Varaždinski klipiči

U dane Špancirfesta donosimo izvorni recept za varaždinske klipiče, onako kako su ih nekada davno radile varaždinske prabake i bake.

Ovo je opis
Objavljeno: 30.11.-0001.


Jednako kao za Sacher tortu ili Samoborske kremšnite postoji gomila recepata i za Varaždinske klipiče (nismo se zabunili, Varaždinski klipiči se doista pišu sa č), ali navodno je samo jedan recept pravi. Pronašli smo ovaj izvorni recept i kako se čini prema brzini svjetlosti kojom su nestali – radi se o originalu.  Ono što nam recept nije otkrio i oko čega smo morali napraviti pravo malo istraživanje je vrsta brašna. Ovoga smo ih puta radili sa 60% glatkog i 40% oštrog brašna. Brašna iz ekološkog uzgoja, naravno, zajedno s eko jajima, mlijekom i hladnoprešanim biljnim uljem jer ipak smo mi Naturalci koji paze na zdravlje. 

Ispali su boooožanstveni.
 
 
VARAŽDINSKI KLIPIČ –izvorni recept
 
RECEPT
za 25 komada klipičof
 
1 kila brašna
6 deci mleka
2 i pol deci ulja
8 deka friškoga kvasa
2 i pol deke soli
2 i pol grama kumina
2 deke cukora
pol jajca
 
Kak napraviti z gore napisanoga dobre varaždinske klipiče
 
Kvas se stavi zdigati skupa z malo friškoga mleka, malo brašna i cukora. Brašno prosijemo, dodamo sol, ulje, zdignuti kvas i z mlekom zamesimo mekano testo. Testo se mora jako dobro i dugo mesiti tak da bude rahlo, (kad ga jako natiskavamo i prehitavamo po tabli, dobro je misliti na nekaj kaj nas muči i preganja) a onda ga ostavimo da se diže.
 
Kad je zdignuto, iz njega napravimo 25 komada koje složimo v hlepčeke i opet ih ostavimo da se zdižeju.
Svaki hlepček se razvalja da bu dugi otprilike 20 centimetri.
Testo se počne zamatati oddole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči zideju dugi otprilike 25 centimetrov.
 
Složimo ih na protvan* i opet ostavimo da se kaj? Da se zdižeju.
Premažemo ih sa žumanjkom i posipamo s kuminom.
Peče se na 220, 10 do 12 minuta.
 
*kl'ipič, klipičof m. dem. od klip; slano pecivo; usp. salšt'angl - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 
*pr'otvan, pr'otvanof m. posuda za pečenje u pećnici, tepsija - T. Lipljin, Rječnik varaždinskoga kajkavskog govora, Varaždin 2002.
 
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook





Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Eko proizvodnja

Osnovna načela biološkog uzgoja
Piše: Zlata Nanić. Planirate li napraviti ekološki povrtnjak, trebali biste znati da... više
 
Zlatko Pejić: Mislimo da
Prije 103 dana Koja je budućnost ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj? Odgovor na to pitanje, na... više
Motika umjesto iPhonea
Prije 111 dana Opustite se uz zelenu terapiju ... više

Prevencija prekomjerne težine

Šest stvari koje će
Ne dozvolite kilogramima da preuzmu kontrolu nad vašom srećom, energijom i ... više
 
10 dana do zdravlja
Prije 95 dana Prva grupa je istopila 70 kilograma - zašto se ne biste pridružili?... više
Počinje lov na
Prije 126 dana UN dijeta, Atkinsonova dijeta, kupus dijeta… UF! U hrpi prijedloga koji iskaču... više

Nutricionizam

Svi putevi vodili su
Ove godine festival je bio oda slanim rimskim vremenima i načinima korištenja... više
 
Serotonin - imate li
Prije 10 dana Otkrijte kako povećati razinu serotonina, vašeg hormona sreće... više
Balansirajte pH vrijednost u
Prije 41 dana Za normalno funkcioniranje tijela, pH razina u krvi trebala bi biti između... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Omiljena ljetna fizička aktivnost: