Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš

Tek nekoliko dana dijeli nas od najveće ekološke akcije u Hrvatskoj!

Ovo je opis
Objavljeno: 19.04.2012.


Najveća ekolokoška akcija čišćenja Hrvatske približava se svojem vrhuncu koji će se održati 21. travnja kada će na tisuće volontera čistiti cijelu Hrvatsku od divljih odlagališta otpada. Kampanja Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš,  koja se provodi u sklopu globalnog pokreta Let's do it!  i svjetske akcije World cleanup 2012. najveća je akcija čišćenja nepravilnih odlagališta otpada ikad provedena u Hrvatskoj.  Do akcije je ostalo svega nekoliko dana te svi koji žele sudjelovati imaju još vremena za prijavu!

 
„Zelena čistka“ trenutno je u finalnoj fazi, u kojoj se poziva ljude da i sami sudjeluju kao volonteri i tako pridonesu čišćem i zdravijem okolišu. Svi koji se još nisu uključili, a žele pomoći i sudjelovati u čišćenju divljih odlagališta otpada mogu se prijaviti na web stranici zelena-cistka.org.  U akciju su se uključile sve županije te preko 60 gradova i općina, a očekuje se sudjelovanje više od 30.000 volontera.
 
 
 
Cilj kampanje je podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, a njezin vrhunac je akcija čišćenja prethodno kartiranih divljih odlagališta, koja će se održati 21. travnja 2012., s ciljem uključivanja najvećeg broja volontera u RH.  
 
„Ovim putem pozivamo sve građane Hrvatske da se prijave kao volonteri u velikoj akciji čišćenja Hrvatske jer još nije kasno. Ukoliko želimo čist okoliš, a on nam treba, moramo biti dio promjene jer one kreću od nas samih. Svatko od nas može napraviti promjenu. Pozivam sve građane da promijene svoj okoliš – pridružite nam se 21.travnja i učinimo naš okoliš ljepšim i čišćim”  naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje Zelena čistka. 
„Iz dana u dan treba mijenjati svijest ljudi da razmišljaju zelenije. Briga o okolišu je briga svakog pojednica jer s manje otpada više je zelenila, više kisika i ljepši okoliš“, izjavio je Luka Nižetić, jedan od ambasadora kampanje Zelena čistka.  
 
Ideja i trud donose ostvarenje željenog cilja , a to je čist okoliš za danas, ali i sutra, za nas, kao i  buduće generacije. Svi stvaramo otpad, svi smo dio problema i rješenja. Pokažimo što smo u stanju napraviti zajednički. Ovo je kampanja svih! 
 
Akcija „Zelena čistka“ održava se i pod pokroviteljstvom Ureda Predsjednika RH i Ministarstva zaštite okoliša  te je dio međunarodne kampanje Let's do it – World cleanup 2012. Osim u Hrvatskoj 21. travnja provest će se i u Latviji, Litvi, Rusiji – Kalinjingrad, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji.
 
U svijetu se do sada u ovu kampanju uključilo više od 90 zemalja, a u Hrvatskoj kampanja se također provodi i uz potporu Oružanih snaga RH, Caritasa, brojnih institucija poput Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskih šuma, Hrvatskog planinarskog društva,  Hrvatskog lovačkog saveza te velik broj gradova i lokalnih samouprava i uz podršku borjnih prijatelja akcije. Inicijativa također ima potporu i brojnih poznatih osoba kao što su Tarik Filipović, Alen Liverić, Ida Prester, Nina Violić i Lela Kaplowitz. 
 
Jedan od brojnih medijskih pokrovitelja ove hvalevrijedne akcije je i Naturala.hr, zato vas pozivamo da locirate najbliže divlje odlagalište otpada i pridružite se tisućama volontera iz cijele Hrvatske. Više informacija o akciji Zelena čistka te načinu prijave za volontiranje u velikom čišćenju Hrvatske možete saznati na službenim stranicama zelene čistke.  

 

 

Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Pripremaš li prirodne sokove sam kod kuće?