Advertisement
Zdravlje žene i muškarca

Vitamin D i karcinom dojke

Može li se niska razina D vitamina povezati sa rakom dojke?

Vitamin D i karcinom dojke

Nekoliko novijih, ali i starijih znanstvenih studija sugerira o povezanosti između niske razine D vitamina u organizmu i agresivnih karcinoma dojke. Istraživači sa University of Rochester Medical Center provjeravali su koncentracije D vitamina kod 155 pacijentica oboljelih od karcinoma prije i poslije operacije karcinoma i kod gotovo svih pacijentica je pronađena preniska razina vitamina D u organizmu. 

Studija je objavljena u Annals of Surgical Oncology.
 
Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji surađuje s kalcijem u izgradnji kostiju, uključen je u regulaciju imuniteta i razvoja stanica gdje štiti od raka.
Tijelo pohranjuje vitamin D i može ga proizvesti pod utjecajem sunca. Postoje dva oblika vitamina D: ergokalciferol (D2) i kolekalciferol (D3) . D3 je bolji za podizanje vitamina D. Kod djece deficit vitamina D može uzrokovati rahitis. Neke skupine odraslih su posebno izložene nedostatku vitamina D: stariji, ljudi koji žive na sjevernim dijelovima Zemlje i osobe tamnije kože.
 
Dnevni unos ovog vitamina za odrasle osobe je između 200-400 IU (internacionalnih jedinica).
 
Izvor: Natural Medicines Comprehensive Database
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se