Zdravo i fino

Tradicionalni hrvatski paprenjaci

Donosimo vam dva recepta za božićne kolačiće - starogrojske paprenjoke i paprenjake kakve su radile naše bake

Tradicionalni hrvatski paprenjaci

Uistinu je lijepo kad postoji nešto tradicionalno, hrvatsko, unikatno i zaštićeno - a još k tome kad se može kod kuće pripremiti i njima razveselite svoje drage. Starogrojski paprenjoci potječu iz Starog Grada na otoku Hvaru i predstavljaju tradicionalnu slasticu s medom, ukrašenu prekrasnim ornamentima koji nastaju izvježbanim i samouvjerenim pokretima žena tog područja. Ovi paprenjoci pripadaju među zaštićena kulturna blaga Lijepe Naše.


Drugi recept za paprenjake je onaj koji opravdava njihovo ime - kolačići sa paprom. Uistinu je pomalo nezamisliv spoj slatkog i paprenog u jednoj takvoj slastici, ali kombinacija je dobitna. Paprenjake može spraviti svatko - ta ti kolačići potječu ˝iz naroda˝ što se vidi i po njihovim pomalo skromnim sastojcima. Međutim, taj spoj tradicije, romantike, okusa i izgleda - daje mnogo više od toga, budite dio naše kulturne baštine i prenesite je na nove generacije.


Starogrojski paprenjoci


Sastojci
• 1 tegla meda
• 2 kg glatkog brašna
• 0,25 l maslinovog ulja
• 0,25 l prošeka
• 1 žličica cimeta
• 1 žlica sode bikarbone
• 1 žličica muškatnog oraščića
• 1 g šafrana
• 1 žličica klinčića

Tradicionalni hrvatski paprenjaci


Postupak
Dobro osušeni šafran treba smrviti prstima i umočiti u prošeku. Med prokuhati na laganoj vatri, nakon što se ohladi pokupiti pjenu koja se stvorila na njegovoj površini. Pustiti sve sastojke da odstoje 1 dan.

Drugi dan pomiješati prokuhani med s uljem, te dodati šafran umočen u prošek. Dodati i ostale začine: cimet, muškatni oraščić, klinčiće te soda bikarbonu. Nakon toga treba dodati brašno i sve dobro izmiješati.

Tijesto treba dobro razvaljati na pobrašnjenoj podlozi na debljinu do 1 centimetra te od njega izrezati razne oblike. Tijesto se peče na srednjoj temperaturi 160 - 180 stupnjeva Celzijusa.

Nakon što se izvade iz pećnice paprenjaci se ukrašavaju smjesom od 1 bjelanjka, šećera u prahu i limunovog soka.

 

Bakini paprenjaci

Sastojci
• 1 kg brašna (oštrog)
• 0,5 kg mljevenih oraha
• 0, 25 kg šećera
• 0,25 g meda
• 0,25 g maslaca
• 2 jaja
• Prstohvat soli
• 20 g mljevenog cimeta
• 20 g mljevenih klinčića
• 1 žlica muškatnog oraščića
• 1 žličica mljevenog papra

Tradicionalni hrvatski paprenjaci


Postupak
Dobro izmiješati jaja i šećer (dok se ne otopi) te dodati rastopljeni maslac i med. Miješati dok se ne dobije homogena smjesa. Dodati brašno, mljevene orahe i ostale sastojke te sve dobro izmijesiti (najbolje rukama). Nakon što je tijesto napravljeno treba ga staviti na hladno barem pola sata.

Tijesto je potrebno izvaljati na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od oko 1 centimetar. Iz tijesta se izrežu razni oblici i paprenjaci su spremni za pečenje u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva Celzijusa. Paprenjaci su gotovi za otprilike petnaestak minuta.

 

Dobar tek!

 

 

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.