Advertisement
Događanja

Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš

Tek nekoliko dana dijeli nas od najveće ekološke akcije u Hrvatskoj!

Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš

Najveća ekolokoška akcija čišćenja Hrvatske približava se svojem vrhuncu koji će se održati 21. travnja kada će na tisuće volontera čistiti cijelu Hrvatsku od divljih odlagališta otpada. Kampanja Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš,  koja se provodi u sklopu globalnog pokreta Let's do it!  i svjetske akcije World cleanup 2012. najveća je akcija čišćenja nepravilnih odlagališta otpada ikad provedena u Hrvatskoj.  Do akcije je ostalo svega nekoliko dana te svi koji žele sudjelovati imaju još vremena za prijavu!

„Zelena čistka“ trenutno je u finalnoj fazi, u kojoj se poziva ljude da i sami sudjeluju kao volonteri i tako pridonesu čišćem i zdravijem okolišu. Svi koji se još nisu uključili, a žele pomoći i sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada mogu se prijaviti na web stranici zelena-cistka.org.  U akciju su se uključile sve županije te preko 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera.

 

Cilj kampanje je podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a njezin vrhunac je akcija čišćenja prethodno kartiranih divljih odlagališta, koja će se održati 21. travnja 2012., s ciljem uključivanja najvećeg broja volontera u RH.  
 
„Ovim putem pozivamo sve građane Hrvatske da se prijave kao volonteri u velikoj akciji čišćenja Hrvatske jer još nije kasno. Ukoliko želimo čist okoliš, a on nam treba, moramo biti dio promjene jer one kreću od nas samih. Svatko od nas može napraviti promjenu. Pozivam sve građane da promijene svoj okoliš – pridružite nam se 21.travnja i učinimo naš okoliš ljepšim i čišćim”  naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje Zelena čistka. 
 
„Iz dana u dan treba mijenjati svijest ljudi da razmišljaju zelenije. Briga o okolišu je briga svakog pojednica jer s manje otpada više je zelenila, više kisika i ljepši okoliš“, izjavio je Luka Nižetić, jedan od ambasadora kampanje Zelena čistka.  
 
Ideja i trud donose ostvarenje željenog cilja , a to je čist okoliš za danas, ali i sutra, za nas, kao i  buduće generacije. Svi stvaramo otpad, svi smo dio problema i rješenja. Pokažimo što smo u stanju napraviti zajednički. Ovo je kampanja svih! 
 
Akcija „Zelena čistka“ održava se i pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednika RH i Ministarstva zaštite okoliša  te je dio međunarodne kampanje Let's do it – World cleanup 2012. Osim u Hrvatskoj 21. travnja provest će se i u Latviji, Litvi, Rusiji – Kalinjingrad, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji.
 
U svijetu se do sada u ovu kampanju uključilo više od 90 zemalja, a u Hrvatskoj kampanja se također provodi i uz potporu Oružanih snaga RH, Caritasa, brojnih institucija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva,  Hrvatskog lovačkog saveza te velik broj gradova i lokalnih samouprava i uz podršku borjnih prijatelja akcije. Inicijativa također ima potporu i brojnih poznatih osoba kao što su Tarik Filipović, Alen Liverić, Ida Prester, Nina Violić i Lela Kaplowitz. 
 
Jedan od brojnih medijskih pokrovitelja ove hvalevrijedne akcije je i Naturala.hr, zato vas pozivamo da locirate najbliže divlje odlagalište otpada i pridružite se tisućama volontera iz cijele Hrvatske. Više informacija o akciji Zelena čistka te načinu prijave za volontiranje u velikom čišćenju Hrvatske možete saznati na službenim stranicama zelene čistke.  

 

 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se