Nema zime s Naturalom

Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje?

Češnjak i đumbir učinkoviti su u suzbijanju i sprečavanju širokog spektra zdravstvenih tegoba

Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje?
Pasta od đumbira i češnjaka, kombinacija najmoćnija dva produkta prirode, od davnina se koristi u ayurvedskoj medicini. Znanstveno je dokazano da su češnjak i đumbir jako učinkoviti u tretiranju raznih vrsta bolova (zubobolje, migrene, glavobolje, bolova u leđima i dr.) i upala.
 
 
Kako biste napravili najdjelotvorniju pastu, savjetuje se da 125 grama isjeckanog češnjaka pomiješate s isto toliko đumbira i jednom žlicom maslinovog ulja te sve to zajedno usitnite u blenderu dok ne dobijete glatku pastu.
 
Rezultati istraživanja provedenih u Školi za njegu i primaljstvo Sveučilišta medicinskih znanosti Shahid Beheshti kazuju da je đumbir kod tretiranja bolova povezanih s predmenstrualnim tegobama jednako djelotvoran kao ibuprofen. Nadalje, rezultati istraživanja u Centru za glavobolju u Springfieldu (Missouri) pokazali su da je đumbir učinkovit kod migrene ako se uzme u predmigrenskoj fazi kad se osjete lagani simptomi nadolazeće glavobolje.
 
 
Ublažavanje tegoba povezanih s rakom
 
Prema USA Today , studija provedena na Sveučilištu u Michiganu pokazala je da đumbir može reducirati upale uzrokovane rakom debelog crijeva. Profesori s Harvarda mišljenja su da su ti nalazi daju naslutiti da je đumbir učinkovit kao preventivna mjera za sve osobe s rizikom raka debelog crijeva.
 
Pored toga, đumbir se može koristiti za tretiranje mučnine uzrokovane kemoterapijom i tretmanima zračenja. Prema New York Timesu, Američko društvo kliničkih onkologa izvijestilo je da pacijenti koji uzimaju đumbir smanjuju mogućnost pojave mučnine i povraćanja za otprilike 45%. U Mayo klinici napravili su istraživanje čiji su rezultati pokazali da je đumbir, u kombinaciji s tradicionalnim lijekovima protiv mučnine, učinkovitiji od nekih modernih inovativnih lijekova.
 
Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje? 
 
Učinkovito snižavanje krvnog tlaka i kolesterola
 
Postoje dokazi da su đumbir i češnjak u ovoj kombinaciji iznimno učinkoviti u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola. Rezultati studije koju je proveo Odjel bioloških i biomedicinskih znanosti medicinskog sveučilišta Aga Khan, zaključuju kako đumbir snižava krvni tlak blokiranjem kalcijevih kanala koji reguliraju protok krvi.
 
Drugo istraživanje provedeno je na Odjelu za biologiju na Odsjeku znanosti Sveučilišta u Kuvajtu te se pokazalo da je đumbir učinkovit kod snižavanja razine glukoze i kolesterola u krvnom serumu štakora. Isto tako, prema Sveučilištu u Chicagu, češnjak je proučavan kao djelotvorna metoda kontrole razvoja ateroskleroze jer učinkovito snižava krvni tlak te reducira razinu kolesterola u krvnom serumu.
 

Snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje 
 
Poznato je svojstvo češnjaka da je jedan od najjačih prirodnih antibiotika – u sinergiji s đumbirom, njegovo se djelovanje višestruko pojačava te se stoga ovu pastu preporučuje konzumirati za trajanja zimskih mjeseci i nekoliko puta dnevno. Po mogućnosti, ne prije važnog sastanka...
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje?- komentira andrea andrea

    Poštovani, naravno da ne cijelu pastu smazati u jednom danu!

    Pastu možete koristiti u kuhinji, kao što i normalno koristite češnjak, možete je staviti primjerice u sir i vrhnje (jednu žličicu), možete je namazati na kruh, napraviti neki umak s vrhnjem od nje, kuhati s njom (meni je ona temelj za sva variva ili kineska i indijska jela) ... Dajte mašti na volju, ali nipošto ne pojesti cijelu količinu u jednom danu, zaista je previše:)

  • Zašto je pasta od đumbira i češnjaka tako dobra za zdravlje?- komentira ivan99 ivan99

    Probao, ipak mi se čini da je mjera prevelika i za više osoba za jedan dan.Jednostavno ne jestivo.

    Ne znam, ali 250 gr u dozi je i za marmeladu previše.

    Hvala