Zdravo i fino

Zasladi dan uz veganske muffine od banane i borovnica

Borovnice bogate antioksidansima, banane i pirovo brašno sljubili su se u zdravijoj verziji omiljenih muffina

Zasladi dan uz veganske muffine od banane i borovnica
 





Mekani muffini koji se tope u ustima, uz borovnice bogate antioksidansima, banane i orašaste plodove ne moraju biti samo guilty pleasure – zahvaljujući prirodnoj slatkoći borovnica, dolaze bez rafiniranog šećera, a prema želji ih možete napraviti i u bezglutenskoj verziji zamjenom pirovog brašna.

Pir je daleki srodnik pšenice kojeg karakterizira orašast, lagano slatkast okus. Brašno od pira odlična je zamjena za pšenicu ili bijelo brašno u pripremi kruha i peciva - iako sadrži gluten (ali u manjoj mjeri), pir i pirovo brašno zbog velike količine topivih vlakana i hranjivih tvari predstavljaju bolju alternativu pšenici. Za bezglutensku verziju muffina, zamijenite pirovo brašno heljdinim ili bademovim brašnom.

Borovnice se pak posebno cijene kao supernamirnice zbog visokog udjela antioksidansa, a pomažu u prevenciji raka, urinarnih infekcija, bolesti srca i štete nastale bolestima kardiovaskularnog sustava. Nadalje, rezultati istraživanja objavljenog u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition ispitanici koji su konzumirali dvije ili više porcija borovnica tjedno imali su čak 23 % manje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

Sastojci

- 1/3 šalice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 i pol šalica pirovog brašna (ili drugog bezglutenskog brašna)
- 1 čajna žličica praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1/2 čajne žličice muškatnog oraščića
- 1/2 čajne žličice soli
- 2 zrele banane (otprilike 3/4 šalice)
- 3/4 šalice bademovog mlijeka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- pola šalice nasjeckanih oraha (ili drugih orašida)
- 1 šalica borovnica

Priprema

Lagano namastite kalupe za muffine (ili koristite papirnate kalupe) s malo otopljenog kokosovog ulja.

U posudi za miješanje srednje veličine pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić, sol, zgnječene banane, bademovo mlijeko, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Dodajte orahe i borovnice i sve dobro promiješajte. Smjesu ulijte u kalupe.

Muffine pecite u pećnici na 180°C 20 – 25 minuta.
 

Pročitaj i ovo:

Muffini od bundeve i chia sjemenki
Tri deserta koje možeš napraviti uz 0 grama dodanog šećera

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se