Zdravo i fino

Tartlete od poriluka i kozjeg sira

Ukusni zalogaj za bezmesni ponedjeljak

Tartlete od poriluka i kozjeg sira

 

Veliki sam ljubitelj tijesta pečenog u malenim kalupićima s valovitim rubovima. Nazovite ih kako hoćete: tartlete, pitice, ili koji već naziv nose. Obožavam ih bilo slatke, bilo slane, a s njima je najlakše eksperimentirati!
 
Potrebni sastojci
 
Za tijesto:
250 g crnog pšeničnog brašna
50 g bijelog pšeničnog brašna (glatkog)
6 žlica maslinovog ulja, domaćeg
4 žlice hladne vode
1 cijelo jaje
2 žlice sjemenki maka
1/2 žličice soli
 
Za nadjev:
2 manja poriluka
1 cijelo jaje
60 ml mlijeka
60 g kozjeg sira
2 žlice maslinovog ulja
2 žlicice crnog pšeničnog brašna
1 žlicica sjeckanog peršina
1 žlicica soli
1 žlicica svježe mljevenog crvenog papra
 
Tartlete od poriluka i kozjeg sira Koraci:
Priprema tijesta:
U zdjeli, pomiješajte obje vrste brašna pa dodajte sol i mak.
Napravite udubinu u sredini brašna pa dodajte razmućeno jaje, maslinovo ulje te na kraju vodu.
Zamijesite tvrđe tijesto.
Tijesto oblikujte u plosnatu kuglicu te ga zamotajte u plastićnu vrećicu.
Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.

Priprema nadjeva:
Poriluk očistite, operite pa narezite na tanje kolutiće zajedno s listovima.
Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte poriluk s dodatkom soli, oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Ostavite sa strane.
Jaje razmutite s mlijekom pa dodajte papar, razmrvljeni kozji sir, te brašno.
Napravite gušću smjesu koju ćete pomiješati s ohlađenim porilukom.
Sve dobro promiješajte.
 
Priprema tartleta:
Zagrijte pećnicu na 160°C.
Kalupiće za tartlete premažite s malo maslinovog ulja pa pospite s malo crnog brašna. Ostavite sa strane.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa ga razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj podlozi, na 2 milimetra debljine.
Tijesto podijelite na 6 dijelova, svaki dio tijesta za jedan kalupić.
Tijesto dobro utisnite u pripremljene kalupe, vodeći računa da pokrije i stranice kalupica, a višak odrežite tako što ćete tijesto pritisnuti po rubovima kalupića.
Stranice kalupa utisnite malim prstom da dobiju oblik tarta.
U svaki kalupić ulijte po 2–3 zlice pripremljenog nadjeva. Pospite s sjeckanim peršinom, te po želji s jos crvenog papra.
Kalupiće premjestite na kuhinjsku rešetku pa ih stavite peći.
Pecite na istoj temperaturi na kojoj ste zagrijali pećnicu, oko 40-45 minuta, dok ne poprime zlatno–zutu boju.
Pečene tartlete ostavite da se ohlade 2 minute, a potom ih izvadite iz kalupa i poslužite dok su još vrući.
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 

 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.