Advertisement
Pripravci zelene ljekarne

Zeleni čaj za prevenciju gripe

Kombinacija zelenog čaja i L-teanina smanjuje pojavu gripe

Zeleni čaj za prevenciju gripe

Prema istraživanju objavljenom u zimskom izdanju HerbalGram 2011. godine čini se kako katehin i L-teanin izolirani iz zelenog čaja povećavaju otpornost organizma i smanjuju pojavu gripe kod odraslih, zdravih osoba. 

Donosimo vam rezultate dvostruko slijepog, kliničkog istraživanja objavljene u časopisu HerbalGram koji izdaje American Botanical Council o učincima zelenog čaja (Camellia sinensis, Theaceae), odnosno njegovih aktivnih sastojaka, katehina i teanina, na smanjenje pojavnosti gripe među ljudskom populacijom.
Istraživanje je provedeno među zdravstvenim djelatnicima u Japanu.
 
U istraživanju su sudjelovali zdravstveni radnici iz tri ustanove u gradu Higashimurayamu u Japanu u sezoni gripe (9. studenog 2009. – 8. travnja 2010.). Sudjelovali su samo oni radnici za koje je potvrđeno da nisu bolovali od gripe u proteklih 6 mjeseci ili 24 sata nakon početka istraživanja, da nisu koristili lijekove ili dodatke prehrani koji bi mogli utjecati na respiratorni sustav, da nisu alergični na čaj, trudnice, dojilje ili oboljeli od srčanih, respiratornih, bubrežnih ili jetrenih poremećaja. Prosječna starost sudionika bila je 42.7 godina. 
 
Ukupni broj sudionika je bio 197 osoba od kojih 98 u grupi koja je tretirana ispitivanim tvarima i 99 u placebo grupi. Jedna je osoba isključena iz tretirane grupe zbog gripe koja je nastupila unutar 24 sata od početka istraživanja.
 
Od sudionika se tražilo da tijekom 5 mjeseci uzimaju 6 kapsula katehina/teanina iz zelenog čaja što odgovara ukupnoj dozi od 378 mg katehina i 210 mg L-teanina ili placebo jednakog okusa i izgleda. Konzumacija čajeva je bila ograničena na manje od 250 mL dnevno tijekom istraživanja.
 
Tijekom istraživanja gripa je od strane liječnika potvrđena kod 17 sudionika, a laboratorijskim testovima kod njih 6. Nijedan ispitanik nije imao više od jedne infekcije. 
 
Incidencija gripe je u skupini tretiranoj katehinom/L-tiaminom bila značajno niža (4 oboljelih) u usporedbi s placebo grupom (13 oboljelih). Kod laboratorijskog određivanja infekcije gripom, također je postojala razlika, ali nije dostigla statističku značajnost zbog premale ispitivane populacije. Također, vrijeme do prve pojave infekcije je bilo statistički veće kod tretirane nego kod placebo grupe.
Nije bilo značajnih nuspojava.
 
Ranija istraživanja nisu imala jasne zaključke iako su pokazivala sposobnost prevencije gripe upotrebom katehina i L-teanina iz zelenog čaja. Iako je ovo istraživanje potvrdilo statistički da navedene tvari preveniraju gripu, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrili mehanizmi djelovanja i potvrdio učinak na većoj populaciji. 
 
Izvor: American Botanical Council 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se