Nutricionizam

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera

Šećer pronalazi put do nas kroz različite kombinacije, ali jednom kad ga uspijete srezati iz prehrane, pripremite se na neke nevjerojatne zdravstvene prednosti

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera
 

 

 

Izbacivanje šećera iz prehrane može biti pravi izazov, tim više što su studije pokazale kako šećer djeluje na mozak poput droge – želimo ga sve više i više. Prerađeni šećeri koji se lako prošvercaju u mnogim namirnicama ne samo da su veliki neprijatelji dobre linije, nego i vašeg zdravlja. No, ako razvijete dovoljnu snagu volje i samodisciplinu da ga izbacite iz prehrane, ubrzo biste mogli uočiti neke nevjerojatne zdravstvene prednosti. Zapravo, prednosti života s manje šećera bit će dovoljno slatke da vas motiviraju na apstinenciju – prema portalu Health, evo što možete očekivati.

Imat ćete više energije

Prerađeni šećeri su jednostavni ugljikohidrati, što znači da se brzo probavljaju i ulaze u krvotok (poznat vam je onaj sugar rush osjećaj, zar ne?). Ali jednom kad se taj šećera metabolizira, nakon početnog naleta energije slijedi veliki pad, umor i iscrpljenost. Možda se s ovim procesom susreće tijekom cijelog dana, jer se šećer krije na mjestima gdje biste ga najmanje očekivali – kao što je kečap ili preljev za salatu. Međutim, ako jedete hranu bogatu bjelančevinama i zdravim masnoćama, poput šake badema za međuobrok, osigurat ćete stabilniji izvor energije koja će usto i trajati dulje.

Trbuh će vam postati ravniji

Šećer pridonosi nakupljanju kilograma, posebice u predjelu trbuha. Poznata i kao visceralna masnoća, višak kilograma oko trbuha ubraja se među najrizičnije vrste debljine - masne stanice duboko u trbuhu generiraju adipokine i adipozne hormone, kemijske glasnike koji putuju do organa i krvnih žila gdje dovode do upalnih procesa, što može pridonijeti razvoju bolesti srca i krvnih žila. A jednom kad smanjite unos šećera, ubrzo biste mogli nestanak „šlaufa“ u predjelu trbuha i zdravstvenih rizika koje oni sa sobom nose.

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera

Lakše ćete skinuti kilograme

Ne samo da hrana s visokim udjelom šećera sadrži tonu kalorija u malom pakiranju, ona nema gotovo nikakvih vlakana ili proteina, što znači da ćete je morati pojesti puno više kako biste se osjećali sitima. Međutim, zamjena rafiniranih ugljikohidrata i slatkih namirnica sa zdravim masnoćama pomoći će u održavanju stabilnih razina inzulina, tako da će se i manje kalorija pohraniti u obliku masnih stanica. Kao rezultat toga, smanjuje se osjećaj gladi, metabolizam se ubrzava, a vi možete lakše prionuti skidanju kilograma.

Ne morate brinuti zbog dijabetesa

Budući da će izbacivanje šećera pomoći održati težinu pod kontrolom, bit ćete manje izloženi riziku od dijabetesa tipa 2. No, manje šećera također smanjuje rizik od bolesti i na drugi način – prehrana s puno ugljikohidrata koji se brzo probavljaju, poput šećera, zahtijeva od gušterače da otpušta mnogo inzulina, iz obroka u obrok, i tako svaki dan. Takva prekomjerna produkcija može iscrpiti gušteraču, a prijeti opasnost i od inzulinske rezistencije.

Još jedan način da čuvate svoje srce

Najvažniji mišić u našem tijelu treba bolji pogon od rafiniranih šećera. Ne samo da su krvne žile pod opterećenjem ako moraju pumpati krv nakrcanu šećerima, već to predstavlja prijetnju i zdravlju srca. Istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da su osobe koje su konzumirale 17 do 21 posto dnevnih kalorija iz slatkih namirnica imale 38 posto veći rizik od umiranja od bolesti srca u usporedbi s onima koji su svoj unos šećera zadržali na 8 posto dnevnih kalorija.

Zbog ovih biste prednosti trebali razmisliti o izbacivanju šećera

Pripremite se na sjajnu kožu

Šećer iz namirnica koje konzumirate utječe na razinu šećera u krvi – a studije upućuju da visoka razina šećera u krvi započinje molekularni domino efekt poznat kao glikacija. Naime, glikacija označava proces koji ometa sintezu kolagena, proteina ključnog za elastičnost kože. Zbog toga se prehrana krcata šećerima dovodi u vezu s gubitkom elastičnosti kože i preuranjenom pojavom bora. Srećom, istraživanja sugeriraju da smanjivanje unosa šećera može pomoći umanjiti pojavu bora i drugih vidljivih znakova starenja.

Pročitaj i ovo:

Čuvaj se šećera, a ne kolesterola
Istina o šećeru - evo što se događa tvom tijelu kad pojedeš slatko
Šećer izaziva ovisnost kao svaki drugi narkotik - kako ga se osloboditi?





 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se