Eko proizvodnja

Tematskim predavanjima okončana 5. Pazi što jedeš

Sve o eko tržnicama i ekološkoj proizvodnji na jednom mjestu

Tematskim predavanjima okončana 5. Pazi što jedeš

Tematskim predavanjima i radionicama za djecu i odrasle u nedjelju je okončana peta manifestacija "Pazi što jedeš" koja se ovoga vikenda održavala u pulskom Domu hrvatskih branitelja. S obzirom na ovogodišnju temu tržnica, ujutro su održana tri stručna predavanja na temu ekoloških tržnica i važnosti kupovanja domaćih, lokalnih i ekoloških proizvoda. Marija Lozo iz udruge Antropop izložila je analizu društvenog, ekonomskog i ekološkog statusa „Zelene tržnice u Zadru“.

Osim toga, pulskim građanima je svakako bilo interesantno čuti predavanje Doriana Siljana, magistra agronomije koji je izradio diplomski rad na temu Solidarne ekološke tržnice u Šijani. Na samom početku kazao je da je tržnica nastala kao projekt Udruge Istarski eko proizvod i Grupe solidarne razmjene (sada: Solidarna ekološka grupa) te je kao takva postala vrlo uspješna i prepoznatljiva, što se vidi i u rastućem broju posjetitelja. Inače, u svojem istraživačkom radu anketirao je proizvođače s navedene tržnice te je provedena anketa među tamošnjim kupcima. Anketa je pokazala da bi kupci platili i do 25% više za proizvod koji je ekološki certificiran, a kao najveće prednosti Solidarne ekološke tržnice u Šijani istaknuli su mogućnost kupovine direktno od proizvođača te popodnevno radno vrijeme tržnice. 

Tematskim predavanjima okončana 5. Pazi što jedeš

Tanja Kocković Zaborski, voditeljica projekta i kustosica Etnografskog muzeja Istre održala je posljednje, treće predavanje koje se tematski vezalo za solidarnu eko tržnicu, s time da je napravila i usporedbu s tržnicama u SAD-u i Europi. Solidarna eko-tržnica Šijana važna je proizvođačima i potrošačima zbog uzajamnog povjerenja. Provodeći dubinski intervju s dva ekološka proizvođača, Kocković Zaborski zaključila je da je solidarna eko tržnica njima važna jer principom rada mogu pokazati kupcima da njihov proizvod ima svoje „ime i prezime“. To znači da kupci imaju priliku od proizvođača saznati gdje i kako se uzgaja hrana koju zatim konzumiraju.

Ovogodišnja manifestacija je organizirana pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Istarske županije, TZ Pula, Grad Pula i Medit. Osim toga, medijsko pokroviteljstvo pružili su: Radio Pula, Glas Istre, Agroklub, Naturala i H-alter. 

Manifestacija "Pazi što jedeš" koju organiziraju Etnografski muzej Istre i Udruga Istarski eko proizvod, nastavit će se i sljedeće godine kada će tema biti mediteranska prehrana.

 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.