Advertisement
Njega i zdravlje djeteta

Važnost dodira

Odnos majke i djeteta od samog rođenja stvara međusobnu čvrstu poveznicu

Važnost dodira

Nježan i odmjeren dodir znači mnogo…Izuzetno je važan u pogledu zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih. Odašilje signal koji predstavlja komunikaciju između ljudi, a istovremeno daje izrazito bitan terapijski učinak. Osjeti dodira se prenose preko najvećeg  organa, kože, i njenih receptora.

Zašto je dodir toliko bitan u djetinjstvu?
Dodir je sastavni dio pravilnog razvoja djece u kognitivnom, tjelesnom i emocionalnom aspektu zdravlja. Pamćenje i učenje mogu odstupati od normalnih vrijednosti ukoliko je dijete pod utjecajem stresa zbog smanjenog  funkcioniranja hipokampusa, dijela mozga koji njima upravlja. Takva djeca češće imaju problema sa kognitivnim funkcijama kao i senzomotoričkim odstupanjima.
 
Pozitivan dodir može pomoći kod boljeg funkcioniranja hipokampusa snižavanjem količine kortizola koji na njega loše utječe u prekomjenoj količini. Mnoga su istraživanja potvrdila da djeca koju se mazi, nježno dodiruje i masira puno manje obolijevaju. Takva djeca bolje fizički napreduju a istovremeno daju bolje odgovore na utjecaje okoline. Znamo da nedonoščad s obzirom na provođenje terapije dodirom dobivaju brže na težini, manje plaču i pokazuju znakove primjerene opuštenosti, normalnog disanja i mišićnog tonusa.
 
Odnos majke i djeteta od samog rođenja stvara međusobnu čvrstu poveznicu što rezultira privrženosti koja je dobra ako pozitivno utječe na dijete. Ako privrženost odlazi drugim smjerom, dijete postaje nesigurno, bez vlastitog je mišljenja i samopoštovanja, agresivno, s nedostatkom empatije i drugim emocionalnim siptomima iz kojih proizlaze mnogi problemi u odgoju i formiranju djeteta. Da bi mogli dobiti djetetov odgovor o njemu ugodnim dodirima, dijete treba potaknuti na kontrolu i osjećaj vlastitoga tijela kroz razgovor i vlastito iskustvo. Većini djece ugodu stvaraju blagi i nježni dodiri gornjih ekstremiteta, ramena, glave, vrata i leđa. Baby masaža sadrži koncept pozitivnih dodira koji pozitivno utječu na sve aspekte zdravlja kod djece. Kod djece sa neurorazvojnim poteškoćama treba biti izuzetno pažljiv kako dijete ne  bi negativno reagiralo uzimajući u obzir njegovo senzorno funkcioniranje.
 
Prvi dodir između majke i djeteta počinje prilikom kontrakcija maternice pri porodu. Dojenje ima važnu ulogu u toj interakciji, što izrazito produbljuje mjihovu međusobnu povezanost. Dijete dobiva sigurnost, nježnost i pažnju, što je preduvjet za zdrav razvoj djeteta.
Dodir je važan je poput hrane, vode i zraka. Ne zaboravimo da djeca znaju, ona instiktivno traže dodir kada osjete da im je potreban.
 
 
Napisao: Bojan Nasteski, viši fizioterapeut
Zdravstvena ustanova Medeor
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se