javno govorile da su svoje srodne duše pronašle u drugim ženama, a ne u muškarcima iako su s njima dijelile živote i postelju. Žena ženi može ponuditi duboku emotivnu povezanost koja je iznimno važna za žensku egzistenciju.
 
Terapijsko djelovanje prijateljstva

Psiholozi i sociolozi utvrdili su putem brojnih istraživanja da žene koje imaju kvalitetno prijateljstvo s drugim ženama, žive puno kvalitetnije i bolje se osjećaju u svojoj koži. Uočeno je da je kod takvih žena samopuzdanje veće, a imaju i veći osjećaj vlastite vrijednosti. Također, prijateljstvo žene čini sretnijima i sklonijima promjenama čak i kada one nisu ugodne. Prijateljice jedna drugoj znaju udijeliti komplimente i savjete te iskreno razgovarati i kod neugodnih životnih situacija. Takvo ponašanje žena pridonosi dobrom mentalnom zdravlju koje je, kao što je poznato, preduvjet i za fizičko zdravlje svakog čovjeka.
 
Posebno je uočena važnost ženskog prijateljstva u kriznim vremenima. Kada se događa neka teška situacija žene se, za razliku od muškaraca, otvaraju jedna drugoj i razgovaraju o svojim najdubljim osjećajima, a to je, kako kažu psiholozi, jedan od oblika terapije koji pomaže održavanju psihičke stabilnosti. Američko istraživanje koje je provedeno krajem prošle godine, pokazalo je da se žene koje imaju prijateljice osjećaju znatno ispunjenije od onih koje nemaju takve odnose. Tome pridonosi žensko druženje koje može biti obična poslijepodnevna kava, zajednički odlazak u kino ili vožnja biciklom tijekom vikenda.
 
Druženje za dobro zdravlje

Žensko prijateljstvo ne djeluje blagotvorno samo na psihu. Znanstveno je dokazano da učinkovito djeluje i na zdravlje žene. Naime, istraživanje koje su proveli stručnjaci sa sveučilišta Stanford pokazalo je da žene s karcinomom dojke imaju veće šanse za preživljavanje i brži oporavak od bolesti ako uz sebe imaju svoje dobre prijateljice. Nije to jedino istraživanje koje je dokazalo takav učinak ženskog prijateljstva. Sličnim proučavanjima bavila se i psihologinja Bella De Paulo s kalifornijskog sveučilišta koja je zaključila da žensko prijateljstvo ima puno veći utjecaj na zdravlje žene od bilo kojih drugih odnosa – roditeljskih ili bračnih. Drugim riječima, žene se tijekom bolesti najviše mogu osloniti na svoje prijateljice koje im znaju pružiti najbolju utjehu i podršku.
 
Osim toga, prijateljice koje prakticiraju zdrave životne navike, takvo ponašanje prenose na druge bliske žene što u konačnici opet pridonosi boljem zdravlju žene. Uočeno je i da se žene lakše odlučuju na promjene poput dijete, prestanka pušenja ili početka vježbanja ako ih podržavaju prijateljice. Stručnjaci smatraju da u svemu najveću ulogu igra ženska empatija koja nepogrešivo zna što drugoj ženi reći u ključnom trenutku.

Blago koje vrijedi čuvati

Žene koje u svome životu imaju prave prijateljice sve ove novootkrivene činjenice zapravo znaju već odavno. Još u davna vremena kada nije bilo različitih terapeuta, žene su jedna drugoj liječile rane razgovorom i suosjećanjem. Čine to i danas kada je život postao mnogo složeniji i kada je pun suvremenih izazova.
 
Suosjećanje, iskrenost, razumijevanje i odanost glavne su karakteristike kvalitetnoga prijateljstva. Ako imate takve prijateljice, čuvajte ih kao blago jer one uistinu to i jesu. Kada u odnosu dođe do neslaganja poslušajte savjete stručnjaka i riješite ih otvorenim razgovorom jer prava prijateljstva kao i sve ostale vrijedne stvari u životu, nije lako pronaći.
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Ženska prijateljstva kao eliksir sreće i zdravlja- komentira suki1980 suki1980

    ja zaista volim svoje drage prijeteljice!!

    mogu ih nabrojati na prste jedne ruke ali su mi predragocjene, iskrene, pozitivne, potpora, am sveeee

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se