Advertisement
Medicina i farmacija

Test otkriva depresiju

Znanstvenici iz Texasa predstavili test kojim će se moći potvrditi depresija

 Test otkriva depresiju

Ako se rezultati istraživanja nastave u ovom smjeru, ubrzo bismo mogli imati test koji će otkrivati depresiju.

Psihijatrija je polje medicine u kojem u velikoj mjeri nedostaje testova koji bi potvrdili dijagnozu depresije, koja se inače temelje najviše na procjeni psihijatra što otvara veliki prostor za greške u dijagnosticiranju – izjavila je Jennifer L. Payne, psihijatrica i ravnateljica Mood Disorders Center na Johns Hopkins Hospital u Baltimoreu.

Doktorica Payne koja sama nije bila uključena u istraživanje – veseli se istraživanju objavljenom u novom broju časopisa Molecular Psychiatry. Naime, novi test, pod nazivom MDDScore koji razvija kompanija Ridge Diagnostics iz Texasa, mjeri devet biomarkera u krvi (faktori upale, hormoni, faktori rasta, enzimi itd.) čije razine variraju kod odraslih depresivnih osoba.
 
Ne samo da je do sada dijagnoza depresije predstavljala problem, već i odabir pravog antidepresiva često predstavlja značajnu prepreku u liječenju. Naime, u studiji koju je 2006 godine proveo National Institutes of Health pokazalo se da samo 30% pacijenata ode u remisiju nakon prve popijene kure antidepresiva. Uz to doza antidepresiva se često treba individualno prilagođavati, a antidepresivi djeluju bolje kod nekih osoba sa sličnim simptomima nego kod drugih. Postoji i velik broj nuspojava, a mnogi antidepresivi su kontraindicirani kod velikog broja bolesti i tegoba.
 
Sve to ukazuje na potrebu da se što prije pronađe test koji će sa sigurnošću potvrditi da pacijent boluje od depresije kako bi mu se potom moglo pružiti što učinkovitije liječenje.
 
 
Izvor: National Institutes of Health (NIH)

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se