Hrana kao lijek

Zazelenite ponedjeljak

Razgovarali smo s g. Lukom Omanom, predsjednikom Udruge Prijatelji životinja, kako bismo saznali kako se u Hrvatskoj provodi kampanja Zeleni ponedjeljak kojoj se kao potpisnik prošle godine pridružio i grad Zagreb

Zazelenite ponedjeljak

Prije nešto više od godine dana grad Zagreb se pridružio poduljoj listi europskih i svjetskih gradova, potpisnika kampanje Zeleni ponedjeljak. 

 
Zajedničkim snagama, grad Zagreb i udruga Prijatelji životinja od 05. lipnja 2010. rade na kampanji Zeleni ponedjeljak kojoj je cilj osvijestiti važnost zdrave prehrane svojih sugrađana prelaskom na prehranu namirnicama biljnog porijekla jedan dan u tjednu. 
 
Odabir je pao na ponedjeljak stoga što je to dan idealan za nove početke i nove dobre odluke. Tako smo i mi na Naturala.hr, od gotovo prvog dana našeg online postojanja, uveli praksu Bezmesnog ponedjeljka za koji recepte pišu naše vrijedne suradnice. 
 
Zazelenite ponedjeljakBezmesni ponedjeljak na Naturali nismo osmislili kako bismo čitatelje nagovarali da prijeđu na vegetarijansku prehranu već stoga da pozovemo čitatelje da osvijeste svoju prehranu, da pripaze na kvalitetu hrane i da demonstriramo da se i bez mesa mogu napraviti brojni ukusni obroci u čijim se okusima itekako dade uživati.
 
Zeleni ponedjeljak, kampanja udruge Prijatelji životinja i grada Zagreba, otišla je korak dalje i svaki nam tjedan predlaže ukusne veganske recepte – pripremljene isključivo od namirnica biljnog porijekla, bez mlijeka, maslaca, jaja i ostalih životinjskih proizvoda.
 
Saznali smo da se, od Genta u Belgiji, prvog grada koji je započeo s kampanjom Zeleni ponedjeljak, svake godine u svijetu povećava broj gradova koji, poput Zagreba, donose svoje deklaracije i podupiru kampanju na različite načine te da se kampanji pridružuje sve veći broj celebrity-a od kojih je svakako najpoznatiji i najaktivniji Paul McCartney.
 
Zazelenite ponedjeljakBudući se u većim europskim gradovima marljivo radi na tome da se praksa Zelenog ponedjeljka uvede u vrtiće, škole, fakultete, bolnice i restorane za zaposlene – zanimalo nas je je li u gradu Zagrebu, nakon potpisivanja deklaracije prošlog ljeta, došlo do nekih pozitivnih promjena. Stoga smo razgovarali s predsjednikom udruge Prijatelji životinja, gospodinom Lukom Omanom koji nam je ljubazno odgovorio na nekoliko pitanja vezanih uz samu kampanju.
 
 
Poštovani g. Oman, možete li nam reći kakav je odaziv na akciju te jeste li uspjeli kao udruga, budući da akciju podupire grad Zagreb, promijeniti način prehrane ponedjeljkom i u gradskim vrtićima i školama?
 
- Odaziv pojedinaca je odličan, ljudi se upisuju na mailing listu za recepte koje im šaljemo svakog ponedjeljka kako bi znali što će u ponedjeljak kuhati. Ovo nam govori da sve više ljudi pazi na svoju prehranu te da je dosta porasla svijest naših građana o opasnostima koje skriva prehrana bazirana na namirnicama životinjskog porijekla. Što se tiče vrtića i škola, iako su već neki pokazali interes, birokracija će dosta odgoditi promjenu menija ponedjeljkom u prvim vrtićima i školama. 
No, Zeleni ponedjeljak je ionako dugogodišnja kampanja pa do tada imamo u planu nastaviti s raznim edukativnim aktivnostima u školama i vrtićima. Isto tako, cilj Zelenog ponedjeljka nije samo poboljšati zdravlje ljudi, već i zdravlje našeg planeta. Na kraju - kampanja Zeleni ponedjeljak je dobar podsjetnik za pozitivne promjene.
 
Ima li planova za proširenje akcije i na ostale gradove u Hrvatskoj?
 
- Zeleni ponedjeljak je kampanja otvorena za sve koji joj se žele pridružiti. Krenulo je u Zagrebu, no dobivamo upite i iz drugih gradova Hrvatske pa vjerujemo da će uskoro i u drugim krajevima akcija zaživjeti. Zeleni ponedjeljak je dio globalne kampanje koja se širi cijelim svijetom.
 
Preporučuje li se za Zeleni ponedjeljak veganska ili vegetarijanska prehrana?
 
- Zeleni ponedjeljak preporučuje prehranu baziranu na namirnicama isključivo biljnog porijekla. Sam naziv kampanje ukazuje na zelenilo, razno povrće i voće, žitarice, mahunarke odnosno svo obilje biljne hrane, a time i vitalnost, energiju i zdravlje kao i ekološki usmjerenu promjenu prehrane. Svi su dobrodošli i vjerujemo da će mnogima biti zanimljiva stranica kampanje www.zeleni-ponedjeljak.com na kojoj se uz razne informacije može predbilježiti i na besplatno dobivanje recepata newsletterom.
 
Donosimo prijedlog jelovnika za današnji ponedjeljak, 08. kolovoza 2011. koji Udruga Prijatelji životinja šalje na mail redovito svakoga tjedna.
 
 
PRIJEDLOG JELOVNIKA
 
DORUČAK
 
Voćni müsli sa zobenim mlijekom
Kupine, orasi
 
 
RUČAK
 
Juha od brokule i krumpira
Musaka od bukovača i patlidžana 
Salata od matovilca
 
Juha od brokule i krumpira
 
Sastojci: 2 žlice ulja, 300 g brokule, 700 ml temeljca od povrća ili vode, 300 g krumpira, 60 g luka, malo muškatnog oraščića, 2 žlice peršina, papar, sol, 2 žlice sojinog vrhnja 
Priprema: Luk i krumpir narezati na kockice, brokulu natrgati na cvjetove, peršin nasjeckati. Na vrućem ulju prvo pirjati luk, dodati krumpir i malo zapeći. Dodati brokulu i sve preliti temeljcem od povrća (može i voda kojoj smo dodali prirodni začin od povrća). Kuhati na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Dodati sojino vrhnje, peršin, sol, papar i muškatni oraščić te usitniti štapnim mikserom.
 
Musaka od bukovača i patlidžana
 
Sastojci: 80 dag patlidžana, 80 dag tikvica, 0,5 kg bukovača, šalica sojine šunke, manja glavica luka, 3 dl ulja, 1 dl sojinog vrhnja, umak od soje, sol, papar, prstohvat origana, margarin
Priprema: Patlidžane i tikvice narezati na ploške. Patlidžane posoliti i ostaviti da puste sok. U posebnu posudu dodati sojinu šunku i vode toliko da prekrije soju. Posoliti, popapriti i dodati umak od soje i i origano. Prokuhati oko 5 minuta dok soja ne upije svu tekućinu. Bukovače očistiti i narezati. Na ulju popržiti usitnjeni luk, dodati bukovače i pirjati dok ne omekšaju. Posoliti i popapriti. Dodati soju i malo propirjati. Patlidžane i tikvice uvaljati u brašno i popržiti na ostatku ulja. U vatrostalnu posudu premazanu margarinom slagati slojeve tikvica, patlidžana i bukovača, dok ima materijala. Preliti sojinim vrhnjem i peći pola sata u pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva.
 
 
VEČERA
 
Kruh sa sjemenkama i namazom od maslina
Sok od rajčica
 
Sok od rajčica
 
Sastojci: 2 rajčice, 1 srednje velik krastavac, sok 1/2 limuna, 1/2 šalice lišća celera, 1 šalica vode
Priprema: Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.
 
 
Za međuobroke: naranča, bademi, sojin puding od čokolade
 
Dobar tek!
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Zazelenite ponedjeljak- komentira MajaMatus MajaMatus
    Odli?an ?lanak! Fascinirala me ova slika, obožavam domaće uzgojeno povrće i voće. Šta se mene ti?e, zazelenimo ponedjeljak :)