Putovanja

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Zimski odmor u Sloveniji ima nekoliko prednosti – svjež i prirodan snijeg, boravak na korak od skijališta usred netaknute prirode, cijenom više nego pristupačni skijaški praznici i gostoljubivi domaćini

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Četiri godišnja doba, četiri Slovenije. Slovenija je jedina država u Europi koja, na lako savladivim udaljenostima, objedinjuje Alpe, Mediteran, krš i Panonsku nizinu. Iako na zapadu Slovenije sa snježnih vrhova pogled seže čak do mora, u Sloveniji postoje predjeli za koje su u prošlosti govorili da je u njima devet mjeseci zima, a tri mjeseca mraz. Zimska Slovenija osvaja prizorima Alpa ispod snježnog pokrivača, zaleđenim jezerima i planinskim druženjima uz toplinu kamina. Stoga nije ni čudno da je Slovenija popularno odredište za ljubitelje alpskog i nordijskog skijanja, turno skijanja, snowboardinga, sanjkanja, krpljanja i drugih zimskih radosti. Skijaška sezona traje od prosinca do ožujka, na najvišim skijalištima ponekad i do svibnja, kad na nove doživljaje poziva i zelena priroda.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Vogel, foto: Ski centar Vogel Bohinj

Danas su se Slovenijom proširila suvremeno uređena skijališta i mjesta za različite zimske sportove u gotovo svim pokrajinama. Čak i ako, poput mene, niste na „ti“ sa skijama i zimskim sportovima, već i kratka šetnja s pogledom na prekrasnu prirodu i impresivan Triglav hrani dušu. Naše nas je novinarsko putovanje upoznalo s tri slovenska skijaška bisera i samo učvrstilo u uvjerenju da, onaj tko Sloveniju posjeti zimi, vraća joj se u svim godišnjim dobima, jer su zimska sportska središta tijekom ljeta odlične polazišne točke za otkrivanje svih slovenskih posebnosti. Mi sigurno hoćemo.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Krvavec, foto: RTC Krvavec

Krvavec - dva sata vožnje od Zagreba

Svega 25 kilometara od centra Ljubljane smjestilo se popularno skijalište Krvavec, koje od Zagreba dijeli 175 km i malo više od dva sata vožnje. Na nadmorskoj visini od 1450 m do 1971 m proteže se 30 km odlično uređenih skijaških staza, primjerenih za rekreativne i profesionalne skijaše, ali i za početnike. Tako početnici mogu napraviti svoje prve korake na skijama u okviru škole skijanja, uživati u sanjkanju ili se okušati u vožnji ski-bikea. Još se nisam ohrabrila da stanem na skije, ali zato je tu bio izazov vožnje ski-bikea, križanca bicikla i dviju skija umjesto kotača. A ako se dignete iznad oblaka te vas posluži vrijeme, imat ćete prilike diviti se jednom od najljepših pogleda na okolne planine i najviše vrhove Slovenije.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Krvavec, foto: RTC Krvavec

Vogel - najduža slovenska staza 

Skijalište Vogel smjestilo se u idiličnom kutku Slovenije, u nacionalnom parku Triglav, ponad jezera Bohinj. Uz udaljenost od 235 km, vožnja automobilom od Zagreba trajat će oko tri sata. Tu vas čeka 22 km staza te najduža staza u Sloveniji, 7 500 m dug Žagarjev graben. Međutim, nas je u skijanju omela gusta magla, zbog čega smo najveći dio vremena proveli za stolom restorana Merjasec u alpskom naselju Vogela. Ali nije bilo razloga za nezadovoljstvo jer se pred nama našla odlična hrana - gulaš, palenta koja se od naše kukuruzne razlikuje po tome što je rađena od heljdinog brašna i neizostavne borovničke. Svakako isprobajte i domaći sir mohant, koji se jede namazan na vrući krumpir kuhan u kori. Nije nas obeshrabrio ni njegov specifičan miris, ipak se radi o prirodnom antibiotiku.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Uspon na Vogel, foto:Naturala.hr

Pokljuka - raj za nordijsko skijanje 

Jednako kao i Vogel, sportski centar Pokljuka smješten je u Triglavskom nacionalnom parku, udaljen 215 km i manje od tri sata vožnje od Zagreba. Pokljuka je pravo mjesto za isprobati nešto novo, gdje možete birati između skijaškog trčanja, biatlona, krpljanja ili pak nordijskog hodanja. Na nadmorskoj visini od 1283 m do 1330 m nalazi se 30 kilometara staza za dnevno i noćno skijaško trčanje, koje ćete imati prilike dijeliti s proslavljenim biatloncem Jakovom Fakom.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Pokljuka, foto: SC Pokljuka

Iako na prvi pogled izgleda lako, skijaško je trčanje aktivnost koja angažira cijelo tijelo te, čak i ako ste vični skijanju, predstavlja pravi izazov. Ipak, za one manje spretne na skijama, tu je krpljanje. Nekoć su krplje bile nužnost za preživljavanje u snijegom prekrivenoj prirodi, a danas predstavljaju popularan oblik rekreacije za sve one koji ne vole ići utabanim stazama. Ali zaboravite na starinske „rekete“ na nogama, i krplje su se modernizirale.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Današnje krplje, foto: Naturala.hr

Cerkno - najmodernije skijalište 

Slikovito mjesto Cerkno diči se istoimenim skijalištem koje trenutno slovi za najmodernije u Sloveniji - staze su primjerene za skijaše svih dobi i vještina, zbog čega predstavlja odličan izbor za početnike i obitelji s djecom, sa stazama koje odolijevaju i temperaturama u plusu. Žičare su vrlo brze, čak do 15 km/h, a u slučaju hladnog i vjetrovitog vremena ostat ćete na toplome jer neke imaju i mogućnost natkrivanja.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Cerkno, foto: Naturala.hr

Velika terasa i ležaljke restorana Alpska Perla svako će vas malo primorati na pauzu, kao i prekrasan vidik odakle se za sunčanog dana otkriva i pogled na Triglav. Iako se nisam proslavila svojim prvim koracima na skijama (hvala učitelju Borisu na strpljenju!), šetnja prirodom i kuhano vino na sunčanoj terasi bilo je dovoljno da se pomirim s činjenicom da neću postati nova Janica Kostelić.

Svakako isprobajte - Naturala.hr. preporučuje

Najbolji doručak u Ljubljani

Na adresi Gosposka ulica 9 čeka vas fusion kuhinja vrhunskog slovenskog chefa, jednog od prvih slovenskih kuhara čija se kuhinja temelji na zero-waste filozofiji. Chef Bine Volčić u novootvorenom Bistrou Monstera, koji svoje ime duguje istoimenoj biljci iz dnevnog boravka (a ne asocijaciji na čudovišta kao što sam ja prvo pomislila), za početak dana predlaže domaći doručak nastao u okviru kulinarskog projekta Okusi Ljubljane. „Ljubljanski fruštek“ objedinjuje poprženi brioche sa slaninom i namaz od sira i bilja, zaokružen jajem na oko, sve to uz veliku dozu domaćeg ledenog čaja u ugodnom i toplom interijeru.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

"Ljubljanski fruštek" chefa Bineta Volčića, foto: Naturala.hr

Popnite se na Bledski dvorac

Jednako privlačan tijekom ljeta ili zime, Bled svojom ljepotom već stoljećima oduševljava posjetitelje iz svih dijelova svijeta. Jedinstveni otok koji kraljuje nasred alpskoga jezera okružen planinama, s veličanstvenim dvorcem nad jezerom, savršena je kulisa za šetnju prirodom ili vožnju fijakerom. Nemojte propustiti ni vožnju do Bledskog otoka jedinstvenim drvenim čamcem pletnom, karakterističnim po platnenom krovu koji svoj tradicionalni izgled čuva još od 16. stoljeća. Otočka crkva Marijinog Uznesenja usto je i pravo mjesto za vjenčanje – mještani kažu kako će sreća cijeloga života pratiti bračni par ako mladoženja na rukama prenese nevjestu preko 99 stepenica koje vode od obale do ulaza crkve.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Pletne na Bledskom jezeru, foto: Naturala.hr

Na magičnom Bledu, širom otvorenih vrata čekaju vas hoteli grupacije Sava Hotels & Resorts. Grand Hotel Toplice najpoznatiji je bledski hotel s najljepšim pogledom na Bledsko jezero. Obnovljeni hotel s bogatom poviješću gostima osvaja tradicionalnim stilom i raskošnom udobnošću – nije mu odolio ni Donald Trump koji je upravo ovaj hotel odabrao za večeru i upoznavanje s Melanijinim roditeljima.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Bledski otok, foto: Naturala.hr

Okusite blagodati bledske vode

Bled obiluje izvorima termomineralne vode, što je jedan od razloga zašto je Arnold Rikli u 19. stoljeću upravo na Bledu osnovao svoje poznato lječilište. Bez obzira odaberete li Wellness Živa ili Studio Luisa, kupanje u ljekovitoj vodi opušta tijelo, olakšava bolove u zglobovima i djeluje umirujuće na kožu. Osim toga, pijenje vode blagotvorno je za želudac i druge unutrašnje organe, a ono što najviše iznenadi inozemne goste jest činjenica kako mogu piti vodu direktno iz slavine.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Ljekovita termalna voda čeka vas u svakoj sobi, foto: Naturala.hr

354 kalorije čistog savršenstva

Već je samo jedna slastica, koju možete probati u Kavani Park, dovoljan razlog za posjet Bledu. Bled je dom poznate bledske kremšnite, 7 x 7 x 7 centimetara savršene harmonije okusa. Originalna bledska kremšnita izrađena je prema receptu Ištvana Lukačevića koji je prilagodio stari vojvođanski recept, a sadrži 354 kalorija, točno onoliko koliko potrošite kad otrčite jedan krug oko Bledskog jezera od šest kilometara.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Originalna bledska kremšnita, foto: Naturala.hr

Zaletite se do Bohinja 

Samo pola sata vožnje od Bleda nalazi se jezero Bohinj, smješteno na 526 m nadmorske visine unutar Nacionalnog parka Triglav. Obiteljski Hotel Kristal u neposrednoj blizini Bohinjskog jezera izgrađen je i obnovljen u skladu s lokalnom tradicijom. Hotel je ujedno i prava umjetnička galerija čije zidove krasi više od 100 umjetničkih djela poznatih slikara, nastalih kao rezultat višegodišnje likovne kolonije. Posebno nas je oduševila hrana spremljena od organskih, lokalno uzgojenih namirnica, poput pastrve uhvaćene netom prije večere u obližnjem potoku, i kao posebno iznenađenje, čoko kuglice čija je glavni zvijezda sir mohant.

Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja

Čokoladni hram Hotela Kristal, foto: Naturala.hr

Zalaufajte se uz "Laufer"

Svojim ugodnim domaćim okruženjem, Hotel Cerkno više podsjeća na obiteljski hotel nego na hotel s kapacitetom od 180 gostiju. Nakon zavojite vožnje serpentinama, želudac mi je smirio "Laufer", domaći liker od oraha s dodatkom ljekovitih planinskih biljaka, nazvan prema lokalnoj maski u vrijeme poklada. "Laufer" je stigao taman na vrijeme za večeru, gdje smo imali prilike isprobati lokalne specijalitete - jotu, juhu od kiselog zelja, domaću tjesteninu žlikrofe ili poznatu prekmursku gibanicu, a slutim da netom prije skijanja pomaže i da se "zalaufate".

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.