Zdravo i fino

Ušećereni bademi - za prste polizat'

Slatki recept za ove hladne dane

Ušećereni bademi - za prste polizat'
Ušećereni bademi tradicionalno su dalmatinsko jelo. Naša Maja Matus donosi recept po kojem ih priprema, a više o Maji i inspiraciji za njenu kuhinju potražite na Dalmatia Gourmande blogu.
 
 
 
Ušećereni bademi
 
 
      Potrebni sastojci:
 
·         200 g badema
·         200 g kristal šećera
·         200 ml hladne vode
 
 
 Ušećereni bademi - za prste polizat'
 
 
      Priprema:
 
· Pomiješajte bademe, šećer i vodu u tavi pa stavite kuhati na srednje jakoj vatri.

· Kuhajte neprestano miješajući drvenom kuhačom! Nakon nekog vremena šećer će se otopiti. Nakon 10 minuta kuhanja, primjetit ćete kako se šećer karamelizira. U ovom trenutku vrlo je bitno da neprestano miješate jer će se šećer početi pjeniti i nakon toga će se smjesa zgusnuti. Miješajte bademe sve dok smjesa ne postane suha tako da se odvaja od stijenki tave (sva tekućina će ispariti).

· Kada je šećer postao smeđi, a smjesa je toliko suha da se odvaja od stijenki tave, odmah skinite s vatre i istresite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Odmah pomoću drvene kuhače odvojite bademe jedne od drugih i pustite da se tako potpuno ohlade. Već nakon 1 minute hlađenja, šećer na bademima postati će ružićaste boje.

· Spremite bademe u platične kutijice ili jednostavno ostavite u keramičkim zdjelicama za posluživanje.

· Poslužite uz čašicu Prošeka.
 
 
 
Ušećereni bademi - za prste polizat'
  
Ušećereni bademi - za prste polizat'
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatia Gourmande
 
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.