Advertisement
Zdravo i fino

Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak

Brašno od lješnjaka zaslužno je za pun i bogat okus, a svježe bobičasto voće daje antioksidante i vlakna

Vafli od lješnjaka s borovnicama brzo će postati tvoj novi omiljeni doručak
 





Vafli za doručak? Dobra ideja! Štoviše, ovaj dekadentan doručak neće unazaditi vaše planove da se hranite zdravo jer je bogat sastojcima koji su dobrodošli na vašem tanjuru (a slobodno se mogu počastiti i osobe s intolerancijom na gluten).

Vafli s okusom lješnjaka, u pratnji svježeg voća, ne oskudijevaju korisnim sastojcima, uključujući antioksidante, zdrave masti i biljne proteine. Lješnjaci također sadrže vitamin E, magnezij i mangan, a pokazalo se da njihovo konzumiranje pomaže u očuvanju zdravlja mozga, što vrijedi i za druge orašaste plodove.

Zobeno je brašno bogato mineralima, vitaminima B i antioksidantima te pruža topljiva vlakna koja pridonose osjećaju sitosti, podržavaju zdravlje probavnog sustava te pomažu smanjiti kolesterol.  Ne možete pogriješiti ni s borovnicama, koje su važan izvor antioksidanta, koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, prirodni su izvor energije i pritom bogate vlaknima. Po želji ih možete zamijeniti drugim bobičastim voćem – kupinama, malinama, jagodama… ili miksom svega navedenog.

Sastojci

- 1 šalica brašna od lješnjaka
- 1 šalica zobenog brašna
- 1/2 čajne žličice sode bikarbone
- 1/4 čajne žličice morske soli
- 1/4 čajne žličice mljevenog kardamoma
- 1/2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka
- 2 velika jaja (odvojeni žumanjci i bjelanjci)
- 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 i pol čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 žlice javorovog sirupa, podijeljeno
- 1 šalica običnog grčkog jogurta
- 1 čajna žličica limunove korice
- 1 šalica svježih borovnica ili drugog voća

Priprema


U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno od lješnjaka, zobeno brašno, sodu bikarbonu, sol i kardamom. Napravite udubinu u sredini te dodajte bademovo mlijeko, žumanjke, kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i 2 žlice javorovog sirupa. Dobro promiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu. 

Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg. Dodajte u smjesu i lagano pomiješajte špatulom. 

Zagrijte pekač za vafle. Ulijte smjesu i pecite do zlatno smeđe boje i hrskavih rubova, oko 4 minute.

Dok se vafli peku, u manjoj zdjeli pomiješajte jogurt i koricu limuna. Ostavite sa strane dok ne dođe vrijeme za posluživanje.

Kad ste potrošili svu smjesu, poslužite vafle uz žlicu jogurta i svježe borovnice. Po želji prelijte žlicom javorovog sirupa.
 

Pročitaj i ovo:

Zasladi dan uz veganske muffine od banane i borovnica
Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom
Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se