Advertisement
Relaksacija i meditacija

Yoga – tretman za psihičke tegobe

Može li se doista djelotvornost ove prastare tehnike izmjeriti i najnovijim znanstvenim dostignućima?

Yoga – tretman za psihičke tegobe

Yoga, tehnika koja je dokazano djelotvorna za uravnoteženje tijela, uma i duha – ovog je puta podvrgnuta testiranju koje je otišlo korak dalje i potvrdilo djelovanje yoge i na neke psihičke tegobe.

U ljetnom izdanju časopisa Biofeedback objavljena su istraživanja vezana uz djelotvornost yoge kod dijabetesa, hipertenzije, ateroskleroze i kod neuropsihijatrijskih poremećaja. Yoga kao tretman će se, naravno, sukobiti s mnogim klasičnim tretmanima takvih bolesti i naići na suprotstavljanje velikog dijela medicinske zajednice pa treba obaviti još brojna istraživanja koja bi potvrdila njenu djelotvornost kao terapije. 

Kao i kod svih tehnika kod kojih je teško odrediti parametre ispitivanja postavlja se pitanje – što ako se samo radi o placebo efektu? Studija koja je promatrala pjevanje ili mantranje zvuka OM, tehnike koja se koristi u brojnim praksama yoge, pokazala je deaktivaciju određenih centara u limbičkom dijelu mozga. Anksiozni i depresivni pacijenti pokazuju povećanu aktivaciju tih istih centara što dovodi do zaključka da, iako su potrebna daljnja istraživanja, pjevanje zvuka OM doista ima efekt na našu psihofizičko zdravlje.
 
Jedna druga studija, objavljena također u ljetnom izdanju časopisa Biofeedback, pokazala je pozitivne biološke efekte Sudarshan Kriye na depresiju. Nakon tri mjeseca provođenja ove tehnike – smanjili su se simptomi depresije kod većine ispitanika, jednako kao što su se smanjile i razine kortizola koje ukazuju na stres ili na bolest u organizmu. Sve ovo govori o istinskoj utemeljenosti yoge kao tehnike za tijelo, um i duh, ali naravno – sve terapije kod psihičkih tegoba treba prvenstveno odobriti vaš liječnik. Tim bolje ako vaš liječnik smatra korisnim povezati klasične metode liječenja s tehnikama relaksacije i duhovnog rasta, kakva je yoga.
 
Na sreću pacijenata, takvih je liječnika danas sve više.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se