Varaždinski klipiči

U dane Špancirfesta donosimo izvorni recept za varaždinske klipiče, onako kako su ih nekada davno radile varaždinske prabake i bake.

Ovo je opis
Objavljeno: 30.11.-0001.


Jednako kao za Sacher tortu ili Samoborske kremšnite postoji gomila recepata i za Varaždinske klipiče (nismo se zabunili, Varaždinski klipiči se doista pišu sa č), ali navodno je samo jedan recept pravi. Pronašli smo ovaj izvorni recept i kako se čini prema brzini svjetlosti kojom su nestali – radi se o originalu.  Ono što nam recept nije otkrio i oko čega smo morali napraviti pravo malo istraživanje je vrsta brašna. Ovoga smo ih puta radili sa 60% glatkog i 40% oštrog brašna. Brašna iz ekološkog uzgoja, naravno, zajedno s eko jajima, mlijekom i hladnoprešanim biljnim uljem jer ipak smo mi Naturalci koji paze na zdravlje. 

Ispali su boooožanstveni.
 
 
VARAŽDINSKI KLIPIČ –izvorni recept
 
RECEPT
za 25 komada klipičof
 
1 kila brašna
6 deci mleka
2 i pol deci ulja
8 deka friškoga kvasa
2 i pol deke soli
2 i pol grama kumina
2 deke cukora
pol jajca
 
Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče
 
Kvas se stavi zdigati skupa z malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo, (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i preganja) a onda ga ostavimo da se diže.
 
Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju.
Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri.
Testo se počne zamatati oddole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov.
 
Složimo ih na protvan* i opet ostavimo da se kaj? Da se zdižeju.
Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220, 10 do 12 minuta.
 
*kl'ipič, klipičof m. dem. od klip; slano pecivo; usp. salšt'angl - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 
*pr'otvan, pr'otvanof m. posuda za pečenje u pećnici, tepsija - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Mršavljenje

Kako izgubiti kilograme nakon
Doktorica Khandee Ahnaimugan otkriva tajne koje bi svaka žena iznad 40-e morala... više
 
Šest stvari koje će
Prije 248 dana Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
10 dana do zdravlja
Prije 286 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više

Nutricionizam

5 razloga zašto treba
Voda nam je prijeko potrebna za život, ali je i vodeći uzrok... više
 
Intervju Damir Rosipal: Ekološka
Prije 23 dana Jedan od vodećih eko poljoprivrednika iz Slavonije i vlasnik OPG-a Rosipal... više
10 stvari koje niste
Prije 42 dana Jedino organska proizvodnja meda poštuje i cijeni sofisticirane pčelinje protokole, ne narušava... više

Hrana kao lijek

Domaći gusti sok od
Ekološko voće u tili se čas može pretvoriti u ukusan sok koji... više
 
Može li se živjeti
Prije 146 dana Znamo da se trebamo hraniti zdravo, no umjesto da otkrijemo kako, vrlo... više
Sirup od bazge
Prije 172 dana Receptura za sirup od bazge... više
Kupujem livade i oranice u Virju u prdjelima zvan...
22.02.2015. | 15:03 | by Podravac1
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Koja sladila koristim?