Zdravo i fino

Zelene palačinke - savršeni ljetni zalogaji koje će obožavati i mali i veliki

Zelene palačinke prema receptu Green Kitchen Stories osvojile su nas ne samo neobičnom bojom nego i jedinstvenim okusom

Zelene palačinke - savršeni ljetni zalogaji koje će obožavati i mali i veliki
 

 

 

David je umjetnički direktor u jednom časopisu, dok je Luise Dankinja koja živi u Stockholmu i buduća nutricionistica, a zajedno sa kćerkom Elsom stoje iza projekta Green Kitchen Stories. Iako je jedan zid njihove kuhinje obojen u zeleno, to zapravo i nema puno veze s imenom. U stvari, zelena kuhinja označava ljubav prema kreiranju zdravih vegetarijanskih recepata, pri čemu koriste cjelovite namirnice i organske proizvode. A kako iza svakog recepta stoji i dobra priča, ime Green Kitchen Stories činilo im se i više nego prikladno.

Brzi, zdravi i jednostavni recepti njihov su zaštitni znak, a vjerovali ili, često im se na meniju nađe jedna poznata poslastica - palačinke, i to u neobičnoj zelenoj varijanti.

Zelene palačinke sa špinatom

Ove slane zelene palačinke možete puniti različitim nadjevima, što znači da ste dobili odličnu bazu za raznorazne kombinacije – varijacije na temu su gotovo beskonačne.

 

Objavu dijeli David Frenkiel (@gkstories)


Sastojci

- 5 jaja
- 150 g / 1 šalica rižinog, zobenog ili heljdinog brašna
- 500 ml / 2 šalice zobenog mlijeka ili mlijeka po izboru
- velika šaka špinata
- mala šaka bilja (bosiljak, menta ili peršin)
- morska sol

Priprema

Jaja stavite u blender ili procesor hrane. Dodajte ostale sastojke i miješajte na velikoj brzini sve dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da odstoji 20 minuta prije nego što ih počnete peći (možete krenuti i odmah, ali će se teže okretati).

Za pečenje, dodajte malo maslaca ili kokosovog ulja tavu, zagrijanu na srednje jakoj vatri. Kad postane vruća, dodajte smjesu za palačinke i pecite 1-2 minute, ili dok se na površini ne formiraju mali mjehurići.

Špatulom odvojite palačinku od rubova, pažljivo je preokrenite i pecite još jednu minutu. Prebacite na tanjur i ponovite s ostatkom tijesta (možda ćete trebati malo smanjiti temperaturu nakon prve palačinke).

Palačinke mogu stajati u hladnjaku 3-4 dana u vakuumiranoj posudi.

Punjene palačinke

 

Objavu dijeli David Frenkiel (@gkstories)


Sastojci

- 4 zelene palačinke
- 1 veliki slatki krumpir
- cimet
- 1 žlica soka od limuna
- 1 šalica punomasnog turskog jogurta
- 200 g feta sira
- 2 šalice špinat, nasjeckanog
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 2 žličice začina za'atar (začinska mješavina dostupna u trgovinama s bliskoistočnom hranom)
- 2 žličice čilija (po želji)

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Prerežite slatki krumpir na pola i namastite uljem i cimetom. Stavite na pladanj i pecite 40 minuta ili dok krumpir ne postane mekan i zlatan. Ako niste pripremili tijesto i ispekli palačinke, sada je pravo vrijeme da to učinite.

Kad je slatki krumpir gotov, upotrijebite vilicu i izgnječite krumpir. Dodajte sok od limuna i cimet.

Stavite slatki krumpir na jednu polovicu svake palačinka i sloj jogurta na drugu polovicu. Na sredinu dodajte komadiće feta sira. Dodajte nasjeckani špinat, slanutak te za'atar i čili (ako koristite). Zarolajte palačinke što je čvršće moguće i narežite na 5 cm široke rolice.

Zelene palačinke od slanutka s avokadom i pestom

 

Objavu dijeli David Frenkiel (@gkstories)


Sastojci


Za palačinke
- 100 g (1 šalica) brašna od slanutka
- 300 ml (1 šalica + 3 žlice) vode
- 1 prstohvat soli
- 2 šake svježeg bilja (peršin i bosiljak)
- kokosovo ulje, za prženje

Za nadjev
- 2 avokada
- 2 žlice pesto umaka
- salata ili baby špinat
- kiseli kupus
- cherry rajčice

 

Priprema

Pomiješajte brašno od slanutak, vodu, sol i začinsko bilje u blenderu (ili umutite zajedno u zdjeli i sitno nasjeckajte bilje). Ostavite da odmara oko sat vremena.

Zagrijte kokosovo ulje na tavi pa ispecite palačinke. Ulijte smjesu, pričekajte 30-60 sekundi, a zatim špatulom odvojite palačinku od rubova i pažljivo je preokrenite.

Prerežite avokado i usitnite ga vilicom. Stavite ga na jednu stranu svake palačinke, dodajte pesto, salatu, kiseli kupus i rajčicu te preklopite palačinku.

Dobar tek!

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se