Eko dom

Umjesto na kompost - u teglu!

Ideje za uzgoj novih biljaka - ostaci hrane nisu osuđeni samo na smeće ili kompost!

Umjesto na kompost - u teglu!

Reciklirate boce, novine te na sve moguće načine ponovno iskorištavate plastične vrećice i ostalu ambalažu? Svaka čast! Međutim, što je s kuhinjskim ostatcima? Pritom ne mislimo na kompost već nešto mnogo bolje: ponovni uzgoj. Upoznajte biljne namirnice koje lako možete ponovno uzgojiti iz kuhinjskih ostataka. 

1. Mladi luk

Brojni recepti koriste samo zeleni dio mladog luka - što nije dovoljno dobar razlog da bacite bijeli dio s korijenom. Nekoliko centimetara korjenastog dijela mladog luka jednostavno smjestite u steglicu sa zemljom i nakon nekog vremena ćete moći ponovno uživati u mladom luku. 

Umjesto na kompost - u teglu!

2. Limunska trava

Ova predivna aromatična biljka je zapravo u suštini obična trava koju je lako uzgojiti u teglici, samo joj je potrebno dovoljno sunca. Nakon što ste u kuhinji iskoristili sve što vam treba, korjenaste krajeve limunske trave stavite u vodu na dobro osunčano mjesto. Nakon samo tjedan dana uočit ćete kako se korijenje oporavlja. Tada biljku slobodno premjestite u teglicu sa zemljom i uživajte u njenom ponovnom rastu.

3. Celer

Idući put kad budete sjeckali celer, svakako sačuvajte početak korijena. Smjestite ga u plitku zdjelu s vodom i nakon par dana bi se trebali pojaviti prvi izdanci korijena, potom i zeleni listići. Čim ih uočite, vaša ˝reciklirana˝ biljka je spremna za pravu teglu zemlje. Uskoro će vaša biljka izrasti u potpuno novi obrok - glavicu celera. 

4. Đumbir

Jeste li znali da đumbir predstavlja vrlo korisnu i lijepu kućnu biljku? Ukoliko imate komadić svježeg đumbira u hladnjaku - možete ga posaditi u zemlju za cvijeće. Dio đumbira kojeg mi koristimo u kuhinji zapravo je njegov podanak i nedugo nakon sadnje trebali biste uočiti kako iz njega izbijaju mladice nove biljke. Kada cijela biljka dovoljno ojača, možete ju po potrebi doslovno izvući iz zemlje, uzeti komadić korijena i ponovno je posaditi. I tako svaki put kad vam zatreba svježi đumbir. 

Umjesto na kompost - u teglu!

5. Ananas

Ovo egzotično voće lakše je uzgojiti nego što mislite. Birajte ananas koji ima što svježije lišće, po mogućnosti organski i kada ga čistite za jelo odrežite lisnati dio. Otrgnite nekoliko donjih listova i potopite u vodu kroz tjedan dana. Kada pusti korjenčiće prebacite u teglu sa zemljom i redovito zalijevajte (ne previše!). Nakon nekoliko mjeseci vidjet ćete da niču novi mladi listići ananasa. Preko ljetnih mjeseci svoj ananas možete držati na terasi, ali zimi je uputno da bude na sobnoj temperaturi. 

6. Avokado, mango, papaja

Ne bacajte sjemenke! Posadite ih u zemlju, zalijevajte i strpljivo čekajte. Avokadu i mangu će trebati i nekoliko mjeseci da proklijaju, ali kada konačno puste mladice iz njih brzo izraste velika i zdrava biljka. 

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.