Zdravo i fino

Ukiseljeni vrganji i prosenjaci

Kako biste mogli u gljivama uživati što duže, osim sušenja gljiva na raspolaganju vam stoji još jedna metoda, njihovo kiseljenje.

Ukiseljeni vrganji i prosenjaci

Stiže pravo vrijeme za ljubitelje gljiva – pogotovo sad u ovoj divnoj, jesenskoj sezoni kad gljive, kao u poznatoj uzrečici, niču poslije kiše u našim šumama. Kako biste mogli u njima uživati što duže, osim sušenja gljiva na raspolaganju vam stoji još jedna metoda, njihovo kiseljenje.

Prosenjak i vrganji spadaju među najukusnije ukiseljene gljive, a navedeni se postupak može primijeniti za sve vrste gljiva koje su pogodne za kiseljenje. Ovisno o količini gljiva koje želite kiseliti, proporcionalno povećajte količinu sastojaka.

Sastojci:
- 1,5 kg očišćenih vrganja
- 2l vode
- 0,50 dcl octene kiseline
- 1 žlica octa balsamico
- 1 žlica soli
- 3 žlice šećera
- 1 glavica luka
- par listića lovora
- papar u zrnu
- ružmarin
- maslinovo ulje

Priprema:
Gljive očistite od svih nečistoća i uklonite nagrizene, mekane ili trule dijelove. Narežite ih na kocke ili trake pa tako pripremljene i očišćene gljive ubacite u slanu vrelu vodu. Kuhajte 3 – 4 minute.

Prokuhane vrganje isperite pod laganim mlazom hladne vode i dobro ocijedite. Ostavite ih na rastegnutu kuhinjsku krpu ili tepsiju da se prosuše.

Za tekućinu za kiseljenje prokuhajte vodu u koju ste dodali octenu kiselinu, balsamico, šećer, sol, lovor, papar u zrnu i luk narezan na kolutiće.

Ohlađene vrganje lagano posložite u čiste i prethodno sterilizirane staklenke, a na vrh svake stavite malo ružmarina i lovorov list. Kad marinada odstoji 10-tak minuta, prelijte vrganje. Staklenke protresite kružno lijevo-desno da izađe sav zrak te dodajte marinade da pokrije vrh staklenke.

Kad se ohladi, na vrh ulijte maslinovo ulje i zatvorite staklenke.
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.