Zdravo i fino

U 7 koraka do savršeno suhih vrganja

Ako ste se vratili iz berbe gljiva s pozamašnim ulovom, osim pripreme jela sa svježim gljivama, gljive možete pripremiti tako da ih osušite i spremite

U 7 koraka do savršeno suhih vrganja

Jeste se već bacili u potragu za gljivama? Svježiji jesenski dani s obiljem kiše upravo su ono što gljive vole. Ako samostalno krećete u berbu gljiva, budite oprezni – zbog sličnosti neke je jestive gljive lako zamijeniti s njihovim otrovnim dvojnicima pa svakom pronađem primjerku pristupite s dvostrukom mjerom opreza.

>>Pročitaj ovo: "Mali vodič za branje jestivih gljiva"

Ako ste se vratili iz berbe gljiva s pozamašnim ulovom, osim pripreme jela sa svježim gljivama, gljive možete pripremiti tako da ih osušite i spremite. Na taj su vam način dostupne kad god ih se zaželite, a same gljive i sva jela imaju intenzivniji miris. Za sušenje gljiva najpogodniji su vrganji i trubice. Kod sušenja gljiva, nekoliko će vam savjeta olakšati sam proces:

1. Nemojte prati ili močiti gljive - dovoljno je da eventualne nečistoće uklonite kistom.

2. Uklonite samo najdonji, tvrdi dio i sačuvajte stapke koje su također pune okusa.

3. Narežite gljive na što tanje listiće, debljine otprilike 2 mm. I tu je stvar prilično jednostavna – što su gljive tanje, to je kraće vrijeme sušenja.

4. U jednom ih sloju položite na pleh na koji ste prethodno položili metalnu mrežicu i stavite u pećnicu na 40 °C. Ako imate dehidrator, još bolje.

5. Uključite ventilator u pećnici (ako ga imate) i ostavite gljive da se suše 3-4 sata uz neprestano provjeravanje (vrata pećnice neka ostanu otškrinuta).

6. Gljive su suhe kad im se krajevi saviju. Ako se još nisu osušile, okrenite ih i ostavite u pećnici još pola sata.

7. Kad su gotove, pustite da se u potpunosti ohlade prije nego što ih stavite u prethodno očišćene staklenke.

>> Pročitaj ovo: "ABC gljivarenja: 7 najopasnijih otrovnih gljiva"



Foto: Flickr

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.