Komplementarna medicina

Top 10 ayurvedskih biljaka

Upoznajte najvažnije remedije ayurvedske medicine

 Top 10 ayurvedskih biljaka

Ayurveda je drevni sustav medicine koji se koristi u Indiji i ostalim zemljama Istoka. Slično kao i tradicionalna kineska medicina, ayurveda ima holistički pristup - ne liječi samo simptome bolesti već traži njihove uzroke. Ayurvedske biljke se učestalo koriste kao hrana ili začini u kulinarstvu, a pomažu u vraćanju tijela u stanje ravnoteže. U ayurvedskoj terminologiji, prisustvo bolesti znači da jedna od tri doše (vitalne energije tijela) nije u ravnoteži.

 
Te tri vitalne energije predstavljaju: pitta (vatra), vata (zrak) i kapha (voda). Bilje i hrana mogu također biti dio terapeutskog režima uz yogu, meditaciju i tehnike pročišćavanja.
 
Idućih deset biljaka smatraju se najvažnijim remedijama u ayurvedskoj medicini. Često se mogu pronaći u trgovinama zdravom hranom i biljnim tržnicama. Bitno je naglasiti kako ove remedije služe kako bi upotpunile, a ne skroz zamijenile, medicinsku skrb. Stoga je najbolje prokonzultirati se sa stručnjakom prije njihove uporabe.
 
 
ASHWAGANDHA
Iako se tradicionalno smatra ayurvedskom biljkom, ashwagandha se koristi u travarstvu i u zemljama Zapada. Poznata je i pod nazivom ˝zimska višnja˝ te je prirodni protuupalni i antibakterijski lijek koji pozitivno utječe i na imunitet.
Ova biljka predstavlja prvu liniju obrane kad se radi o raku i drugim bolestima koje su povezane s imunološkim sustavom. Pomaže povratiti vitalnost i spriječiti nesanicu, rak, artritis i dijabetes.
 
 
TAMJANOVAC (BOSWELLIA)
U ayurvedi se ova biljka naziva Shallaki i odlična je remedija za bol. Prirodno ima protuupalno djelovanje i koristi se kao analgetik. Koristi se i u zapadnim zemljama za liječenje reume i artritisa kao i raznih drugih boljki. Pojedine studije ukazuju na to da uzimanje tamjanovca tijekom samo sedam dana može smanjiti bol uzrokovanu artritisom i to bez nuspojava.
 
 
KORIJANDAR 
Korijandar ili kako se u ayurvedi naziva - dhanyaka, učestalo se koristi kao začin u raznim kuhinjama diljem svijeta. Svježi listovi se nazivaju cilantro, dok se sjeme naziva korijandar. Oba oblika djeluju protuupalno i kao analgetik. 
Ova biljka se koristi za liječenje probavnih tegoba, nadutosti, infekcija respiratornog sustava i alergija. Uz to, na prirodan način pomaže u uklanjanju teških metala iz tijela.
 
 
ČEŠNJAK
Češnjak preferiraju šefovi kuhinje kao i mnogi travari, ayurvedsko ime za ovu biljku je lasuna. Češnjak zbilja ima široku primjenu, prirodna je zaštita od virusa, upala i bakterija. Uspješno otklanja prehlade i gripe te jača cijeli imunološki sustav.
Koristi se u holističkoj kao i u konvencionalnoj medicini za zaštitu od bolesti srca i previsokog kolesterola. Ovo je biljka koju definitivno morate imati u svojoj kućnoj apoteci.
 
 
ĐUMBIR
Đumbir ili shunti, još je jedan prirodni lijek koji se koristi i kao kuhinjski začin. Korijen ili rizom se koristi u liječenju širokog spektra tegoba - od probavnih smetnji i mučnine do kroničnih bolesti kao što su artritis i migrena. Vrlo lako se pretvara u biljni čaj i stvarno ga je dobro uvijek imati pri ruci.
 
 
SREBRNA SVILENICA (Gymnemia sylvestre) 
Shardunikagurmar ili srebrna svilenica još je jedna ayurvedska biljka kojoj su posvećena brojna istraživanja. Dokazano učinkovito djeluje u prevenciji dijabetesa tip II jer pomaže u kontroliranju razina šećera u krvi. Može se koristiti i kao prirodni zaslađivač.
 
 
TRIPHALA (AMLA, BIBHITAKI AND HARITAKI)
Triphala je smjesa triju biljaka koje zajedno čine vrlo učinkovitu remediju za pročišćavanje organizma. pomažu u vraćanju ravnoteže i njenom održavanju. Svejedno, mogu se koristiti samo u ograničenom vremenskom periodu. Sastoji se od biljaka amla, bibhitaki i haritaki. Amla se koristi za liječenje probavnih smetnji kao što su nadutost, konstipacija i čirevi. Bibhitaki također pomaže kod probavnih tegoba uključujući Kronovu bolest, parazite u probavilu i kamenac.Haritaki se posebno koristi u liječenju konstipacije, ali učinkovito djeluje i protiv hemeroida, dizenterije i parazita.
 

KURKUMA
Kurkuma ili haridra, indijski je začin koji curryu daje prepoznatljivu žutu boju. Koristi se u ayurvedskoj medicini već tisućama godina, ali je i predmet istraživanja modernih znanstvenika. Kurkuma prirodno djeluje protuupalno, antioksidativno, jačajući imunitet. Učinkovito pomaže protiv artritisa, dijabetesa, čak i raka. 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.