Nutricionizam

Vitamin D: Nepravedno zanemaren, a tako važan

Od svih navedenih stanja do kojih može doći zbog nedostatka vitamina D, najveći je njegov utjecaj na imunitet

Vitamin D: Nepravedno zanemaren, a tako važan
 





Kada se nađemo u stanju oslabljenog imuniteta, često suočeni s virozama ili bakterijskim infekcijama, ponekad i izloženi drugim bolestima, zadnje na što pomišljamo je vitamin D, a upravo ovaj vitamin ima izuzetno značajan utjecaj u organizmu dok njegov deficit dovodi do brojnih bolesnih stanja. Možda razlog tome leži u jakim kampanjama koje u usku vezu dovode izlaganje suncu i melanom, no kao i u svemu, i u tome treba biti umjeren i sve će biti u redu.

Velika moć samozatajnog vitamina D

Ako znamo da su osim sunca, izvori vitamina D obogaćeno mlijeko, riba i riblje ulje, a ove se namirnice vrlo malo ili malo konzumiraju, stvarno se dovodimo u opasnost od njegova deficita. Nedostatak ovog vitamina u početku će se očitovati kroz umor, nesanicu, gubitak apetita i slabljenje vida. Međutim, ako ovakvo stanje potraje, dolazi do znatno većih problema. Naime, vitamin D odgovoran je za apsorpciju kalcija, bez kalcija naše kosti postaju poroznije, a moguća je i njihova deformacija. Značajna je i njegova uloga u čuvanju srca i krvnih žila s obzirom na to da on štiti osjetljivi endotel (stijenku) krvnih žila.

Od svih navedenih stanja do kojih može doći zbog nedostatka vitamina D, najveći je njegov utjecaj na imunitet. Sve zimske viroze i gripa nastaju zbog nedostatka sunčanih dana, stoga je svakako preporuka izaći na sunce ako ga ima ili uzimati vitamin D.

Sada se srećom nalazimo u ljetnom vremenu i sunca ima u izobilju. Postupajte prema preporukama dermatologa, ali nemojte se skrivati od sunca. Dopustite mu da vam podari toliko važan vitamin D.

Vitamin D: Nepravedno zanemaren, a tako važan

Kako i gdje nastaje vitamin D?

Izlaganjem sunčevoj svjetlosti u dubljim dijelovima kože. Kako bismo svom organizmu osigurali dovoljnu količinu vitamina D dovoljno je dva do tri puta tjedno boraviti na suncu 15-ak minuta. Za apsorpciju vitamina D unesenog hranom iznimno su važne žučne soli, a apsorpcija je uspješnija kada se unosi s hranom koja sadrži masti.

Prije nego što tijelo može iskoristiti vitamin D, naša jetra i bubrezi ga moraju "aktivirati". Stoga je važno osigurati svim probavnim organima njihovo nesmetano funkcioniranje. Probava masti je tu od najvećeg značaja, a probavni enzimi omogućuju nesmetano odvijanje svih probavnih procesa. U slučaju da se probava masti odvija otežano, izlažemo se i riziku nedostatka vitamina D. Kako bismo to prevenirali, bilo bi mudro posegnuti za suplementacijom enzima.

Digest Gold™ od Enzymedica sadrži naprednu formulaciju enzima koji razgrađuju ugljikohidrate, masti, bjelančevine i vlakna. Dovoljno je uzeti jednu kapsulu 3 puta dnevno prije obroka. Doza se može prilagoditi u dogovoru s liječnikom. Po potrebi sadržaj kapsule može se usipati u jelo.

Vitamin D: Nepravedno zanemaren, a tako važan

Enzymedica je vodeći svjetski proizvođač enzimske suplementacije dostupne i na našem tržištu.

Više informacija na stranici www.enzimi.com.hr
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se