Zdravo i fino

Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom

Tradicionalna toskanska pita na Majin način

Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom
Maja Matus prilagodila je originalni recept za toskansku pitu te ga obogatila maslinovim uljem, ribizlima i borovnicama. Inspiraciju je našla jedne prigodne nedjelje u ugodnom društvu svoje prijetaljice Meri, kojoj je i posvetila ovaj recept. Nemate drugog izbora, osim da ga probate i vi, a ostale Majine delicije možete pratiti na njenom blogu Dalmatiagourmande gdje će vas dočekati veliki broj slatkih i slanih recepata popraćenih prekrasnim umjetničkim fotografijama.
 
Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom

 

Potrebni sastojci (za 6 osoba):

2 jaja
135 g kristal šećera
90 g otopljenog maslaca
60 ml domaćeg maslinovog ulja
75 ml mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g glatkog pšeničnog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli
125 g svježih ili zamrznutih borovnica
125 g svježih ili zamrznutih crvenih ribizla
ribana korica 1 naranče
ribana korica 1 limuna
šećer u prahu za posipanje

 

Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom

 

Priprema:

  • Jaja pomiješati s šećerom pa miksati oko 5 minuta dok smjesa ne postane gusta i svijetložuta.
  • U pripremljenu smjesu jaja dodajte rastopljeni maslac, maslinovo ulje, ekstrakt vanilije i mlijeko miješajući oko 1 minute između svakog dodavanja sastojka.
  • Na kraju dodajte ribanu koricu naranče i limuna, malo soli, malo po malo brašna, te prašak za pecivo.
  • Voće mora biti sobne temperature. Ako koristite zamrznuto, treba biti na pola odleđeno, nikako rastopljeno da iz njega izlazi sok.Voće pomiješajte s šećerom po volji.1/4 voća umiješajte lagano kružnim pokretima u pripremljeno tijesto.
  • Kalup namastite s malo rastopljenog maslaca.Smjesu izlijte u kalup i stavite peći 20 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici na 175°C.
  • Nakon što je kolač na pola pečen, ostatak voća lagano poredajte po površini kolača pa lagano žličicom utisnite voće u biskvit.
    Stavite peći još 30 minuta na istoj temperaturi.
  • Poslužite posuto šećerom u prahu.

 

 

Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom
 
Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom
 
 
 
Pripremila i fotografirala: Maja Matus
Blog Dalmatiagurmande
 
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.
  • Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom- komentira englezica englezica

    Predivno izgleda, svaka ?ast Majo!

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se