Uredite okućnicu

Pomno planirajte i napravite svoju idealnu okućnicu

Ovo je opis
Objavljeno: 02.09.2011.


Uređenje okućnice započinje planiranjem. Nužan korak prije planiranja je odabir stila u kojem ćete urediti vrt.Proces planiranja traje sve dok se ne usklade sve želje i prohtjevi ukućana. Prigodom dogovaranja dobro je zapisivati svaku ideju jer nerijetko se dogodi da prva ideja bude ona prava.
Prvi korak u realizaciji ideje je izrada skica postojećeg stanja na terenu. Skica je višeslojna, ne tiče se samo grubih gabarita prostora kojeg planiramo, već i mnogih stvari koje naoko nemaju veze sa kasnijim izgledom. Prva skica sadrži granice parcele, izmjere i položaj kuće, garaže, šupe ili ostave (čak ako i nisu izgrađeni, ali se planiraju izgraditi).

Osim izmjera potrebno je označiti ulaze u kuću, položaj prozora, izlaze s terase, kolni pristup i kolni ulaz kao i pješački ulaz na parceli. Detaljne izmjere uzete na terenu unose se na skicu. Na temelju skice izrađuje se detaljan nacrt, i to obavezno u mjerilu kako bi proporcije i međusobni odnosi elemenata bili stvarni.

U nacrt se isprekidanim linijama unose položaji vodova infrastrukture, kako onih ukopanih u zemlju (vodovod, odvodnja,…) tako i onih zračnih (električni ili telefonski vodovi i sl.). Poznavanje vodova infrastrukture bitno je kako planirana sadnja ne bi oštetila podzemne instalacije, ili i kako kad naraste ne bi smetala onim zračnima.
Nad gotovim temeljnim nacrtom može se pristupiti razradi usvojene ideje. Prije svega potrebno je riješiti kretanje u prostoru. Označava se pješački hodnik i kolni pristup. Na taj način definirana je primarna komunikacija. Time je olakšano definiranje pravog smještanja svih ostalih zamišljenih elemenata.

Hoće li će to biti neka sjenica, roštilj, mjesto za sjedenje i okupljanje prijatelja, neki vodeni element (potok, jezerce, bazen, fontana, česma i sl.), kamenjar, ukrasni ili potporni zidić, sekundarne staze i sl., – granica je mašta autora, ali jednako tako i prostor kojim se raspolaže te novčana sredstva. Dobra je stvar planiranja ta što nije nužno sve elemente sagraditi odjednom, jer s detaljnim planom, njegova se realizacija može protegnuti i na nekoliko godina.
Iskusni pejzažni arhitekti savjetuju da se, nakon što je zamisao stavljena u nacrt, odloži olovka i ideja ostavi “da se ohladi” nekoliko dana. Iznenađujuće je koliko će novih ideja nastati, a starih nestati u tih nekoliko dana. Konačno rješenje samo će “dozrijeti” i sjesti na svoje mjesto.

Nakon izrade nacrta slijedi izbor zelenila...

 

Pogledaj cijeli članak...
Naturala.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Nokia | Twitter | Facebook

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.

Feng shui savjetnik

Proljetni detoks na Feng
Piše: Irena Lučić. Jedan dio energije u proljeće trebamo usmjeriti raščišćavanju ... više
 
Na kojoj ste
Prije 317 dana Piše: Irena Lučić. Izračunajte svoj osobni energetski broj i provjerite što kaže... više
Što nam donosi 2014.
Prije 355 dana Piše: Irena Lučić. Što nam o idućoj godini kaže feng shui?... više

Eko dom

Zašto su ekološka sredstva
Otkrijte male prljave tajne industrije proizvoda za čišćenje ... više
 
Kako se riješiti vlage
Prije 44 dana U ovim hladnijim danima problem s vlagom vraća se u mnoge domove,... više
bi good by BIPA
Prije 213 dana Odgovorno djelovanje u smislu samoodrživosti filozofija je tvrtke BIPA... više
Da li netko od vas ovdje pati od tjeskobe, pretjerane bri...
14.03.2014. | 19:21 | by Indigont
Evo da vam napišem ponešto o željezu. ...
14.03.2014. | 12:01 | by Indigont
Škola samoostvarenja ...
04.03.2014. | 13:29 | by romanadekic
Kolumne
Vaši članci
Pošalji svoj tekst i objaviti ćemo ga na portalu u rubrici Vaš kutak
pogledaj sve
Naturala Anketa

Jutro ne mogu zamisliti bez: