Advertisement
Fitoterapija i aromaterapija

Liječenje virusnih bradavica izvana i iznutra

Sanja Perko, dr.med. o cjelovitom pristupu tretiranju virusnih bradavica koji uključuje lokalno liječenje samih promjena, ali i sistemnu potporu imunološkom sustavu te opće mjere za prevenciju nastanka i širenja bradavica

Liječenje virusnih bradavica izvana i iznutra

Dr. Sanja Perko odgovara na upit čitateljici Naturala.hr koja želi saznati više o prirodnom pristupu tretiranja virusnih bradavica koje su joj se pojavile ne području lica:

Bradavice su kožne promjene uzrokovane humanim papilloma virusima (HPV), nastaju prijenosom virusa s čovjeka na čovjeka, ili kod jedne osobe prijenosom virusa s jednog mjesta na koži na drugo. Javljaju se u bilo kojoj životnoj dobi, ali su češće u djece i mlađih osoba. Bradavice mogu i spontano nestati. S druge strane, kod osoba s oslabljenim imunitetom ( npr. nakon transplantacije organa ili u slučaju HIV-infekcije) mogu nastati generalizirane promjene na koži ili sluznicama. Razlikujemo različite oblike bradavica: obične bradavice (verrucae vulgares), na stopalima (verrucae plantares), mladenačke (verrucae planae juveniles), končaste (verrucae filiformes), a posebnu skupinu čine genitalne bradavice ili kondilomi (condilomata acuminata). U području lica i vrata najčešće nalazimo mladenačke i končaste bradavice.

Liječenje ovisi o vrsti bradavica i njihovom trajanju, dobi bolesnika te mjestu na kojem se nalaze. Kao što je već spomenuto, postoji i mogućnost njihovog spontanog povlačenja. Međutim, isto tako se one mogu i ponovno pojaviti na istim ili novim mjestima. Važno je napomenuti da je za uspješno liječenje neophodan cjelovit pristup koji uključuje lokalno liječenje samih promjena, ali i sistemnu potporu imunološkom sustavu, te opće mjere za prevenciju nastanka i širenja bradavica. To znači i promjene u načinu i stilu življenja, dakle aktivnu suradnju bolesnika i terapeuta.
 
Najčešći oblici liječenja koji se koriste u konvencionalnoj medicini su krioterapija, odnosno leđenje tekućim dušikom, koje je ponekad potrebno ponavljati nakon 2 do 3 tjedna, elektrokoagulacija, ekskohleacija, premazivanje kolodijem ili premazivanje 40%-tnom salicilnom kiselinom koji izazivaju ljuštenje. 
Komplementarna medicina obuhvaća lokalnu primjenu različitih pripravaka na bradavice, sistemnu primjenu pripravaka za jačanje imunološkog sustava, kao i opće mjere za jačanje imunološkog sustava i prevenciju nastanka i prijenosa bradavica.
 
Lokalna primjena

U narodnoj medicini našeg područja za liječenje bradavica se koristi rosopas (Chelidonium maius L.) – svježi sok koji je žute boje ili tinktura (dvaput dnevno nakapati na bradavicu). 
 
Aromaterapija nudi učinkovita eterična ulja s antivirusnim djelovanjem. Najčešće se koristi čajevac (Melaleuca alternifolia), ravensara (Cinnamomum camphora kemotip cineol) ili klinčićevac (Eugenia caryophyllata). Iako će Vam neki aromaterapeuti možda preporučiti primjenu eteričnog ulja čajevca neposredno na kožu, ja Vam to ne bih savjetovala s obzirom da se radi o licu, gdje je koža vrlo osjetljiva, pa je moguće isušivanje i iritacija.
 
Puno bolje je koristiti uljnu mješavinu koju možete i sami napraviti.
 
U 10 ml biljnog ulja (predložila bih macerat nevena – Calendula officinalis ili kantariona – Hypericum perforatum – NEMOJTE IZLAZITI NA SUNCE NAKON PRIMJENE KANTARIONA, ili biljno ulje tamanu – Calophyllum inophyllum) nakapajte 20 kapi EU ravensare, 15 kapi EU čajevca i 5 kapi EU klinčićevca. Dobro promiješajte i nanosite 2 puta dnevno pomoću vatiranog štapića na bradavicu.
 
Morate dobro paziti da navedena mješavina ne dospije u oči ili na sluznice.
Liječenje treba provoditi svakodnevno kroz 2-3 tjedna.
Opisanu uljnu mješavinu moguće je kombinirati i s tinkturom rosopasa (prvo se dvaput dnevno nanosi tinktura, a zatim uljna mješavina).
 
Sistemna primjena pripravaka za jačanje imunološkog sustava
S obzirom da nastanku i širenju bradavica pogoduje slabljenje imunološkog sustava može se savjetovati i primjena suplemenata koji sadrže antioksidanse (vitamine A, C i E) i beta-karoten, ekstrakata zelenog čaja, pripravaka echinacee (Echinacea purpurea – najbolje integralna suspenzija – SIPF – 1 čajnu žličicu razmutiti u pola čaše vode i piti 2-3 puta na dan kroz 2 tjedna), a prema nekim istraživanjima i uzimanje cinka može biti od koristi – npr. kapsule cink glukonata i pikolinata 30 mg – 1 kapsula dnevno uz obrok – ali ne s mlijekom ili mliječnim proizvodima. 
 
Opće mjere za jačanje imunološkog sustava i prevenciju nastanka i prijenosa bradavica
Isto tako za jačanje imunološkog sustava vrlo je važna pravilna i uravnotežena prehrana s puno vitamina, minerala i antioksidansa iz svježeg organski uzgojenog sezonskog voća i povrća, nezasićenih masnih kiselina iz hladno prešanih nerafiniranih biljnih ulja, izbjegavanje zasićenih masnoća životinjskog porijekla, rafiniranih ugljikohidrata, izbjegavanje pušenja i konzumacije alkohola. I ono što uvijek pomalo zaboravimo jer najčešće nemamo vremena – svakodnevna umjerena tjelesna aktivnost u velikoj mjeri utječe na zdravlje i osjećaj zadovoljstva, na svježem zraku ako je moguće.
 
S obzirom da su bradavice izrazito zarazne, važne su i opće mjere za prevenciju i sprečavanje širenja bradavica po tijelu:
održavanje osobne higijene, osobito često pranje ruku, izbjegavanje dodirivanja bradavica drugih osoba, izbjegavanje trljanja i trganja vlastitih bradavica jer ih tako prenosimo i na druge dijelove tijela
 
izbjegavanje zajedničkog korištenja ručnika, odjeće i obuće između više osoba
 
izbjegavati hodanje bosim nogama na bazenima, tuševima, svlačionicama koje zajednički koristi mnogo ljudi (sportske dvorane, saune i sl.).
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se