Advertisement
Eko dom

Zazelenite dom i ured za čišći zrak

Osim što izgledaju dekorativno, neke sobne biljke djeluju i kao pročišćivači zraka

Zazelenite dom i ured za čišći zrak

Ne samo da obavljaju dobar posao u kreiranju lijepog ugođaja u bilo kojem interijeru, određene vrste biljaka nam doista – život znače. Poznata je činjenica da se u svakom domu i uredu kriju neželjeni gosti poput toksina i ostalih onečišćujućih tvari, no kako nam biljke mogu točno pomoći da ih se riješimo? 

Osim što možete uživati u izgledu sobne biljke promatrajući svakodnevno živi organizam koji raste i razvija se i donosi toliko potreban dodir prirode u vaš životni ili poslovni prostor, neke sobne biljke čak i znanstvenici preporučuju za filtriranje zraka. Naime, u posljednjih nekoliko godina, znanstvenici NASA-e otkrili su da postoje različite biljke koje pročišćavaju zrak u našem domaćinstvu i stabiliziraju količinu vlage. Apsorpcijom štetnih tvari te nam biljke pomažu u borbi protiv najčešćih uzroka zagađenog zraka u kućanstvu. 

Jedan od najtoksičnijih zagađivača - formaldehid, možemo pronaći u dezinfekcijskim sredstvima, dezodoransima, tepisima, iverici, ljepilima...Formaldehid djeluje nadražujuće na sluznicu i uzrokuje dermatitis i glavobolje te je čest uzrok astme. Još jedan od štetnih spojeva koje možemo naći u kućanstvu je benzen. Koristi se kao otapalo i za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. 
 
Kao neke od najučinkovitijih u uklanjanju molekula formaldehida, NASA navodi filodendron scandens (Philodendron scandens), zmajevac (Dracaena fragrans), zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum) pa čak i bršljan (Hedera helix). 
 
Međunarodna inicijativa Biljke za ljude (PfP) u svojem je istraživanju spomenula tri sobne biljke: areca palmu (Chrysalidocarpus lutescens), sabljicu ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata) i đavolji bršljan (Epipremnum aureum). U istraživanju koje je bilo provedeno u hotelima i raznim tvrtkama, postavljenje biljke donijele su pozitivne rezultate. Naime, kod zaposlenika i gostiju smanjile su se iritacije očiju, glavobolje i respiratorni problemi.      
 
I za ljubitelje cvijeća stiže dobra vijest. Krizanteme, afričke ljubičice, ciklame i sve vrste orhideja također upijaju štetne tvari. Zato, iskoristite ne samo ljepotu biljaka, već i njihovu funkcionalnost.
 
Biljke koje poboljšavaju kakvoću zraka u vašem prostoru, smanjuju utjecaj štetnih spojeva u prostoru i povećavaju količinu kisika su:

Aloe vera (Aloe vera)
Bambus palma (Chamaeodorea seifrizii)
Bršljan (Hedera helix)
Filodendron (Philodendron)
Fikus (Ficus robusta)
Fikus benjamin (Ficus benjamina)
Kućna paprat (Nephrolepis exaltata)
Kineski kozlac (Aglaonema crispum)
Krizantema (Chrysanthemum morifolium)
Drvo života (Dracaena fragnans)
Dracena (Dracaena deremensis)
Patuljasta banana (Musa cavendishii)
Patuljasta datulja (Phoenix roebelenii)
Zeleni ljiljan (Chlorophytum comosum)
 

 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se