Hrana kao lijek

Uživajte u bazgi na tri načina!

Sok od bazge, liker ili pak poslastica u obliku pohanih bazginih cvjetova - lako ih je pripremiti

Uživajte u bazgi na tri načina!

Idealno je vrijeme branje bazge. Crna bazga (Sambucus nigra) cvate od travnja do lipnja i upravo u ovo doba širi svoje opojne mirise najvećim intenzitetom. Ova biljka spada među najstarije i najljekovitije biljke naših područja, a neki njeni dijelovi poput cvijeta, čak su i jestivi. Istraživanja su pokazala njena brojna ljekovita svojstva, a samo neka od njih su protuupalno, antivirusno i hepatoprotektivno djelovanje.

 
Donosimo vam čak tri recepta za tri različita načina pripremanja bazge:
 
Sirup od bazge
 
Sastojci:
30 cvjetova bazge
3 l vode
3 kg šećera
8 dkg limunske kiseline
sok od ½ kg limuna 
 
Način pripreme:
• Uberite 30 cvjetova bazge. Prilikom branja obratite pozornost na to da se biljke s kojih berete cvjetove barem 50-ak metara udaljene od prometnica, te da su cvjetovi čisti i zdravi.
• Cvjetove potopite u 3 litre vode i pustite ih da tako odstoje 24 sata.
• Nakon 24 sata potapanja, izvadite cvjetove iz vode, a tekućinu procijedite kroz gazu kako biste uklonili i najmanje latice. 
• U procijeđenu tekućinu dodajte 3 kile šećera, 8 dkg limunske kiseline te iscijeđeni limunov sok. Miješajte sve dok se šećer u potpunosti ne rastopi a zatim sirup pretočite u staklene posude za čuvanje.
 
 
Uživajte u bazgi na tri načina!
 
 
 
Liker od cvjetova bazge
 
Sastojci:
0,75 l vode
10 cvjetova bazge
0,75 kg šećera
1 limun
1 l rakije (ili nekog drugog jačeg alkohola)
 
 
Način pripreme:
• Cvjetove bazge potopite u vodi i pustite ih da odstoje najmanje 24 sata.
• Procijedite tekućinu kroz gazu, umiješajte šećer i limunov sok te prokuhajte 15 - 20 minuta skidajući pjenu.
• Nakon što se tekućina ohladi pomiješajte s alkoholom te pohranite u staklene boce.
 
 
 
Pohani cvjetovi bazge
 
Sastojci:
1/3 šalice vode
1/3 šalice mlijeka
1/3 šalice desertnog vina 
1 jaje
1 žlica šećera
1 žličica vanili šećera ili ekstrakta vanilije
1/3 žličice soli
cca 5 žlica brašna
10-ak cvjetova bazge
 
Način pripreme:
• Cvjetove bazge operite i posušite.
• Zamijesite smjesu od navedenih sastojaka (kao za palačinke) te uronite cvijet.
• Zatim cvijet stavite u ulje i držeći ga za stapku, lagano okrećite kako bi se cvjetići što više raširili. Pržite kratko (20-ak sekundi) dok ne poprime zlaćanu boju.
• Pohane cvjetove pospite šećerom u prahu i poslužite dok je toplo.
 
U slast!
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Uživajte u bazgi na tri načina! - komentira Cupanka Cupanka

    Sok sam probala,odli?an je recept,a sad idem i spohati da i to probam,