Advertisement
Ekologija i energija

Vrijeme je za promjene – očistimo Hrvatsku 21. travnja!

Zelena čistka, najveći eko projekt, 21.4. u Hrvatskoj. Najveći broj volontera ikad u akciji za čišći okoliš – pridružite se i ti!

 Vrijeme je za promjene – očistimo Hrvatsku 21. travnja!
Zelena čistka, najveća akcija čišćenja ikad provedena u Hrvatskoj, 21.travnja okupit će nikad viđeni broj volontera diljem Hrvatske. Sve građane će se pozvati da kartiraju divlja odlagališta otpada diljem Hrvatske, da označe putem pametnih telefona, GPS-a i fotoaparata kritične točke te tako pomognu u detektiranju problema. 
 
Zelena čistka već je dobila podršku Ureda predsjednika RH dr. Ive Josipovića te brojnih drugih institucija i prijatelja akcije. Organizator cijele akcije je Udruga Žmergo iz Opatije, koja u Hrvatsku dovodi i koordinira provedbu akcije Let's do it – World cleanup 2012.! Akcija će 21. travnja biti provedena i u Latviji, Španjolskoj, Austriji i Kaliforniji, a tijekom godine ekološke akcije ovog tipa provodit će čak 82 zemlje. 
 
„Svatko od nas dio je prirode, svatko od nas je zagađivač pa i svatko od nas može očistiti kutak u kojem živi. Promjene kreću od nas samih te nam je želja ovom akcijom osvijestiti građane kako trebaju poći od sebe te omogućiti sebi, ali i budućim generacijama jedno od osnovnih prava – a to je ono na čist okoliš. Na taj način stvaramo zdravije okruženje te kvalitetniji život.“, naglašava Helena Traub, voditeljica kampanje.

 

 „Mi znamo: zemlja ne pripada čovjeku. Čovjek pripada zemlji. Mi to znamo. Sve je povezano kao krv koja ujedinjuje obitelj. Sve stvari su povezane. Čovjek ne tka tkivo života, mi smo samo jedna nit u tkanju. Što god čini tkanju čini i sebi samome.“
Indijanski poglavica Seattle

 

„Zelena čistka akcija je koja će se sastojati od dvije faze. U prvoj fazi pozivamo ljude da kartiraju, odnosno označe kritična mjesta i divlja odlagališta otpada koja se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – mjestu gdje žive, rade, provode svoje slobodno vrijeme. Druga faza sama je akcija čišćenja u kojoj svatko može postati volonter. Ako svatko od nas odvoji par sati svojeg vremena te 21.travnja dođe na njemu najbliži punkt i pomogne u zbrinjavanju otpada, kroz svega par sati, svi ćemo živjeti u ljepšoj Hrvatskoj.“, ističe Ana Golja, predsjednica Udruge Žmergo.
 
Akciju je podržao i Predsjednik RH, prof.dr.sc. Ivo Josipović: “Zaštita okoliša važan je prioritet koji je predsjednik Josipović istaknuo već na početku njegovog mandata. Podizanje svijesti građana Hrvatske o njihovoj ulozi u očuvanju Hrvatske čistom ključna je za pozitivne promjene koje bi se trebale dogoditi.“, ističe se u pismu podrške akciji predsjednika prof.dr.sc. Ive Josipovića. 
 
Divlja odlagališta otpada predstavljaju iznimno veliku opasnost za okoliš, prvenstveno zbog onečišćenja tla, zraka te voda, kao i mora. Kao mogući izvori zaraza direktno ili indirektno utječu na zdravlje ljudi i ostalih živih organizama, a u ljetnim mjesecima često su i izvori požara. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.
 
Vrijeme je za promjene!
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se