Zdravo i fino

Tart s jabukama i kokosovim mlijekom

Poslastica za hladne jesenske dane

Tart s jabukama i kokosovim mlijekom

Jabuke i limuni su dvije najčešće voćke na našem stolu i u kolačima. Dok sam bila dijete, mama je upravo u ovo vrijeme uvijek radila pitu od jabuka, onu s prhkim tijestom i onu s mekanim,  a to radi i danas. Otkako znam za sebe, ona to ponavlja svake godine.

Mirisi jabuke i cimeta oduvijek su mi bili asocijacija jeseni i sjećam se da bi se uvijek danima nakon ispečene pite zadržali u kući.

Jabukama nisam gulila koru, ali slobodno je možete oguliti. Možete ih i deblje rezati (moje kriške su bile oko 5 mm debljine), možete umijesto kokosovog mlijeka koristiti slatko vrhnje, možete dodati cimet... Jabuke su zbilja za svaku kombinaciju :)
 
Tart od jabuka
(za 1 tart, 24 cm)

      Potrebni sastojci:
        Za tijesto:
 
•         240 g glatkog pšeničnog brašna
•         3 žlice kristal šećera
•         4 žlice prženih mljevenih lješnjaka
•         100 g maslaca, sobne temperature
•         prstohvat soli
•         5 žlica hladne vode

        Za nadjev:
 
•         3 veće (kiselije) jabuke, očišćene i narezane na kriške
•         2 velika jaja, lagano razmućena vilicom
•         120 ml kokosovog mlijeka (ili slatkog vrhnja)
•         60 g kristal šećera
•         1 limun, ribana korica
 
 
      Priprema:
 
•         Za pripremu tijesta pomiješajte brašno s soli i šećerom, dodajte mljevene lješnjake (koje ste prethodno popržili na tavici bez ulja, a potom istraljali krpom da im skinete kožicu),  te maslac narezan na listiće. Tijesto dobro izmrvite rukama da se maslac fino „otopi“ u tijestu, a potom dodajte vodu, žlicu po žlicu dok ne dobijete fino tijesto. Tijesto izvadite iz zdjele i premijesite ga par puta, a potom ga oblikujte u obliku diska, zamotajte u plastičnu vrećicu i ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.  
 
•         Kada je tijesto odstajalo, izvadite ga iz hladnjaka pa ga na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte na tanko, u veličini vašeg kalupa za tart. Tijesto prethodno nožem odvojite od radne površine ako se slučajno zalijepilo, a potom ga rukama ili pomoću valjka za tijesto prebacite u kalup za tart. Podignite ivice tijesta uz kalup, fino ga utisnite rukama, pa vilicom nabodite dno tijesta.
 
•         Zagrijte pećnicu na 180°C.
 
•         Za pripremu nadjeva, jabuke narežite na tanke kriške (možete ih i oguliti), a jaja razmutite s koricom limuna i kokosovim mlijekom.
 
•         Kriške jabuka poredajte po sirovom tijestu, a potom ih prelijte s smjesom koju ste prethodno razmutili.
 
•         Pecite oko 30 minuta, ili više, dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a jabuke budu mekane, a nadjev pečen. Prije nego tart izvadite iz pećnice, provjerite da li je pečeno.
 
•         Poslužite hladno.
 
 
Napisala: Maja Matus
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Članak možeš komentirati ako se prijaviš preko Facebooka ili ako si registrirani korisnik prijavljen u sustav. Registriraj se ovdje. Prijavi se ovdje.