Zdravo i fino

Tri recepta za Zdrave gušte

Kako prirediti grickalice i slatke recepte sa zdravim namirnicama? Ana Janjatović Zorica, autorica zdravih kuharica, oduševila prisutne na live kulinarskom showu u Mercatoru

Tri recepta za Zdrave gušte

Kako tostirati sjemenke, čemu služe zdrave grickalice, u kojim prigodama koristiti agavin prirodni zaslađivač te koje su dobrobiti lanenog ulja samo su neka od pitanja na koja su posjetitelji zagrebačkog Mercatora ove subote dobili odgovore na live kulinarskom showu pod nazivom Zdravi gušti u tri koraka. 

 
 
Iskusna učiteljica prirodne prehrane iz Makronove, Ana Janjatović Zorica, autorica nekoliko kuharica, za prisutne je spravljala zdrave i ukusne recepte od jednostavnih ekoloških namirnica: „Jedna od najboljih namirnica za zdravi doručak pun energije je Oatly zobeni napitak bogat vrlo važnim beta glukanima, a zbog velikog postotka vlakana odličan je saveznik u redukcijskim dijetama“.
 
Zadovoljna lica posjetitelja još su jednom potvrdila kako su zdrava jela vrlo ukusna, a veliki su interes izazvale pržene sjemenke sa sojinim umakom koje će zasigurno biti omiljena grickalica i za vrijeme predstojećeg nogometnog prvenstva.Ekološke sjemenke suncokreta, tostirane na suhoj tavi uz dodatak sojinog umaka odlična su i zdrava grickalica bogata zdravim masnoćama, vitaminom E, obiljem minerala i smanjuju kolesterol. Laneno ulje bogato je Omega 3, 6 i 9 kiselinama i odlično je za stresan način života i jača mentalne funkcije.
 
Slatka krema sa suhim marelicama kao jedna od varijanti zdravog doručka plijenila je pažnju brojnih predstavnica ljepšeg spola, a shake od ekojagoda pravo je osvježenje za cijelu obitelj. Mirna Maras oduševljena shakeom od slasnih eko jagoda izjavila je kako bi ga voljela piti svako jutro.
 
„Sve je veći interes građana za ekoproizvode, uz porast svijesti o važnosti konzumiranja zdravih i certificiranih namirnica. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što su Biovegini ekobrandovi Organica, Ekoland i Oatly pronašli svoje mjesto na Mercatorovim policama, a organiziranje ovakvih kulinarskih događanja pravi je put za upoznavanje kupaca sa zdravim alternativama u prehrani“ - izjavila je Sanja Lugomer Ćuk iz Biovege
 
Tjedan Bio kuhinje jedan je od niza projekata Mercatora kojim svojim kupcima predstavlja bogati asortiman ponude zdravih proizvoda a do nedjelje 03. 06. vrijede i posebne promotivne cijene odabranih eko artikala.
 

Tri recepta za Zdrave gušteZDRAVA GRICKALICA
500 g tostiranih suncokretovih sjemenki
1-2 žlice tamari ili shoyu soja umaka
Sjemenke oprati i ocijediti u cijedilu. Na tavi debelog dna lagano tostirati uz stalno miješanje. Prebaciti u drugu posudu, pa dodati tamari ili shoyu i promiješati. Grickati kao snack ili užinu. 
Savjet: soja umak po izboru stavljajte na sjemenke nakon što ste ih uklonili s tave dok su još tople.
 
 
 
 
 
 
Tri recepta za Zdrave gušteSLATKA KREMA SA SUŠENIM MARELICAMA I ZOBENIM VRHNJEM
400 g sušenih marelica
½ Oatly zobenog vrhnja
200 g lagano preprženih, nasjeckanih badema 
Marelice namočiti najmanje pola sata, nasjeckati, pa izmiksati u kremu uz dodavanje zobenog vrhnja. Poslužiti preliveno zobenim vrhnjem i posuto nasjeckanim bademima ili komadićima suhog ili svježeg voća po želji. Poslužiti samo ili na rižinom krekeru. 
Savjet: koristite li zobeno vrhnje Oatly za deserte, svakako ga držite u hladnjaku jer će tako tekstura postati gusta! 
 
 
Tri recepta za Zdrave gušteSHAKE S OATLY VANILIJA ZOBENIM NAPITKOM I JAGODAMA
1,5 dcl Oatly vanilija zobenog napitka
1 žlica Oatly zobenog vrhnja
1 žlica lanenog ulja
1 žlica sirupa agave
50 g jagoda
Jagode očistiti, narezati, pa izmiksati sa zobenim napitkom, vrhnjem, lanenim uljem i sirupom agave. 
Savjet: želite li gušću teksturu stavite zobeno vrhnje prethodno u hladnjak. Ovaj slasni shake možete kombinirati i s ostalim vrstama sezonskog voća, sa ili bez dodatka sirupa agave.
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.