Zdravo i fino

Tartlete s marelicama i pistacijima

Iskoristite cijelu marelicu – od koštica napravite Amaretto, a od ukusnog ploda tartlete uz dodatak pistacija

Tartlete s marelicama i pistacijima

Po priči, marelica (Prunus armeniaca) je bila poznata još u antičko doba, a navodno potječe iz Kine i zapadne Azije, gdje predstavlja simbol obrazovanja i medicine. Najčešće su bile kultivirane u Perziji, gdje su se sušene marelice smatrale velikim bogatstvom i najtraženijom robom na perzijskim trgovačkim putevima. Engleski kolonijalisti donijeli su je Novom svijetu, a danas se u nekim dijelovima svijeta koristi kao afrodizijak :)

 
Jeste li vi jedan od onih koji bacate koštice marelica nakon što ih pojedete? Nemojte! Jeste li znali da od koštica marelica možete napraviti Amaretto?
Potrebno vam: 55 tučenih koštica marelica (uklonite tvrdu ljusku i zadržite mekanu srž marelice koja izgleda kao badem. Polovicu ostavite cijele, a ostatak usitnite), dodajte 300 g kristal šećera i 1 litru rakije. Sve stavite u staklenku, zatvorite i ostavite najmanje 40 dana na suncu povremeno protresajući staklenku u tijeku procesa. Moja nekada ostane i cijelo ljeto, nekada dodam votku umjesto rakije... Procijedite od koštica marelica i uživajte ispijajući ljeto zatvoreno u bočici likera! 
 
Garantiram vam nezaboravan provod!
Poslužite uz Tartlete od marelica (za veliki tart veličine 26 cm-28 cm upotrijebite dublu količinu sastojaka, te veći broj marelica).
I... jednostavno uživajte! Ljeto nam je stiglo! 
Nadam se da će i marlice potrajati barem još malo...
 
Tartlete s marelicama i pistacijima
(za 4 x 13 cm individualne tartlete)
 
 Potrebni sastojci:
 
 Za tijesto:
•         300 g integralnog pšeničnog brašna
•         100 g maslaca, omekšalog
•         1 malo jaje
•         2 žlice šećera u prahu
•         1 žlica škrobnog brašna (gustin)
•         1 limun, naribana korica
•         ½ žličice arome vanilije
•         prstohvat soli
 
Za nadjev:
 
•         5-6 komada marelica
•         4 žličice kristal šećera
•         30 g meda, tekućeg
•         15 g sjeckanih pistacija
•         timijan s mirisom limuna, listići ili grančica, po želji
 
 
Priprema:
 
•         U većoj plastičnoj zdjeli pomiješajte brašno s soli, šećerom u prahu, škrobnim brašnom i omekšalim maslacem. Tijesto dobro izmrvite rukama, a potom dodajte koricu limuna, aromu vanilije i jaje. Zamijesite tijesto, oblikujte ga u obliku diska pa ga zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
 
•         Nakon što je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka,  pa podijelite na 4 jednaka dijela. Marelice operite i narežite na što tanje kriške.
 
•         Zagrijte pećnicu na 180°C. Modlice za tart premažite s malo otopljenog maslaca pa ih pospite s mrvicu brašna. Odstranite višak brašna.
 
•         Svaki dio tijesta razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, a potom utisnite u pripremljene modlice za tart.
 
•         Utisnite kriške marelica u tart tako da počnete od kraja plesti vijenac, vrteći se u krug, prema sredini. Svaki tart pospite s malo meda, šećera, sjeckanim pistacijima te listićima timijana (po želji).
 
•         Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta.
 
 
Napisala: Maja Matus
www.dalmatiagourmande.blogspot.com
 
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.