Uzmi pauzu za zdravlje

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena

Novo izdanje Zelene patrole donosi ti prirodne zamjene za bijeli šećer koje, uz dodatak svom slatkom okusu, imaju i zdravstvene prednosti

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena

Konzumiranje puno slatkog baš i nije zdravo - zapravo, šećer može biti jedna od najgorih stvari koje možete jesti ako želite dug i zdrav život. No, šećer je danas toliko raširen da ga nesvjesno konzumiramo u većini prehrambenih namirnica, pića pa čak i mliječnih proizvoda.

Rafinirani bijeli šećer na globalnoj razini doprinosi epidemiji pretilosti i razvoju dijabetesa tipa 2, a način na koji on utječe na tijelo mnogo je kompleksniji nego samo debljanje. Ipak, zamjenom bijelog šećera prirodnim i zdravim sladilima možete uvelike pozitivno utjecati na svoje zdravlje, a pritom i neprimjetno izgubiti pokoji kilogram. Srećom, u prirodi postoji dovoljan broj zdravih zamjena za rafinirani bijeli šećer tako da nećete niti primijetiti da ga više ne koristite. Osim toga, mnoge od njih, uz dodatak svom slatkom okusu, imaju i zdravstvene prednosti.

>> Istina o šećeru - evo što se događa tvom tijelu kad pojedeš slatko

Stevija

Podrijetlom iz Paragvaja i Brazila, biljka Stevia rebaudiana Bertoni među Indijancima već stoljećima uživa status prirodnog lijeka za dijabetes, povišeni krvni tlak i zarastanje rana. Čak je 300 puta slađa od šećera, a istovremeno ima vrlo nizak glikemijski indeks uz zanemariv udio kalorija, zbog čega je mogu koristiti i dijabetičari. Osim toga, glikozidi koje sadrži stevija potiču gušteraču na uravnoteženu proizvodnju i izlučivanje hormona inzulina, pridonose snižavanju razine ukupnog kolesterola te sprečavaju razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica. Dolazi u obliku praha, tabletica i sirupa, a koristi se kao zamjena šećeru u raznim slatkišima, pićima i desertima.

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena
Das Gesunde Plus Stevia, 100 tabletica, 17,90 kn,
www.dm-drogeriemarkt.hr

Agavin sirup

Ovaj prirodni zaslađivač ima vrlo široku primjenu u Meksiku, a dobiva se ekstrakcijom agavinih biljnih sokova. Često ga zovu „medena vodica“ jer ima blagi okus i svjetlu boju. Rjeđi je od meda, ali slađi, pa ga kod kuhanja treba još manje nego meda. Budući da ima neobično nizak glikemijski indeks, praktički ne utječe na razinu šećera u krvi zbog čega je idealan za dijabetičare. Odličan je za pripremanje kolača, džemova i pekmeza, ali i kao zaslađivač za razne tople i hladne napitke.

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena
Sirup od agave, 1 kg, 89,20 kn, www.bio&bio.hr

Med

Med je odavno poznat kao supernamirnica koja obiluje antioksidansima, mineralima, vitaminima, enzimima i drugim fitonutrijentima. On je ujedno hrana i lijek - med vraća energiju, jača otpornost organizma, olakšava resorpciju lijekova i hormona te posjeduje antiseptičko, antimikrobno i protuupalno djelovanje. Vrlo je sladak, a ima mnogo niži glikemijski indeks u odnosu na rafinirani bijeli šećer. Ako dnevno popijete u prosjeku dvije kave, godišnje postoji više od 700 dobrih razloga da napravite zdravi iskorak i šećer koji ste planirali staviti u kavu zamijenite jednom vrećicom Coffeemeda.

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena
Coffeemed, pakiranje od 40 kom x 5 g, 39,60 kn, www.pip.hr

Javorov sirup

Javorov sirup prirodni je zaslađivač koji se dobiva iz kore javorovog drveta, a predstavlja još jednu odličnu alternativu za bijeli šećer. Obiluje mineralima kao što su cink i mangan te pomaže u uravnoteživanju razine kolesterola. Ipak, dijabetičari bi ga trebali koristiti s oprezom jer ima relativno visok glikemijski indeks. Najviše se koristi za izradu kolača i slastica, može ga se mazati na palačinke, a služi i kao preljev kolačima, sladoledu, voćnim slasticama i kao dodatak smoothiejima. Njime se mogu zasladiti svi napici – kava, čajevi i sokovi, a često se koristi kao idealna varijanta za pripremu sirovih slastica.

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena

Bio Javorov sirup Natur*pur, 250 ml, 36,99 kn,
www.spar.hr

Kokosov šećer

Ovaj šećer tradicionalno se koristi za kuhanje i zaslađivanje u Indoneziji, a posebno na otoku Java. Zbog svog jedinstvenog okusa i arome, ali i nižeg glikemijskog indeksa, odlična je alternativa šećeru dobivenom iz šećerne trske i šećerne repe. Dobiva se iz biljnog soka kokosovog cvijeta, a konačan proizvod nakon procesa granulacije je kokosov šećer, svjetlo smeđe boje s laganim okusom karamele. Tako dobiveni šećer sadrži mnoge zdravstvene prednosti kokosa, uključujući nutrijente kao što su željezo, cink, kalcij i kalij.

Zaboravi na šećer uz ovih pet zdravih zamjena

Bio Kokosov šećer, 200 g, 25,99 kn, www.encian.hr

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.