Zdravo i fino

Varaždinski klipiči

Donosimo izvorni recept za varaždinske klipiče, onako kako su ih nekada davno radile varaždinske prabake i bake

Varaždinski klipiči

Jednako kao za Sacher tortu ili Samoborske kremšnite postoji gomila recepata i za Varaždinske klipiče (nismo se zabunili, Varaždinski klipiči se doista pišu sa č), ali navodno je samo jedan recept pravi. Pronašli smo ovaj izvorni recept i kako se čini prema brzini svjetlosti kojom su nestali – radi se o originalu.  Ono što nam recept nije otkrio i oko čega smo morali napraviti pravo malo istraživanje je vrsta brašna. Ovoga smo ih puta radili sa 60% glatkog i 40% oštrog brašna. Brašna iz ekološkog uzgoja, naravno, zajedno s eko jajima, mlijekom i hladnoprešanim biljnim uljem jer ipak smo mi Naturalci koji paze na zdravlje. 

Ispali su boooožanstveni.
 
Varaždinski klipič – izvorni recept
 
za 25 komada klipičof
 
- 1 kila brašna
- 6 deci mleka
- 2 i pol deci ulja
- 8 deka friškoga kvasa
- 2 i pol deke soli
- 2 i pol grama kumina
- 2 deke cukora
- pol jajca
 
Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče
 
Varaždinski klipiči
 
Kvas se stavi zdigati skupa z malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo, (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i preganja) a onda ga ostavimo da se diže.
 
Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju.
Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri.
Testo se počne zamatati oddole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov.
 
Složimo ih na protvan* i opet ostavimo da se kaj? Da se zdižeju.
Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220, 10 do 12 minuta.
 
*kl'ipič, klipičof m. dem. od klip; slano pecivo; usp. salšt'angl - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 
*pr'otvan, pr'otvanof m. posuda za pečenje u pećnici, tepsija - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se