Zdravo i fino

Tradicionalni božićni deserti: Torta Makarana

Bademi, bademi i bademi – punooo badema i agrumi osnova je za ovu neodoljivu tradicionalnu slasticu koju naprosto svi obožavaju

Tradicionalni božićni deserti: Torta Makarana
Torta Makarana tradicionalna je slastica koja se u Dalmaciji poslužuje na svim svečanim prigodama od krstitki pa sve do proslave Božića i Nove Godine. Kažu da ne postoji točan recept za nju te da je skoro svaka domaćica radi na svoj način.
 
Mi smo za vas pronašli idealan recept na Finim Receptima za tortu Makaranu kroz čiju će vas pripravu provesti Crochef:
 
Sastojci:
 
Tijesto:
- 400 g brašna
- 200 g maslaca
- sol
- 3 jaja
- maraskino
- 2 žlice šećera
 
Nadjev:
- 1 kg badema
- 1 kg kristalnog šećera
- 1 vanilin šećer
- 15 jaja
- naribana kora 1 limuna 
- naribana kora 1 naranče
- sok 1 limuna
- sok 1 naranče
-  maraskino
 
Priprava:

Prokuhajte bademe nekoliko minuta u vreloj vodi te ih ocijedite i ogulite. Nakon što ih osušite, popržite ih na tavici dok ne poprime svijetlosmeđu boju. Kad se ohlade, sameljite ih ili narežite.

 

Prosijte brašno, dodajte mu šećer, posolite, izmiješajte, dodajte maslac narezan na kockice te mijesite prstima dok smjesa ne poprimi izgled krušnih mrvica. Zatim, dodajte umućena jaja i maraskino te nastavite mijesiti. Kad je gotovo, tijesto oblikujte u kuglu, omotajte prozirnom folijom te pustite da odstoji 30 minuta.

 
Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije zasebne zdjele. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer te mikserom izmutite u pjenastu smjesu, dodajte naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer, maraskino te dobro izmiješajte. Zatim, postupno u smjesu umiješajte pripremljene bademe te sok od limuna i naranče.
 
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg pa i njega umiješajte u smjesu. Odmoreno tijesto izvaljajte do debljine od oko 4 do 5 milimetara pa s njime obložite kalup za tortu te ulijte pripremljenu smjesu.
 
Tortu stavite da se peče na 180 stupnjeva. Nakon 45 minuta izvadite je iz pećnice te je ukrasite trakicama od tijesta u obliku rombova ili polovicama badema koje možete posložiti u razne oblike. Temperaturu pećnice smanjite na 150 stupnjeva i tortu pecite još oko 30 minuta. Kad se ohladi, smjestite je na prikladan tanjur i poslužite.
 
Dobar tek!

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.

  • Tradicionalni božićni deserti: Torta Makarana- komentira lena87 lena87
    Fino🙂