Advertisement
Tanja Kraljić Strgačić

Sve što ste željeli znati o Ayurvedi

Uz Tanju Kraljić Strgačić i njezinu kolumnu Ayurvedom do zdravlja, čitatelji Naturala.hr imat će priliku pobliže se upoznati s ovom drevnom medicinskom tehnikom

Sve što ste željeli znati o Ayurvedi
Ayurveda, prevedeno s Sanskrita znači “Znanje o Životu”. Ayurveda je najstariji wellness program na Planetu. To je prirodna medicina, mnogi tvrde čak najstarija medicina na svijetu, datira unazad 5.000 godina i dolazi s područja Indije.
 
Kažu da je bila temelj čak i za grčku medicinu… Whow! Nešto što traje 5.000 godina, sigurno vrijedi…
 
Prema Ayurvedi, svaki čovjek je preslika Svemira u malom. Sve što se nalazi u ljudskom organizmu nalazi se i u Svemiru, i obrnuto. 
 
Sve u prirodi kreirano je od pet osnovnih elemenata: Etera (prazni prostor), Zraka, Vatre, Vode i Zemlje. 
Kombinacijom tih pet elemenata nastaju tri ayurvedske DOŠE (Vata, Pitta i Kapha), odnosno tri pokretačka principa koji su uzrok i posljedica svega što se dešava u našem organizmu i oko njega. Svatko od nas jedinstvena je kreacija svih triju doša koje oblikuju našu prirodu, našu osobnost. Cilj nam je doše uvijek održavati u balansu.
 
Umjesto lijekova, Ayurveda donosi savjete kako održati, ili, pak, povratiti zdravlje kroz zdravu prehranu prilagođenu svakom individualno (došama). Uz zdravu hranu koristimo i ljekovito bilje. Jer odavnina je poznato da svaka bolest ima biljku koja je liječi. 
 
Dnevnim ritualima kao što su samomasaža, meditacija, vježbe disanja, aromaterapija, zatim prateći mijene godišnjih doba čovjek može učiniti puno za svoje Zdravlje. Sljedeći ritam prirode, Ayurveda nas podučava kako ostvariti harmoničan, sretan, balansiran i cjelovit Život koji nas vodi do ostvarivanja našeg punog potencijala.
 
Ayurveda ne liječi bolest, ayurvedski terapeut također. Svatko liječi sebe samog, a ayurveda uči kako si osigurati uvjete za samoizlječenje. Koristeći znanja Ayurvede kreiramo idealne uvijete u nama i oko nas kako do bolesti ne bi niti došlo. No, to nije samo znanje o preveniranju bolesti, Ayurveda je kompletna medicinska znanost koja daje rješenja za samoizlječenje od svih bolesti. 
 
Moje je ime Tanja Kraljić Strgačić, Ayurvedski sam terapeut s diplomom California College of Ayurveda, vodećeg studija ayurvede u Americi. Živim u Los Angelesu, za sada sam ljeti (a uskoro nadam se i češće) u Hrvatskoj. Ljeti radim konzultacije u Zagrebu i na otoku Ižu. Tijekom godine radim u Los Angelesu, te vodim konzultacije preko skypea/telefona s klijentima iz Hrvatske. 
 
 
Pozivam Vas da pratite moj blog s puno korisnih savjeta za svaki dan:  
Web stranica: www.lightofayurveda.com 
 
Slobodno mi se obratite na email: tanja@lightofayurveda.com
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se