Zdravo i fino

Tisuće posjetitelja uživalo u Danima maslinovog ulja u Vodnjanu

Grad Vodnjan zatvorio je sinoć, 17. studenog vrata devetih Dana mladog maslinovog

 Tisuće posjetitelja uživalo u Danima maslinovog ulja u Vodnjanu

Ovogodišnju je manifestaciju posjetio velik broj ljubitelja maslinovog ulja koji su tijekom tri dana imali prilike kušati mlada ekstradjevičanska maslinova ulja, poslušati stručna predavanja, kušati vrhunske gastronomske delicije te po prvi puta ove godine sudjelovati u kuharskim radionicama.

 

Dani mladog maslinovog ulja svečano su otvoreni u petak, 15. studenog. Otvaranju su nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Istarske županije, Grada Vodnjana i mnogi drugi uzvanici. Tijekom programa svečanog otvorenja istaknuta je potreba i važnost daljnje revitalizacije zapuštenih poljoprivrednih zemljišta te uređivanje vlasništa kako bi se na ovom području i dalje razvijalo maslinarstvo i podizali novi nasadi maslinika.

Uz izlagače, koji su predstavili mlada maslinova ulja berbe 2013. ali i druge autohtone proizvode, Dane ulja obilježilo je sudjelovanje velikog broja istarskih i kvarnerskih kuhara, chefova, ugostitelja, konoba i restorana, učenika ugostiteljskih škola Istre i drugih gostiju koji su u velikom gastroshowu i ove godine pripremili više od 8.000 jela na bazi ribe (Cromarisa) i mesa boškarina (AZRRI-a) s naglaskom na mlado maslinovo ulje. 
 
 
 Tisuće posjetitelja uživalo u Danima maslinovog ulja u Vodnjanu
 
 
Svi zainteresirani mogli su u Oil baru naučiti kako procjeniti kvalitetu maslinovog ulja ovisno o sorti, bile to blaže sorte ili pak one pikantnije. Tako se, među ostalim, moglo doznati da je najvažnije postići harmoničnost u pikanstnosti i voćnosti uz nezaobilaznu svježinu trave ili masline u prvim mirisima koje ulje pruži. Oni koji su poželjeli dublje istražiti proces ocjenjivanja ulja mogli su sudjelovati na vođenim degustacijama. 
 
Edukativni dio programa nudio je niz predavanja kojima je cilj bio unaprijediti i pomoći razvoj konkurentnosti i rast istarskih maslinara. U suradnji sa Zagrebačkom bankom održano je predstavljanje programa financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a u suradnji s EBRD-om. Dr.sc. Mario Bjeliš upoznao je maslinare s bioekologijom maslininog svrdlaša. Dr. sc. Davorin Bažulić održao je predavanje na temu „Iskorištavanje otpada“ pri uzgoju i preradi maslina“, dok je u nedjelju gost predavač bio poznati talijanski oleolog Luigi Caricato s temom "Za stolom u kuhinji s ekstra djevičanskim: preporuke za korištenje".
 
 
 Tisuće posjetitelja uživalo u Danima maslinovog ulja u Vodnjanu
 
 
Gastronomsko-edukativni dio programa ove godine su osvježile radionice Male akademije Lf Cateringa, novitet Dana mladog maslinovog ulja, u kojima su polaznici mogli naučiti nove vještine i znanja u kulinarstvu. Zainteresiranima je chef Robert Perić pretočio svoje znanje o pripremi tjestenine, riže, čokolade i maslinovog ulja te pripreme mesnih odrezaka (steakova) i marinada.
 
I popratni sadržaj je ove godine obogaćen programom OIL & ART TOUR-a. Program je  započeo već u četvrtak svečanim otvorenjem izložbe pod nazivom "4 in 1/4 u 1", skupne izložbe umjetnika Matije Debeljuha, Solidee Guerra, Roberte W.Nagy i Silva Šarića, u Palači Portarol. Posjetitelji su pokazali veliki interes za besplatne vožnje vlakićem koji je u subotu i nedjelju od 10 do 18.30 sati obilazio povijesne i kulturne znamenitosti Vodnjana te galerije i otvorene kušaone.
 
Ovogodišnji zabavni program održan je na dvije nove lokacije zbog povećanog interesa posjetitelja. Tako je u petak održana odlična modna revija u Domu mladih poznate vodnjanske dizajnerice Antonele Gregorović pod nazivom "Mama". Program je oduševio publiku koja je preplavila Dom do zadnjeg mjesta. Glazbeni dio zabavnog programa održan je u novom šatoru, a za provod dugo u noć pobrinuli su se Alfa Time Band, Duo Bevanda i popularni Koktelsi.
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.