Medicina i farmacija

Uz ADIVU putujte bez tegoba

Tijekom svibnja će se u odabranim ADIVA ljekarnama diljem Hrvatske provoditi program savjetovanja građana o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem

Uz ADIVU putujte bez tegoba

ADIVA – Savjetom do zdravlja ljekarnički je program pokrenut s ciljem kvalitetnije ljekarničke usluge, veće sigurnosti pacijenata te promocije ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite. U savjetodavnoj kampanji "Putujte bez tegoba", tijekom koje će se građani moći učiti o vrstama, izboru i načinu primjene probiotika te kako pripremiti organizam i izbjeći probavne smetnje tijekom putovanja.

U kampanji sudjeluje 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru "Putujte bez tegoba" na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne. Popis odabranih ADIVA ljekarni dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr.

Probavne smetnje neugodna su pojava koja se često javlja na putovanjima i može pokvariti planirani odmor. Osjećaj nadutosti, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor javljaju se zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori. Zbog veće izloženosti faktorima koji do toga mogu dovesti, čak 20 – 50% ljudi tijekom putovanja barem jednom dobije proljev. Kontaminirana voda i hrana, promjene prehrambenih navika ili promjene klime samo su neki od njih.

Na ljudskoj koži i u mnogim organima žive bakterije koje zovemo ljudskom mikroflorom. Najviše ih živi u crijevima, oko 100 milijuna, na koži te kod žena u rodnici. Crijevna mikroflora, odnosno tzv. "dobre" bakterije u crijevima izuzetno su važne za zdravlje jer omogućuju sazrijevanje probavnog sustava nakon rođenja, sudjeluju u probavi hrane (posebno masti i šećera te nekih vitamina) i imunološkom odgovoru na upalu i alergene, utječu na stvaranje crijevnih plinova i pravilnu probavu te sprečavaju nakupljanje štetnih mikroorganizama.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja na kojima je prisutna ljudska mikroflora. Obavljaju slične funkcije kao i normalna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus u obliku kapsula, prašaka i otopina. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane – jogurta, kefira, sira i kiselog zelja.

Posjetite najbližu ADIVA ljekarnu i naučite kako putovati bez tegoba.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.