Eko dom

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Nikada nije izgovor da nemate dovoljno mjesta u kuhinji, ma kako bila mala. Stvar je u organizaciji, koja mnogima nedostaje....

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Čini li vam se ponekad da u kuhinji koliko ona bila malena ili velika, nikada nemate dovoljno mjesta? Uvijek bi vam dobro došla još koja polica, ladica, pregrada, stalak... Bez obzira imali novu ili staru kuhinju, s boljom organizacijom uvijek možete dobiti više potrebnog prostora. Jedan od načina može biti ugradnja otvorenih i zatvorenih polica, otkrivenih i sakrivenih pregrada, mijenjanje rasporeda stvari...

Prije nego što započnete s preuređenjem, dobro razmislite za što vam treba prostor. Možda će biti dovoljno da pospremite ladice, police i ormare. No, ako to nije slučaj pronalazak dodatnog prostora može itekako biti izazov, kojeg smo ga mi odlučili olakšati određenim prijedlozima u iskorištavanju prostora.

Mali prostor, mnogo stvari

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

 

U malenoj kuhinji vrlo je važno da je svaki centimetar prostora dobro iskorišten. Ako nemate mogućnosti iznova raditi kuhinju po nekim novim, modernijim rješenjima, onda se morate snaći što je bolje moguće iz onoga što imate. Kod starijih kuhinja, skinite fronte s polica koje su vjerojatno odavno izašle iz mode.

Otvorenim policama ćete stvoriti dojam prostora, a police obojite sa svijetlom i prozračnom bojom. Za hranu koja ne stoji u hladnjaku, možete nabaviti zanimljive kutije različitih veličina, dimenzija i oblika. Stvari, kao što su podmetači, kuhinjske krpe, kućanski aparati koje ne koristite na dnevnoj bazi i tako dalje, možete držati u kutijama, koje možete staviti vrh polica, baš kao što je na slici.


Dva u jedan

 

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Ponekad jednostavno nemate izbora. Negdje morate smjestiti ured i kuhinju, a to mora biti u istom prostoru. Možete reći da to i nije najsretnije rješenje, no imajte na umu da dio pulta kuhinjskog pulta uvijek možete koristiti kao radni stol. Nećete biti ni prvi ni zadnji. Pokušajte što je bolje fizički odijeliti radni dio kuhinje i radni dio ureda, kako primjerice umak od rajčice ne bi završio na tipkovnici. Ako imate prijenosno računalo, biti će vam jednostavnije manevrirati u kuhinji/uredu.


Bočni ormar s policama

 

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Vjerojatno nemate kod kuće stotinjak različitih keramičkih posudica, ali ovo je još jedan način pametno iskorištenog prostora. Ako malo bolje promotrite fotografiju, ove police bočno su naslonjene na ostatak kuhinje. Duboke su svega 15-ak centimetara, savršene upravo za manje posuđe, začine, kuhinjske krpe i druge stvari koje ne znamo kamo bismo stavili u kuhinji.


Kante za otpad

 

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Samo je pitanje vremena kada će u Hrvatskoj zaživjeti zakon o razvrstavanju otpada. Iako mnogi tvrde da oni to već i danas čine, budimo realni, 90 posto građana Hrvatske ne brine što baca u smeće. Ovo je jedna od zanimljivih načina kako da organizirate kut za otpad i što lakše ga održite čistim. Osim toga, sortiranje otpada će vam tada biti mnogo jednostavnije.


Mala praktičnost

 

Tko kaže da vaša 20 godina stara kuhinja ne može imati neke novitete. Zamijenite stare fiksne police s novim policama na vodilicama, koje će vam omogućiti lakši pristup posuđu.


Skriveni ormari

 

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

Prošlo je vrijeme kada su se radili kuhinjski pultovi i šankovi, koji su stajali na praznim drvenim kutijama. Ukoliko imate u planu novu kuhinju, to je nešto o čemu definitivno morate razmišljati. Dodatnog prostora nikad dosta. Jedno od rješenja definitivno mogu biti nevidljiva vrata, koja kada se zatvore će biti ravne fronte, što će stvarati dojam elegancije.


Vikend kuhinja

 

Što može biti jednostavnije od otvorenih polica na koje ćete posložiti posuđe? Ovo je savršen prijedlog za kuhinje u kućama za odmor, jer troškovi su minimalni, a bez obzira na veličinu prostora, otvorene police će davati dojam prostora i ležernosti.
Jedan od problema je prašina i prljavština koja će se nakupljati na otvorenim policama i posuđu.


Iskorištavanje preostalog prostora

 

Znate onu situaciju kada imate 20-ak centimetara viška prostora između dva ormara, hladnjaka i slično? Nemojte zanemarivati značaj tog prostora. Osim što može poslužiti za kuhinjske sitnice, može biti i estetski vrlo prikladan.


Maksimalno iskorištavanje prostora

 

Svima je poznato da veliki plitki i duboki tanjuri, daske za rezanje, pladnjevi i slično zauzimaju mnogo prostora u kuhinjskim elementima. Jedno od rješenja je da ih postavite okomito uz pomoć držača i stalaka, bilo ugrađenih, bilo umetnutih. 

 

Izvor: www.marthastewart.com

Vrijeme je za organizaciju kuhinje

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.