Advertisement
Eko dom

Uredite okućnicu

Pomno planirajte i napravite svoju idealnu okućnicu

Uredite okućnicu

Uređenje okućnice započinje planiranjem. Nužan korak prije planiranja je odabir stila u kojem ćete urediti vrt. Proces planiranja traje sve dok se ne usklade sve želje i prohtjevi ukućana. Prigodom dogovaranja dobro je zapisivati svaku ideju jer nerijetko se dogodi da prva ideja bude ona prava.

Prvi korak u realizaciji ideje je izrada skica postojećeg stanja na terenu. Skica je višeslojna, ne tiče se samo grubih gabarita prostora kojeg planiramo, već i mnogih stvari koje naoko nemaju veze sa kasnijim izgledom. Prva skica sadrži granice parcele, izmjere i položaj kuće, garaže, šupe ili ostave (čak ako i nisu izgrađeni, ali se planiraju izgraditi).

Osim izmjera potrebno je označiti ulaze u kuću, položaj prozora, izlaze s terase, kolni pristup i kolni ulaz kao i pješački ulaz na parceli. Detaljne izmjere uzete na terenu unose se na skicu. Na temelju skice izrađuje se detaljan nacrt, i to obavezno u mjerilu kako bi proporcije i međusobni odnosi elemenata bili stvarni.

U nacrt se isprekidanim linijama unose položaji vodova infrastrukture, kako onih ukopanih u zemlju (vodovod, odvodnja,…) tako i onih zračnih (električni ili telefonski vodovi i sl.). Poznavanje vodova infrastrukture bitno je kako planirana sadnja ne bi oštetila podzemne instalacije, ili i kako kad naraste ne bi smetala onim zračnima.

Nad gotovim temeljnim nacrtom može se pristupiti razradi usvojene ideje. Prije svega potrebno je riješiti kretanje u prostoru. Označava se pješački hodnik i kolni pristup. Na taj način definirana je primarna komunikacija. Time je olakšano definiranje pravog smještanja svih ostalih zamišljenih elemenata.

Hoće li će to biti neka sjenica, roštilj, mjesto za sjedenje i okupljanje prijatelja, neki vodeni element (potok, jezerce, bazen, fontana, česma i sl.), kamenjar, ukrasni ili potporni zidić, sekundarne staze i sl., – granica je mašta autora, ali jednako tako i prostor kojim se raspolaže te novčana sredstva. Dobra je stvar planiranja ta što nije nužno sve elemente sagraditi odjednom, jer s detaljnim planom, njegova se realizacija može protegnuti i na nekoliko godina.

Iskusni pejzažni arhitekti savjetuju da se, nakon što je zamisao stavljena u nacrt, odloži olovka i ideja ostavi “da se ohladi” nekoliko dana. Iznenađujuće je koliko će novih ideja nastati, a starih nestati u tih nekoliko dana. Konačno rješenje samo će “dozrijeti” i sjesti na svoje mjesto.

Nakon izrade nacrta slijedi izbor zelenila...

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se