Medicina i farmacija

Utjecaj stresa na umjetnu oplodnju

Studija pokazuje postoji li veza između stresa i neuspjele medicinski potpomognute oplodnje

Utjecaj stresa na umjetnu oplodnju

Dobro je poznata povezanost stresa i neplodnosti – bilo da je žena pokušavala zatrudnjeti prirodnim putem ili umjetnom oplodnjom, međutim, do sada se nije mnogo razmišljalo o utjecaju stresa na sam postupak medicinski potpomognute oplodnje. Novo istraživanje govori nam da žene s povišenom razinom stresa za vrijeme postupka umjetne oplodnje mogu biti mirne – kaže psihologinja Jacky Boivin, PhD, s Cardiff University, Wales.

- Mnoge se žene brinu da će stres, anksioznost i tenzija za vrijeme samog postupka transfera jajašca smanjiti šansu za zatrudnjivanje, ali o tome ne postoje dokazi – kaže dr. Boivin čiji je istraživački tim procijenio rezultate prethodnih 14 objavljenih i provedenih studija. 
 
Ovo istraživanje ne govori o tome da stres uopće ne utječe na cijeli postupak potpomognute oplodnje – naravno da će utjecati. Zbog stresa i brige biste se mogli ranije predati i zaključiti da “neće uspjeti niti ovoga puta” ili se zbog stresa može smanjiti sama kvaliteta života koja će opet imati utjecaj na negativan ishod, ali u trenucima transfera jajašca i nakon njega, možete biti mirni i imati povjerenja u tim liječnika i stručnjaka koji vam pomažu da dođe do željene trudnoće. 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.