Advertisement
Događanja

Vox Feminae festival 2011.

5. festival održat će se od 3.-8. studenog i začinjen je (ne)seksom

Vox Feminae festival 2011.
Ovogodišnje izdanje Vox Feminae festivala održati će se od 3. do 8. studenog 2011. u zagrebačkom kinu Grič, Dokukinu Croatia i Studiju Smijeha.
 
Peti po redu Vox Feminae Festival promiče žensko stvaralaštvo i problematizira pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice i nastupe umjetnica i različitih kolektiva, te potiče dijalog između umjetničke, aktivističke i teorijske sfere. 
 
Cilj ove manifestacije koju organizira udruga Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' je pojačati vidljivost ženskog stvaralaštva i djelovanja u društvu izmještajući ga iz postojećih šablona i načina prezentiranja kako bi se stvorio kontekst javnog prostora koji je poticajan za promišljanje pitanja roda i izmaknut iz sustava binarnih opozicija. 
 
Jubilarno peto izdanje festivala je posvećeno filmu pa će u sklopu natjecateljskog programa biti prikazano oko 30 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji različitim pristupima dekonstruiraju pitanja roda. Među njima se posebno ističu nagrađivani dokumentarni dugometražni filmovi koji se bave eksplicitnim seksualnim i rodnim pitanjima poput aseksualnosti, interseksualnosti, rodnog terorizma i orgazma kao što su  A(S)eksual redateljice Angele Tucker, Orgasam Inc. redateljice Liz Canner, te Orchids – Moja interseksualna avantura autorice i glavne protagonistice filma Phoebe Hart. Uz filmove posvećene seksualnosti na programu će se naći i radovi koji tematiziraju rod kroz različite intimne odnose i kontekste kao što su punk pokret i industrije zabave za djecu i odrasle poput pornografije, Disneylanda i nogometa.
 
Tema teorijskog dijela ovogodišnjeg festivala su ženski likovi u hrvatskom filmu, a biti će obrađena kroz video prezentacije, diskusiju i analitičke tekstove filmskih teoretičara koji će biti dostupni i putem portala VoxFeminae.net
 
Završna večer festivala održat će se u comedy clubu  'Studio Smijeha' gdje će se uz  stand-up nastupe najpoznatijih hrvatskih komičarki odigrati i nagradni pub-kviz čiji cilj je potaknuti sudionike/ce festivala da se informiraju o ženama koje su ostavile traga u javnim angažmanima, pop kulturi, umjetnosti i društvu općenito te tako sudjeluju u jačanju vidljivosti djelovanja žena. 
 
5. Vox Feminae festival se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za ravnopravnost spolova, te Ureda za kulturu Grada Zagreb, a dio programa realiziran je i uz podršku Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade POGON.

Više informacija o festivalu možete naći na www.voxfeminae.net
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se