Hrana kao lijek

Uživajte u bazgi na tri načina!

Sok od bazge, liker ili pak poslastica u obliku pohanih bazginih cvjetova - lako ih je pripremiti

Uživajte u bazgi na tri načina!

Crna bazga (Sambucus nigra) cvate od travnja do lipnja i upravo u ovo doba širi svoje opojne mirise najvećim intenzitetom. Ova biljka spada među najstarije i najljekovitije biljke naših područja, a neki njeni dijelovi poput cvijeta, čak su i jestivi. Istraživanja su pokazala njena brojna ljekovita svojstva, a samo neka od njih su protuupalno, antivirusno i hepatoprotektivno djelovanje.

Donosimo vam čak tri recepta za tri različita načina pripremanja bazge:
 
Sirup od bazge
 
Sastojci
- 30 cvjetova bazge
- 3 l vode
- 3 kg šećera
- 8 dkg limunske kiseline
- sok od ½ kg limuna 
 
Priprema
Uberite 30 cvjetova bazge. Prilikom branja obratite pozornost na to da se biljke s kojih berete cvjetove barem 50-ak metara udaljene od prometnica, te da su cvjetovi čisti i zdravi.
Cvjetove potopite u 3 litre vode i pustite ih da tako odstoje 24 sata.
Nakon 24 sata potapanja, izvadite cvjetove iz vode, a tekućinu procijedite kroz gazu kako biste uklonili i najmanje latice. 
U procijeđenu tekućinu dodajte 3 kile šećera, 8 dkg limunske kiseline te iscijeđeni limunov sok. Miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi, a zatim sirup pretočite u staklene posude za čuvanje.
 
 
Uživajte u bazgi na tri načina!
 
 
 
Liker od cvjetova bazge
 
Sastojci
- 0,75 l vode
- 10 cvjetova bazge
- 0,75 kg šećera
- 1 limun
- 1 l rakije (ili nekog drugog jačeg alkohola)
 
Priprema
Cvjetove bazge potopite u vodi i pustite ih da odstoje najmanje 24 sata.
Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limunov sok te prokuhajte 15 - 20 minuta skidajući pjenu.
Nakon što se tekućina ohladi pomiješajte s alkoholom te pohranite u staklene boce.
 
 
Pohani cvjetovi bazge
 
Sastojci
- 1/3 šalice vode
- 1/3 šalice mlijeka
- 1/3 šalice desertnog vina 
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- 1 žličica vanili šećera ili ekstrakta vanilije
- 1/3 žličice soli
- cca 5 žlica brašna
- 10-ak cvjetova bazge
 
Priprema
Cvjetove bazge operite i posušite.
Zamijesite smjesu od navedenih sastojaka (kao za palačinke) te uronite cvijet.
Zatim cvijet stavite u ulje i držeći ga za stapku, lagano okrećite kako bi se cvjetići što više raširili. Pržite kratko (20-ak sekundi) dok ne poprime zlaćanu boju.
Pohane cvjetove pospite šećerom u prahu i poslužite dok je toplo.
 
U slast!
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Uživajte u bazgi na tri načina! - komentira Cupanka Cupanka

    Sok sam probala,odli?an je recept,a sad idem i spohati da i to probam,

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se