Advertisement
Zdravo i fino

U glavnoj ulozi - pesto

Pesto genovese kulinarski je klasik čije se mjesto podrijetla veže uz talijansku pokrajinu Liguriju. Unatoč jednostavnim sastojcima – bosiljku, češnjaku i maslinovu ulju – krije raznolikost koja obogaćuje mnoga jela

U glavnoj ulozi - pesto
 





Zdrobiti ili usitniti – to je značenje glagola pestare, odakle i dolazi ime aromatičnog umaka pesto. Nije ni neobično, kad je za njegovu pripremu potreban mužar u kojem se drobe listovi bosiljka, njegova glavnog sastojka koji ovaj umak boji u zeleno. Ne, međutim, uvijek i ne svugdje – crveni pesto ili pesto rosso pravi se od rajčica (najčešće sušenih na suncu), a sicilijanski specijalitet je pesto trapanese sa zrelim rajčicama. Osim što se odlično slaže s tjesteninom, isprobajte ga s njokima, pizzom, ribom, mesom, brusketama… jer pesto će oživjeti svaku namirnicu.

Savjet više: ako umjesto u mužaru odlučite pesto pripremiti u blenderu, stavite oštrice blendera na 15-ak minuta u zamrzivač. To će spriječiti da bosiljak pocrni.

Pesto alla genovese

Recept kakav bi odobrila svaka đenovska baka… Originalni pesto genovese radi se u mužaru (preskočite blender), gdje se svježi listovi bosiljka gnječe kružnim pokretima kako bi se oslobodila ta kremasta božanstvena tekstura tradicionalnog pesta.

Sastojci
- 100 g listova svježeg bosiljka
- 60 g sira Parmigiano Reggiano ili Grana Padano
- 30 g pinjola
- 80 ml maslinova ulja
- 2 češnja češnjaka
- krupna morska sol (po želji)

Priprema
U mužaru izgnječite češnjak i sol. Dodajte listove bosiljka i gnječite ga kružnim pokretima kako bi pustio sokove. Dodajte pinjole i sir te postupno dodavajte maslinovo ulje. Nastavite miješati dok ne dobijete vrlo fini i glatki kremasti umak – pesto ne smije biti mastan, a količina ulja mora se dobro apsorbirati da ne pluta na vrhu.

U glavnoj ulozi - pesto

Umjesto bosiljka – medvjeđi luk

Bosiljak se u pripremi pesta može zamijeniti nekim drugim zelenilom, kao što je medvjeđi luk. Ova je namirnica, poznata još pod imenom srijemuš ili divlji luk, svojim okusom i mirisom slična češnjaku, a parira mu i po ljekovitosti.

Sastojci
- 150 g medvjeđeg luka
- 50 ml maslinova ulja
- 30 g parmezana
- 30 g oraha
- sol, papar

Priprema
Štapnim mikserom dobro usitnite medvjeđi luk pomiješan s maslinovim uljem. Dodajte parmezan i orahe te nastavite miksati dok ne dobijete gotovo jednoličnu smjesu. Po želi dodajte soli, papra ili još maslinova ulja.

U glavnoj ulozi - pesto

Smokve kao pesto

Slatke smokve u pestu, zašto ne? Mediteransko voće sljubljuje se s orasima, uz dodatak bosiljka i parmezana, kao prilog jelima koja su sve samo ne dosadna.

Sastojci
- 100 g smokava
- šaka oraha
- 1 češanj češnjaka
- 30 g parmezana
- 8-10 listova svježeg bosiljka
- prstohvat soli
- maslinovo ulje

Priprema
U blenderu usitnite orahe i zrele smokve. Dodajte češnjak, parmezan, bosiljak, sol i maslinovo ulje te miksajte dok ne postignete glatku smjesu.

U glavnoj ulozi - pesto

Može i crveno

Pesto ne mora uvijek biti zelen – jedna od inačica pesta je pesto rosso, umak koji koristi sušene rajčice, bademe i mnogo manje listova bosiljka za varijaciju na poznatu temu.

Sastojci
- 200 g sušenih rajčica
- 1 crvena čili-papričica
- 20 g listova svježeg bosiljka
- 2 češnja češnjaka
- 60 g badema
- 50 g parmezana
- 50 ml maslinova ulja
- sol, papar

Sastojci
Među dlanovima „rolajte“ čili-papričicu kako biste oslobodili sjemenke. Prepolovite papričicu i uklonite sjemenke ako preferirate blaži pesto.
U krupno narežite rajčice te ih stavite u blender s bosiljkom, čili-papričicom, češnjakom i bademima. Usitnite dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte parmezan i maslinovo ulje te prilagodite začine prema želji.

U glavnoj ulozi - pesto

Masline uz bosiljak

Jednostavan pesto pun okusa svojih sastojaka – maslina, rajčica i aromatičnog ružmarina – na stol donosi arome Mediterana, a odlično pristaje uz paštu ili bruskete.

Sastojci
- 2 češnja češnjaka
- svežanj svježih listova bosiljka
- svežanj listova peršina
- 1 grančica ružmarina
- 4 rajčice, sušene na suncu
- 150 g crnih maslina
- 4 žlice parmezana
- 5 žlica maslinova ulja

Priprema
Stavite češnjak i začinsko bilje u blender i usitnite. Dodajte rajčice, masline i parmezan te miksajte do grube teksture. Dodajte maslinovo ulje i lagano miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.

Isprobaj i ovo:

Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene
Priuštite tijelu dozu zelenog zdravlja
Zeleni smoothie je savršeni izvor nutrijenata - evo kako ga napraviti!

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se