Zdravo i fino

Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama

Čak i oni koji ne vole cvjetaču – zavoljet će ovo jelo

 Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama

Maja Matus ove nam je subote spremila zapečenu cvjetaču s kozicama i finim sirevima. Ostale Majine delicije možete pratiti na njenom blogu Dalmatiagourmande gdje će vas dočekati veliki broj slatkih i slanih recepata popraćenih prekrasnim umjetničkim fotografijama.

 
 
Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama 
(za 4 kalupa, veličine 13 cm)
 

Potrebni sastojci:
 
2 manje glavice cvjetače, narezana na cvjetiće
2-3 žlice maslinovog ulja
2 cijela jaja
50 g sira (Paški, Pramenko, Gouda – po želji), nariban ili narezan na kockice
1 režanj češnjaka
2 žlice krušnih mrvica
50 g svježih kozica, po želji
par komada sirovih divljih šparoga ili uzgojenih šparoga, po želji
sol
 
 
Priprema:
 
Cvjetaču narežite na cvjetove pa ih operite pod mlazom hladne vode. Ja iskoristim i unutarnje listove koje zajedno s cvjetićima skuham.
 
U manjem loncu stavite kuhati cvjetaču s 1 žličicom soli. Neka kuha oko 15-20 minuta dok ne bude mekana. Kada je cvjetača skuhana, ocijedite ju od vode i vilicom propasirajte. Ja ne volim kada mi je skroz kašasto, volim kada ostane manjih komadića cvjetače pa ju propasiram samo u tri-četiri poteza vilicom. 
 
Dodajte jaja, maslinovo ulje, češnjak, krušne mrvice, sol, kozice, šparoge i sir. Sve promiješajte pa ostavite sa strane da odstoji najmanje 10 minuta. 
 
Zagrijte pećnicu na 200°C.
 
Kuhanu cvjetaču rasporedite u kalupiće ili u jednu veliku keramičku ili vatrostalnu zdjelu. 
 
Pecite oko 30-35 minuta (ako su manji) ili oko 45 minuta (ako ste koristili veći kalup). Rubovi moraju biti zlatno smeđi, a na površini se mora stvoriti korica.
 
Poslužite toplo.
 
 
 
 
 Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama
 
 Zapečena cvjetača sa šparogama i kozicama
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatiagurmande
 
 
 
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.