Zdravlje žene i muškarca

Tjelovježba – prevencija infarkta

Samo tri sata vježbanja tjedno smanjuje rizik od infarkta kod muškaraca

Tjelovježba – prevencija infarkta

U listopadu je objavljeno kako samo tri sata vježbanja tjedno mogu smanjiti rizik od infarkta za čak 22% kako sugerira nova studija.

Istraživanje The Harvard School of Public Health otkrilo je da se smanjen rizik od razvoja infarkta može “zahvaliti” blagotvornom djelovanju vježbanja na razine “dobrog” HDL kolesterola kod muškaraca.
 
Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u Medicine & Science in Sports & Exercise, izdanju za listopad.
Studija je uključila 1239 muškaraca koji su redovito vježbali, a mjerene su im redovito razine kolesterola, jednako kao i osjetljivost na inzulin i biomarkeri upale. U razdoblju između 1994. i 2004., 454 muških ispitanika studije je doživjelo srčani udar, a njihovi su rezultati bili uspoređivani s rezultatima kontrolne skupine koja nije imala nikakve probleme sa srcem.
 
Rezultati su pokazali da su ispitanici koji su redovito vježbali, barem tri puta tjedno, imali veće koncentracije “dobrog” kolesterola, a samim time i smanjen rizik od srčanog infarkta za 22%.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.