Unesite zadovoljstvo u svoju kuhinju i otputujte u London

Virusne bradavice

Sanja Perko, dr.med. o cjelovitom pristupu tretiranju virusnih bradavica koji uključuje lokalno liječenje samih promjena, ali i sistemnu potporu imunološkom sustavu te opće mjere za prevenciju nastanka i širenja bradavica

Ovo je opis
Objavljeno: 04.09.2011.


Dr. Sanja Perko odgovara na upit čitateljici Naturala.hr koja želi saznati više o prirodnom pristupu tretiranja virusnih bradavica koje su joj se pojavile ne području lica:

Bradavice su kožne promjene uzrokovane humanim papilloma virusima (HPV), nastaju prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, ili kod jedne osobe prijenosom virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi, ali su češće u djece i mlađih osoba. Bradavice mogu i spontano nestati. S druge strane, kod osoba s oslabljenim imunitetom ( npr. nakon transplantacije organa ili u slučaju HIV-infekcije) mogu nastati generalizirane promjene na koži ili sluznicama. Razlikujemo različite oblike bradavica: obične bradavice (verrucae vulgares), na stopalima (verrucae plantares), mladenačke (verrucae planae juveniles), končaste (verrucae filiformes), a posebnu skupinu čine genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata). U području lica i vrata najčešće nalazimo mladenačke i končaste bradavice.

Liječenje ovisi o vrsti bradavica i njihovom trajanju, dobi bolesnika te mjestu na kojem se nalaze. Kao što je već spomenuto, postoji i mogućnost njihovog spontanog povlačenja. Međutim, isto tako se one mogu i ponovno pojaviti na istim ili novim mjestima. Važno je napomenuti da je za uspješno liječenje neophodan cjelovit pristup koji uključuje lokalno liječenje samih promjena, ali i sistemnu potporu imunološkom sustavu, te opće mjere za prevenciju nastanka i širenja bradavica. To znači i promjene u načinu i stilu življenja, dakle aktivnu suradnju bolesnika i terapeuta.
 
Najčešći oblici liječenja koji se koriste u konvencionalnoj medicini su krioterapija, odnosno leđenje tekućim dušikom, koje je ponekad potrebno ponavljati nakon 2 do 3 tjedna, elektrokoagulacija, ekskohleacija, premazivanje kolodijem ili premazivanje 40%-tnom salicilnom kiselinom koji izazivaju ljuštenje. 
Komplementarna medicina obuhvaća lokalnu primjenu različitih pripravaka na bradavice, sistemnu primjenu pripravaka za jačanje imunološkog sustava, kao i opće mjere za jačanje imunološkog sustava i prevenciju nastanka i prijenosa bradavica.
 
Lokalna primjena
U narodnoj medicini našeg područja za liječenje bradavica se koristi rosopas (Chelidonium maius L.) – svježi sok koji je žute boje ili tinktura (dvaput dnevno nakapati na bradavicu). 
 
Aromaterapija nudi učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koristi čajevac (Melaleuca alternifolia), ravensara (Cinnamomum camphora kemotip cineol) ili klinčićevac (Eugenia caryophyllata). Iako će Vam neki aromaterapeuti možda preporučiti primjenu eteričnog ulja čajevca neposredno na kožu, ja Vam to ne bih savjetovala s obzirom da se radi o licu, gdje je koža vrlo osjetljiva, pa je moguće isušivanje i iritacija.
 
Puno bolje je koristiti uljnu mješavinu koju možete i sami napraviti.
 
U 10 ml biljnog ulja (predložila bih macerat nevena – Calendula officinalis ili kantariona – Hypericum perforatum – NEMOJTE IZLAZITI NA SUNCE NAKON PRIMJENE KANTARIONA, ili biljno ulje tamanu – Calophyllum inophyllum) nakapajte 20 kapi EU ravensare, 15 kapi EU čajevca i 5 kapi EU klinčićevca. Dobro promiješajte i nanosite 2 puta dnevno pomoću vatiranog štapića na bradavicu.
 
Morate dobro paziti da navedena mješavina ne dospije u oči ili na sluznice.
Liječenje treba provoditi svakodnevno kroz 2-3 tjedna.
Opisanu uljnu mješavinu moguće je kombinirati i s tinkturom rosopasa (prvo se dvaput dnevno nanosi tinktura, a zatim uljna mješavina).
 

Sistemna primjena pripravaka za jačanje imunološkog sustava
S obzirom da nastanku i širenju bradavica pogoduje slabljenje imunološkog sustava može se savjetovati i primjena suplemenata koji sadrže antioksidanse (vitamine A, C i E) i beta-karoten, ekstrakata zelenog čaja, pripravaka echinacee (Echinacea purpurea – najbolje integralna suspenzija – SIPF – 1 čajnu žličicu razmutiti u pola čaše vode i piti 2-3 puta na dan kroz 2 tjedna), a prema nekim istraživanjima i uzimanje cinka može biti od koristi – npr. kapsule cink glukonata i pikolinata 30 mg – 1 kapsula dnevno uz obrok – ali ne s mlijekom ili mliječnim proizvodima. 
 
 
Opće mjere za jačanje imunološkog sustava i prevenciju nastanka i prijenosa bradavica
Isto tako za jačanje imunološkog sustava vrlo je važna pravilna i uravnotežena prehrana s puno vitamina, minerala i antioksidansa iz svježeg organski uzgojenog sezonskog voća i povrća, nezasićenih masnih kiselina iz hladno prešanih nerafiniranih biljnih ulja, izbjegavanje zasićenih masnoća životinjskog porijekla, rafiniranih ugljikohidrata, izbjegavanje pušenja i konzumacije alkohola. I ono što uvijek pomalo zaboravimo jer najčešće nemamo vremena – svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječe na zdravlje i osjećaj zadovoljstva, na svježem zraku ako je moguće.
 
S obzirom da su bradavice izrazito zarazne, važne su i opće mjere za prevenciju i sprečavanje širenja bradavica po tijelu:
održavanje osobne higijene, osobito često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja bradavica drugih osoba, izbjegavanje trljanja i trganja vlastitih bradavica jer ih tako prenosimo i na druge dijelove tijela
 
izbjegavanje zajedničkog korištenja ručnika, odjeće i obuće između više osoba
 
izbjegavati hodanje bosim nogama na bazenima, tuševima, svlačionicama koje zajednički koristi mnogo ljudi (sportske dvorane, saune i sl.).
 
 
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Relaksacija i meditacija

Meditacija - jednostavan i
Piše: Ivana Jelinčić. Dođite do stanja pomnosti, jer nam briga i anksioznost... više
 
Sve što ste oduvijek
Prije 245 dana Deepak Chopra otkriva tajne meditacije... više
Umorni ste? Napeti? Vrijeme
Prije 333 dana Kronična mišićna napetost posljedica je lošeg držanja i višesatnog sjedenja, bez puno... više

Komplementarna medicina

Riješi kviz: Koliko znaš
Doživi proljetnu detoksikaciju u Dalmaciji s dr. Meri Bura u hotelu Ivan... više
 
9 koraka uz
Prije 32 dana Uz prirodne preparate poput melatonina, valerijane, triptofana, vitamina B kompleksa - nesanica... više
Uz apiterapiju pobijedite proljetni
Prije 33 dana Apiterapija PIP je komplementarna medicini - više energije i zdravlja na prirodan... više

Ispunjen život

Patrizia Milani – konkretna
Razgovarali smo sa svestranom i kreativnom Patriziom Milani, uspješnom poduzetnicom, koja je... više
 
Banka sreće - jedina
Prije 26 dana Banka sreće počiva na dobrim djelima - darujući svoje vrijeme i znanje... više
Cosmopolitan proslavio 17. rođendan
Prije 26 dana Glamurozna proslava započela je spektakularnom – Guess modnom revijom – koja je... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
20.04.2015. | 14:17 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: