Mršavljenje

Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline

Na što treba pripaziti kada kupuješ dodatke prehrani za mršavljenje?

Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline
Pod nazivom zelena kava kriju se ekstrakti dobiven iz sirovih, neprženih zrna kave (Coffea arabica), a stručnjaci poput dr.Oza i Kris Killhama (Medicine Hunter) tvrde kako ekstrakt zelene kave može pomoći pri mršavljenju te su tablete s ekstraktom zelene kave postale prilično popularne u posljednje vrijeme i vrlo tražene na tržištu. 
 
 
Jedno od recentnih zanimljivih istraživanja pozitivnih učinaka zelene kave objavljeno je 2012. godine - znanstvenici su tada tijekom 12 tjedana pratili 16 osoba koje su u prehranu uključile tablete zelene kave s različitim udjelom ekstrakta klorogenične kiseline (ili 700 ili 1050 miligrama po danu). Prema indeksu tjelesne mase (BMI) većem od 25, svih 16 sudionika bili su pretile osobe. Sudionici su u prosjeku izgubili 8 kg, što je bilo 10% od njihove ukupne tjelesne težine, a 4,4% od njihove ukupne masnoće u tijelu. Kako bi testirao učinke ekstrakta zelene kave u vlastitom tv show-u, dr. Oz osmislio je projekt pod vodstvom stručnjaka, poput dr. Caroline Apovian i Kristin Kirkpatrick i napravio najveći istraživački pothvat, pravo kliničko istraživanje, ikad izvedeno u nekom tv show-u.
 
Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline
 
Kliničko istraživanje u dr. Oz showu
 
Medicinski tim show-a izabrao je tako 100 žena između 35 i 45 godina, s indeksom tjelesne mase između 25 i 45. Niti jedna žena nije bila trudna, nije dojila, niti je imala kakav veći zdravstveni problem poput dijabetesa, ili povijest bolesti s moždanim ili srčanim udarom. Žene su dobile ili ekstrakt zelene kave ili placebo, kao i upute da svaki dan uzimaju terapiju kako je propisana, a niti jedna sudionica nije znala koje je tablete dobila. 
 
Također, morale su jesti jednako kao i prije te voditi dnevnik onoga što konzumiraju kako bi dr. Oz i njegovi suradnici mogli vidjeti što su žene jele. Nakon dva tjedna, sudionice su ponovo izvagane. U ta dva tjedna sudionice koje su uzimale ekstrakt zelene kave izgubile su u prosjeku oko kilograma no sudionice koje su uzimale placebo izgubile su u prosjeku pola kilograma, vjerojatno zato što su bile svjesne svoje prehrane jer su morale voditi dnevnik onoga što jedu.
Nakon ovog showa tržište je preplavljeno preparatima zelene kave, ali treba znati da nisu svi isti. Kvaliteta ekstrakta ovisit će o kvaliteti same sirovine i načinu ekstrakcije. 
 
Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline
 
Minimalno 45% klorogenične kiseline
 
Ako tražite dobar i kvalitetan dodatak prehrani načinjen od zrna zelene kave, on mora sadržavati barem 45 % ekstrakta klorogenične kiseline, a ako ekstrakt sadrži i više klorogenične kiseline, tim bolje. Kapsule koje sadrže manje koncentracije zelene kave nisu testirane u istraživanjima koja potvrđuju gubitak kilograma. Također, učinak na mršavljenje se pospješuje ako pronađete proizvod koji u svom sastavu osim zelene kave sadrži primjerice L-karnitin, L-teanin ili ekstrakt biljke Garcinia cambogia. 
 
Ako bočica s tabletama nema deklaraciju o svom sastavu, nemojte je kupiti. Na sastavu također mora pisati da nema umjetnih sastojaka. Isto tako, postoje razlike u dozama – kapsule uobičajeno sadržavaju 200 mg, 400 ili 500 mg. U eksperimentu dr. Oza sudionici su uzimali tablete od 400 mg, tri puta na dan, pola sata prije jela. Iako se u nekim kliničkim testiranjima i količina od 200 mg pokazala djelotvornom, optimalno je uzeti kapsule od 400-500 mg 2-3 puta dnevno i preporučuje se vođenje dnevnika prehrane kako biste pratili što unosite u organizam kao i podigli svijest o hrani koju jedete.
 
Zelena kava mora imati minimalno 45% klorogenične kiseline
 
I finalni savjet vaših Naturalaca koji paze i na vaš novčanik: kada se uvjerite da zelena kava ima potrebnu deklaraciju te da sadrži minimalno 45% klorogenične kiseline – usporedite cijene i težinu zelene kave svakog proizvođača jer cijene na tržištu variraju i više od stotinjak kuna za istu težinu zelene kave.
 
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.