Zdravo i fino

U sezoni rajskog povrća

Iskoristite sezonu - trebate samo izabrati način na koji ćete ih pripremiti

U sezoni rajskog povrća

Rajčice su uistinu sezonsko povrće karakteristično za ljetne mjesece. Dolaze u mnogo varijanti; cherry rajčice, šljivar, velike rajčice... U svakom slučaju ne možete pogriješiti ako kupite domaće, zrele i sočne rajčice prepune dragocjenim vitaminima i mineralima. Iako mogu biti izrazito slatkog okusa zbilja su niskokalorične i odlično prijaju za vrijeme velikih vrućina.

 

Kad se radi o jelima u koja se uklapaju rajčice, zbilja nema granica - s rajčicama se može doslovno sve. Donosimo čak tri ljetna recepta za njihovu pripremu, a vi samo izaberite želite li salatu, lasagne ili punjene pečene rajčice.


Salata od rajčica i avokada
(za 4 osobe)

Sastojci

1 kg zrelih rajčica, narezati na ploške
1 avokado, oguliti i narezati
Djevičansko maslinovo ulje



Upute

Na veliki pladanj aranžirajte pomiješane ploške rajčica i avokada, polijte uljem i dodajte soli i papra po želji.

U sezoni rajskog povrća

 

Lasagne od rajčica - bez pečenja!
(za 4 osobe)

Sastojci

1/2 šalice ricotta sira
3 žlice naribanog parmezana
Djevičansko maslinovo ulje
Sol i papar
8 listova tijesta za lasagne
1 češanj češnjaka, nasjeckati
1 kg zrelih svježih rajčica
2 tikvice, nasjeckati
Svježi bosiljak



Upute

1. U manjoj posudi pomiješajte ricottu, parmezan i 2 žličice maslinovog ulja te dodajte sol i papar. Istovremeno prokuhajte tijesto za lasagne prema uputama na ambalaži i ocijedite ih.

2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte rajčice i češnjak te malo soli i papra. Propirjajte sastojke uz stalno miješanje oko 3 minute. Prebacite rajčice u zdjelu, a u tavu dodajte malo maslinovog ulja i nasjeckane tikvice. Pirjajte ih oko 5 minuta, dok ne omekšaju.

3. Na tanjur za posluživanje stavite rajčice, list tijesta za lasagne, smjesu sireva te tikvice i tako redom u dva kata. Na gornjem sloju tijesta smjestite rajčice i ukrasite bosiljkom.

U sezoni rajskog povrća

Pečene punjene rajčice
(za 4 osobe)

Sastojci

4 velike rajčice
Sol i papar
1/2 šalice svježeg kukuruza šećerca
4 jaja
Svježi vlasac
1/4 šalice naribanog parmezana


Upute

1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Oštrim nožem odrežite vršni dio rajčice te oprezno žlicom izvadite sjemenke i unutarnje membrane. Smjestite rajčice u posudu za pečenje i lagano posolite i popaprite.

2. U svaku rajčicu dodajte malo kukuruza. U zasebnoj posudi izmiješajte jaja, vlasac i sol te ravnomjerno rasporedite u svaku od četiri rajčice. Na vrh svake rajčice dodajte malo sira. Pecite oko 40 minuta, sve dok se mješavina jaja u potpunosti ne ispeče. Poslužite toplo.

 

U slast!

 


 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.